Justícia destinarà 614.500 euros en 2019 per a excavar fosses i identificar i exhumar a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Gabriela Bravo ha explicat a una vintena d'associacions memorialístiques que la Generalitat "actuarà directament en fosses comunes" de Paterna, Godella, Castelló, Benissa i Monóver

La consellera de Justícia, Administracions Públiques, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha explicat als representants d’una vintena d’entitats memorialístiques les actuacions en matèria d’excavació, identificació i exhumació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme que estan en fosses comunes en la Comunitat Valenciana. La Generalitat destinarà enguany 614.500 euros entre subvencions i actuació directa.

Gabriela Bravo ha explicat els detalls del contracte pel qual la Generalitat actuarà directament en l’excavació, identificació i exhumació de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme en fosses comunes de Paterna, Godella, Castelló, Benissa i Monóver.

Per a això convocarà un concurs per a adjudicar un contracte el mes vinent de març per un import de total de 164.500 euros i les empreses interessades a concórrer a ell tenen de termini per a fer-ho fins al pròxim 30 de gener.

L’empresa adjudicatària haurà de dur a terme totes les labors d’indagació i investigació, localització-delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura franquista en les fosses assenyalades, d’acord amb els procediments protocol·laris exigibles.

A més, l’empresa contractista haurà de presentar un pla d’intervenció detallat per a la prestació del servei que haurà de basar-se i seguir l’estructura per a l’organització del projecte en les etapes necessàries.

El contracte també contempla que l’empresa contractista ha de desenvolupar, amb les màximes garanties de rigor científic, les actuacions previstes en les ordres de treball (prospeccions, recollides en superfície, excavacions de fosses, i si escau, exhumacions i recuperacions), ajustant-se als protocols i amb els permisos preceptius d’intervenció arqueològica i aquells altres que procedisquen.

Així mateix, l’empresa contractista ha de preservar i custodiar, amb totes les garanties científiques, les restes òssies i no òssies fins al seu depòsit en el lloc que determine l’organisme de contractació, d’acord amb la normativa aplicable.

A més d’aquesta iniciativa per la qual la Generalitat actuarà d’ofici en les fosses esmentades, la consellera també ha explicat a les entitats memorialísticas que la Generalitat destinarà en aquest 2019 un total de 450.000 euros en subvencions per a actuacions d’obertura de fosses i exhumacions. A aquesta línia d’ajudes poden presentar-se ajuntaments i mancomunitats, així com associacions sense ànim de lucre.

En aquest sentit, Gabriela Bravo ha anunciat que la Generalitat finançarà el cent per cent de l’actuació. A més, s’avançarà el pagament de la subvenció fins al 30% de l’import perquè els beneficiaris de l’ajuda no hagen d’avançar cap fons. En casos justificats -i previ acord del Consell- aquest avançament podrà aconseguir fins al 50% de la suma total.

La consellera Gabriela Bravo ha reconegut que hi ha hagut més demora de l’esperada per a posar en marxa aquestes iniciatives perquè en la Conselleria de Justícia “hi ha hagut que fer un treball previ organitzatiu i administratiu perquè, en aquesta matèria, el Consell anterior no havia fet absolutament res i va anar a partir de juliol de 2015 quan partim de zero”.

CatalanSpanish