miércoles, 24 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

José Martí es compromet a “donar protagonisme als pobles” en la gestió dels recursos que reben de la Diputació de Castelló

El president de la institució provincial incideix en la necessitat d'anar de la mà per a defensar per als municipis petits serveis bàsics, cobertura de banda ampla, simplificació de normatives, beneficis fiscals i una "nova visió de la ruralitat".

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha tendit la mà als municipis petits de la província per a defensar “una nova visió de la ruralitat” i reclamar els serveis que poden tenir els ciutadans de qualsevol localitat de la Comunitat Valenciana. Martí ha fet aquestes declaracions en la clausura a Montanejos del quart fòrum de municipis d’interior de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), en el qual s’ha debatut sobre la despoblació durant dues jornades d’intens debat davant representants de més de 70 municipis de les tres províncies.

Martí, acompanyat per l’alcalde de la localitat amfitriona i nou president del fòrum de municipis d’interior, Miguel Sandalinas; la directora general contra la Despoblació de la Generalitat Jeanette Segarra; el secretari autonòmic de Cohesió Territorial, Alfred Boix, i el vicepresident de la FVMP, Diego Gómez, s’ha mostrat contundent en recalcar que “la nostra generació no es pot permetre que se’ns mori l’interior de Castelló i de la Comunitat Valenciana”,  instant a totes les administracions competents a actuar de manera conjunta i donar solucions efectives.

Per a Jose Martí, una de les claus per a aplicar polítiques en benefici dels pobles d’interior és reclamar que es formi Govern a nivell nacional, recordant en aquest sentit l’estratègia anunciada el mes de març passat per a fer front al repte demogràfic, que passa, segons Martí, per claus com la cobertura de banda ampla, els serveis bàsics, la simplificació de la normativa per a facilitar les gestions, l’eliminació dels estereotips per a posar en valor la reputació del territori, més col·laboració públic-privada, un desenvolupament sostenible, beneficis fiscals per als quals inverteixen i per als quals viuen a l’interior i, en definitiva, “impulsar una nova ruralitat”.

Martí, en aquest sentit, ha tornat a recordar als alcaldes de la província que la Diputació” és una administració local que ha d’ajudar als ajuntaments –”especialment als ajuntaments petits”- i, en aquest sentit, ha recalcat el canvi de filosofia de la nova Diputació que presideix des d’el mes de juny passat.

Així, ha subratllat que la institució provincial “ha de caminar clarament cap a la concertació i anar eliminant de manera gradual els convenis singulars, perquè només així serem capaços de donar-li als alcaldes el protagonisme que de debò han de tenir”. José Martí, alcalde també de Suera, ha volgut deixar patent davant els representants municipals presents que “jo sóc un dels vostres i sé que hi ha molt per fer”, encara que considera que el camí ja s’ha començat a traçar per gestos com la posada en marxa de l’agència Avant de la Generalitat, la creació d’una àrea pròpia sobre Despoblació en la Diputació que coordina el diputat Santi Pérez o la possibilitat que es creï a Madrid un ministeri amb aquesta temàtica de fons.

José Martí ha recordat d’altra banda els pressupostos de la Diputació de Castelló per a 2020, presentats dijous passat, “uns comptes de caràcter municipalista i que demostren la nostra especial sensibilitat amb els pobles petits”.

En aquest sentit, ha destacat la novetat del Fons de Cooperació Municipal, al qual la institució provincial destinarà 5,6 milions d’euros per a aportar la mateixa quantitat que la Generalitat, i el Pla 135, que es manté ferm i que aportarà una visió més pròxima a les necessitats dels municipis amb menys habitants.

En la clausura del fòrum, que ha servit per a inaugurar Villa Purificación i posicionar a Montanejos com a destinació de turisme de congressos, han pres la paraula en les diverses taules de debat diversos alcaldes i alcaldesses, que han coincideixo a reclamar més agilitat en les subvencions i a implicar de manera decidida a tots els estaments que tenen vinculació amb el medi ambient.

Alfred Boix, per part seva, ha animat a sumar esforços mancomunats entre els municipis i ha subratllat la importància de tenir en el mateix camí a la Diputació de Castelló, destacant que “la despoblació està per fi en l’agenda de les administracions”. En termes semblants s’ha expressat Jeanette Segarra, qui considera important aprofitar les actuals inèrcies per a dissenyar “un pla estratègic que ens marqui objectius i accions concretes”.

Últimas noticias

Contenido relacionado