Justícia engega el grup que revisarà els protocols de valoració de riscos en casos de violència de gènere

  • La comissió està formada per representants dels jutges, fiscals i cossos i forces de seguretat de l’Estat relacionats amb la matèria.

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presidit este dimarts la reunió per la qual ha quedat constituït el grup de treball que s’encarregarà d’analitzar i formular una proposició de revisió dels protocols, dins de les competències de la Generalitat, en els casos de violència de gènere.

La preocupació de la Generalitat, i la seua aposta, se centra a millorar les eines a la disposició de l’administració de Justícia perquè les mesures de protecció siguen realment eficaces i servisquen per a protegir a les víctimes.

L’objectiu d’aquesta revisió és millorar la coordinació i el treball en xarxa de les institucions implicades des d’una òptica que inclou la prevenció, sensibilització i detecció cautelar de possibles situacions de risc per a les dones víctimes, segons es recull en la resolució de la creació del grup de treball publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) del passat 14 de març.

La comissió de treball s’encarregarà també d’elaborar propostes per millorar la formació especialitzada en matèria de violència de gènere per a jutges, fiscals i del personal autonòmic al servei de l’Administració de Justícia a la Comunitat Valenciana.

Composició del grup

El grup estarà compost per Verónica López, directora general de Justícia; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia; Fernando de Rosa Torner, president de l’Audiència Provincial de València; José María Gómez Villora, titular del Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de València. José Luis Mendoza Gastearena, titular del Jutjat d’Instrucció i Primera Instància número 4 i de Violència sobre la Dona de Sueca; Rosa María Guiralt Martínez, fiscal delegada de Violència sobre la Dona en la Fiscalia Provincial de València; Macarena Correro Segura, fiscal de la Secció de Tutela Penal de la Igualtat i contra la Discriminació en la Fiscalia Provincial de València.

A més, també els acompanyarà Purificació Beltrán Aleu, mèdic-forense i cap del Servei de Laboratori de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València; Catalina Alcázar Soto, tresorera i vocal per a assumptes de violència de gènere de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Alacant; Vicente Martínez Guillem, comissari del CNP i cap de la Brigada Provincial de Policia Judicial de València; el tinent José Iglesias Villanueva, responsable de l’Equipo Dona i Menor (Emume) de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i Estefanía Navarrete Ibáñez, inspectora-cap del Grup GAMMA de la Policia Local de València.

Aquesta comissió de treball es forma a iniciativa de la Conselleria de Justícia després dels assassinats de dones que recentment han sacsejat a la societat valenciana.

Segons ha explicat la consellera Gabriela Bravo, “és convenient revisar els protocols d’actuació institucional per millorar la coordinació dels departaments que intervenen en els casos de violència de gènere”. “Es tracta de col·laborar per millorar el treball de totes les parts implicades a fi que les mesures de protecció per a les dones amenaçades siguen realment eficaces”, ha indicat.

CatalanSpanish