Justícia inicia el trasllat del TSJCV a l’edifici provisional de Chabás per a escometre la reforma integral de la Real Casa de la Duana

Gabriela Bravo destaca que s'invertiran 25 milions d'euros en la rehabilitació integral de l'històric Palacio de Justícia

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha iniciat aquest dilluns el trasllat de la seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) a l’edifici que s’ha habilitat al carrer Historiador Chabás de València perquè siga seu de l’Alt Tribunal Valencià mentre es duu a terme la rehabilitació integral de la Real Casa de la Duana.

La mudança es realitzarà en tres fases i conclourà el pròxim 19 de juliol. En aquest temps es procedirà al trasllat de les 170 persones que conformen la plantilla del TSJ i que està composta per 43 magistrats, 10 lletrats o lletrades de l’Administració de Justícia, 7 fiscals, 33 gestors processals, 59 tramitadores i 19 auxilis judicials.

El trasllat es farà en tres fases que corresponen a cadascuna de les tres plantes de l’edifici històric de la Glorieta. Aquest dilluns, 8 de juliol, es procedeix al trasllat de tota la Sala Civil i Penal. També es muda la dependència de la Sala Social encarregada dels recursos de Cassació. El dimarts 9 es traslladarà la Secretaria de Govern i la Presidència del TSJ-CV.

La mudança continuarà amb la segona planta, que es portarà cap al 10 de juliol amb el trasllat de la Fiscalia Superior completa, mentre que aquest dijous 11 de juliol ho farà la Sala social. El divendres 12 de juliol es dedicarà a solucionar les possibles anomalies que s’hagen detectat durant el trasllat de les dues primeres plantes.

Serà el 15 de juliol quan es traslladen les Seccions 5a i 2a de la Sala contenciosa administrativa completes, mentre que l’endemà serà el torn de les Seccions 3a i 4a d’aquesta mateixa jurisdicció. El 17 de juliol es destinarà a avaluar i corregir els possibles problemes que puguen haver-se donat a causa de la mudança.

La planta baixa de l’edifici històric es traslladarà el 18 de juliol. Allí està situada la Secció 1a del Contenciós-Administratiu i, al costat d’ella, es mudarà també la Secció de Postil·les. Finalment, el divendres 19 de juliol s’executarà una altra avaluació general per a donar per conclòs el trasllat.

La seu provisional del TSJ-CV està en el número 2 del carrer Historiador Chabás i ja va ser seu de la Conselleria de Governació fins a l’any 2014. Es tracta d’un immoble de quatre plantes més soterrani-garatge de més de 3.000 metres quadrats útils. La Generalitat pagarà 25.000 euros mensuals de lloguer durant cinc anys amb una manca de huit mesos i un termini estimat de cinc anys. La cinquena anualitat tindrà una renda de 30.000 euros mensuals.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana està situat en l’edifici de la Real Casa de la Duana, que es va construir entre 1758 i 1802. En 1828 es va transformar en fàbrica de tabacs i en 1914 es va adaptar l’immoble per a convertir-lo en una seu judicial.

Al llarg del temps s’han fet innombrables intervencions parcials de tota mena fins a la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural i especialment el conjunt escultòric obra d’Ignacio Vergara (autor de la portada del Palau del Marqués de Dosaigües).

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo ha explicat que l’edifici històric, donada la seua antiguitat, “emmalalteix d’importants manques com a instal·lacions de subministraments obsoletes, problemes de climatització, a més de ser completament ineficient en matèria energètica”.

A això cal sumar una infinitat de desperfectes i pegats que s’han anat duent a terme amb els anys. Per aquest motiu, segons ha manifestat la consellera, es durà a terme “una inversió de més de 25 milions d’euros per a escometre una reforma integral de l’edifici que es prolongarà durant cinc anys”.

ValenciàEspañol