Justícia dedicarà 20.000 euros diaris per a lluitar contra la violència de gènere

El departament de Gabriela Bravo gestionarà l'any que ve un pressupost de 505,5 milions d'euros.

La consellera de Justícia, Interior i Funció Pública, Gabriela Bravo Generalitat ha presentat este dilluns els pressupostos de la seua Conselleria per a l’any vinent. El document pressupostari proposa uns comptes que aconsegueixen els 505,5 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de l’1,69 per cent més respecte a l’exercici de 2019. En ells s’inclouen els 126,5 milions d’euros que corresponen a les competències d’Interior, Seguretat i Emergències, la Secretaria Autonòmica, de les quals estava integrada en l’àrea de Presidència.

Entre totes les polítiques que seran possibles gràcies a estos pressupostos, la consellera Bravo ha destacat, com a objectiu prioritari, “la lluita contra la violència de gènere” a la qual la Conselleria dedicarà, durant l’any pròxim, 20.000 euros al dia. Per a Gabriela Bravo, es durà a terme “un ambiciós programa que s’articula en tres eixos: més recursos per a ajudar les víctimes, més i millor coordinació dels serveis públics i més formació per als professionals”. En total seran 7,4 milions d’euros per a avançar “com va dir el president Puig, en l’ambició col·lectiva de la Comunitat Valenciana per a erradicar el terrorisme masclista”, ha dit.

Bravo ha assegurat que presenta “uns comptes realistes, que tenen la seua raó de ser en els pressupostos més expansius de la legislatura passada, però que enguany permetran continuar afermant els nostres projectes considerant el marc polític i econòmic. A més, són uns comptes que no es desvien ni un mil·límetre del full de ruta que ens plantegem fa ara quatre anys”.

352 milions per a una millor administració de Justícia

Bravo ha assenyalat que es manté el compromís amb la Justícia que ja es va assumir en els pressupostos de l’any 2016. Així, els 352,7 milions d’euros destinats a l’àrea de Justícia “consolidaran el procés irreversible de millora i modernització de l’Administració de Justícia en la Comunitat Valenciana”. La Direcció General de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia comptarà amb un pressupost de 297,7 milions d’euros i suposa un increment del 3,2 per cent respecte a l’exercici d’enguany 2019.

“Amb estos fons -ha explicat Bravo- continuarem desenvolupant el Pla d’Infraestructures. Per a 2020, la inversió aconseguirà els 25,8 milions d’euros, la qual cosa ens permetrà finalitzar les obres de rehabilitació dels jutjats de Torrevieja i continuar la renovació integral de la seu del Tribunal Superior de Justícia a València, així com les d’Ontinyent, Orihuela, Dénia i Vinaròs”.

La titular de Justícia també ha assenyalat que s’avançarà en la tramitació administrativa per a adjudicar els projectes d’execució i direcció d’obra dels nous jutjats d’Alzira, Gandia, Torrent, Llíria, Xàtiva, La Vila Joiosa i Villena. “El personal de la Conselleria continuarà treballant perquè finals del 2020, es puga adjudicar l’execució de l’obra de la Ciutat de la Justícia d’Alacant”, dotada amb 53 milions d’euros.

El pressupost del capítol de personal de Justícia creix en un 2,43 per cent fins a aconseguir els 222,2 milions d’euros. Estos fons, segons Bravo, “ens permetran continuar augmentant el nombre de jutjats, incrementar el pla de reforços i afermar tots els serveis en els partits judicials. Seran suficients per a donar cobertura pressupostària per als 10 nous òrgans judicials la creació dels quals sol·licitarem al Ministeri de Justícia”.

A més, es preveu incrementar el pla de reforç de les plantilles en els tribunals valencians amb 6,7 milions d’euros per a, segons Gabriela Bravo “atendre, especialment als més saturats o els que requeresquen suport per a afrontar les complexes causes de corrupció política o econòmica”.

Per part seua, la Direcció General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia incrementa el seu pressupost en un 6,17 per cent fins a aconseguir els 55 milions d’euros. L’acció d’esta Direcció General està orientada als usuaris de la Justícia per a garantir l’accés de la ciutadania en igualtat de condicions.

Així, per a l’exercici del 2020 s’incrementen les despeses de personal en un 20,5 per cent fins a aconseguir els 5,2 milions per a consolidar, entre altres iniciatives, el projecte de la Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte, una iniciativa reclamada pels jutges degans d’Espanya per al territori nacional, i en servei en la Comunitat Valenciana fa quasi dos anys.

El pressupost de la Direcció General de Reformes democràtiques, a més, manté i augmenta l’aposta d’este Consell pel servei de Justícia Gratuïta, que aconsegueix els 46,2 milions d’euros, és a dir, que augmenta en un 2,67 per cent respecte a l’exercici anterior. Amb estes partides, segons ha explicat la consellera “mantindrem el sistema de retribucions del Torn d’Ofici per a Advocats i Procuradors i consolidem també el nostre model de justícia gratuïta com a servei públic essencial prestat per professionals ben preparats i justament retribuïts. De fet, amb el nou decret d’Assistència Jurídica Gratuïta, els advocats i procuradors valencians del torn d’ofici seran els millors pagats de tot el territori nacional”.

12,7 milions per a millorar la Funció Pública Valenciana

Els pressupostos de 2020 contemplen 12,7 milions d’euros per a l’àrea d’Administració Pública. “Estos fons, -ha assenyalat Gabriela Bravo-, signifiquen més Administració, però només burocràcia, sinó més eficàcia i més eficiència perquè este Consell no permetrà que l’Administració valenciana es col·lapse a conseqüència de l’envelliment de les plantilles. Ni tampoc que es convertisca en una estructura obsoleta i inoperant per falta d’adequació tecnològica i formativa”. Per això s’actuarà en tres fronts.

En primer lloc s’incrementarà la dotació d’esta Direcció General en un 6,8 per cent fins a arribar als 5,9 milions d’euros, per a escometre l’execució dels més de 100 processos selectius que es duran a terme en 2020 i que permetran l’accés a la Funció Pública de més de 2.500 persones. També manté l’aposta pel Programa 500 per a reclutar talent jove per a l’Administració de la Generalitat, per al que es destinen 500.000 euros.

En segon lloc es continuarà apostant per la formació dels empleats públics, així, s’ha augmentat en un 49,23 per cent, fins als 776.000 euros, la dotació que rebrà l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) per a l’organització d’activitats formatives.

Finalment, es destinen 2,5 milions per a la Direcció General de Planificació Estratègica, Qualitat i Modernització. Entre altres projectes, este departament posarà en marxa l’Oficina de Simplificació Administrativa amb la finalitat d’agilitar i reduir les càrregues administratives en els tràmits que afecten el sector empresarial i productiu valencià i també desenvoluparà el Pla SÁLER per a crear eines informàtiques que eviten les males pràctiques i les possibles irregularitats en l’Administració.

Interior, Seguretat i Emergències

Enguany és el primer exercici pressupostari en el qual s’integren les competències en matèria d’Interior, Seguretat i Emergències. Es tracta de fons públics estratègics que per a l’any 2020 suposaran 126,5 milions d’euros. La major part d’esta quantitat serà gestionada per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la qual dedicarà 41,5 milions d’euros a les despeses de personal i funcionament de la Societat de Gestió Integral de Serveis d’Emergència, l’empresa que engloba al cos de bombers forestals.

L’Agència comptarà amb 82,8 milions d’euros per al seu funcionament i nous projectes. Entre ells, destaquen els 1,2 milions d’euros que es destinaran a la contractació de nous avions lleugers de vigilància. A això se sumaran els 16 milions d’euros que es dedicaran a finançar els mitjans aeris d’extinció, els 10 milions per al manteniment del sistema operatiu i tecnològic del 112 i el milió d’euros amb el qual es duran a terme obres de millora en les bases aèries i de bombers forestals, així com en les instal·lacions del Centre de Coordinació d’Emergències de L’Eliana. També es recull l’augment en la partida destinada a l’IVASPE que passa d’1,3 a 2 milions d’euros.

Per a la consellera Bravo “amb estos pressupostos incentivarem la creació d’ocupació des de la inversió productiva i social, la sostenibilitat i l’estabilitat i seguretat jurídica, perquè tots estos factors ajuden a aprofundir en la consolidació dels drets i la igualtat d’oportunitats”. En definitiva, es tracta d’uns comptes que són un exercici “de bona política, la que posseeix una mirada llarga i responsabilitat i sentit d’Estat”.CatalanSpanish