José Mayor (FCC) nega haver lliurat 150.000 euros per a finançar al PPCV

L’exdirectiu de Foment de Construccions i Contractes José Major Orella, germà de l’exministre Jaime Major Orella, ha negat avui haver lliurat 150.000 euros en efectiu en 2008 al llavors secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, per a finançar al partit.

Major Orella ha comparegut en qualitat d’investigat davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 17 de València, que investiga, en un sumari declarat secret, possibles irregularitats en les adjudicacions realitzades en 2007 i 2008 pel Gestor de Transports i Ports (GTP), empresa pública de la Generalitat, per a les obres del circuit que va acollir cinc grans premis de Fórmula 1 entre 2008 i 2012.

Costa va declarar en esta mateixa seu judicial el passat 15 de juny que José Major Orella li va donar 150.000 euros en bitllets de 500 euros, i que eixos diners va ser a finançar la campanya del PP de 2008, en la qual Mariano Rajoy va ser el candidat a la presidència del Govern.

Segons han explicat a EFE fonts coneixedores de la declaració, l’expresident del consell d’administració de FCC ha admés avui que va acudir a una reunió amb Costa en la seu del PP valencià en 2008 i que ho va fer perquè coneixia al seu germà i exministre Juan Costa.

En eixa reunió, segons el seu testimoniatge, Ricardo Costa li va demanar alguna col·laboració o “ajuda”, però ell va entendre que la conversa no era adequada i va decidir marxar-se cortesament en pocs minuts, rebutjant així la proposta.

L’exdirectivo de FCC ha apuntat que desconeix per a quina o para qui reclamava “ajuda” Costa, i que, posteriorment, en altres trobades amb el mateix secretari general del PPCV o altres dirigents d’esta formació, ningú li va tornar a reclamar gens en este sentit.

L’activitat d’esta constructora s’investiga també en el sumari del cas Imelsa com a suposada finançadora del PP local que dirigia Rita Barberá en eixos mateixos anys.

Abans de José Mayor han declarat avui, també com investigats, els germans Rafael i Tomás Martínez Berna, les empreses dels quals van intervenir en la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 de València.

Tots dos van ser condemnats recentment en una de les peces separades del cas Gürtel a una multa de 132.000 euros (en substitució de la condemna de 18 mesos de presó) per dos delictes electorals i un de falsedat documental després de pactar amb la Fiscalia Anticorrupció i admetre els fets delictius.

En pactes similars es van integrar altres vuit empresaris, que van pagar 1,2 milions d’euros per a finançar il·legalment al PP en les campanyes de 2007 i 2008.

En conseqüència, avui han negat qualsevol relació amb el PP més enllà del citat pacte aconseguit amb el Ministeri Públic i han assegurat que tot el procés de licitació i adjudicació de les obres va ser normal i que durant el mateix no van tractar amb cap polític.

En el marc d’esta mateixa causa van prestar declaració ahir, com a testimonis, dos dels considerats capitosts de la trama Gürtel: Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotis.

El primer d’ells va declarar que Costa i Pérez van mantenir una amistat estreta, que Pérez va regalar una moto valorada en més de 20.000 euros a Costa (un tricicle Ca-Am idèntic al que ell havia de ser pagat per Orange Market) i que Costa està ajudant econòmicament a Pérez i la seua família des de 2009.

No obstant això, segons consta en la declaració transcrita de Pérez, a la qual ha tingut accés EFE, est va negar tallantment eixos fets, va assegurar que no va regalar cap moto, sinó que va prestar la seua durant mesos a Costa, i va negar haver rebut ajuda econòmica d’este mentre ha durat el seu processament en el cas Gürtel.

També va negar haver-se repartit diner negre procedent d’empresaris amb Costa, Francisco Camps o l’exvicepresident del Consell Vicente Rambla.

Publicitat