viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Justícia invertirà 6 milions d’euros per a traslladar els jutjats de Xàtiva del Palau d’Alarcón al convent de Santa Clara

Gabriela Bravo explica que la nova seu judicial comptarà amb 6.700 metres quadrats per a albergar totes les instal·lacions.

La Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha anunciat aquest dimecres a Xàtiva que la Conselleria destinarà al voltant de 6 milions d’euros per a traslladar els jutjats de la capital de La Costera des de la seua ubicació actual en el Palau d’Alarcón a l’antic convent de Santa Clara.

Aquesta actuació forma part del Pla d’Infraestructures Judicials, que suposarà una inversió de més de 200 milions d’euros en la renovació, adequació i construcció del parc d’edificis jurisdiccionals de la Comunitat Valenciana.

Els jutjats de Xàtiva estan actualment en el Palau d’Alarcón, un edifici del segle XVII que gaudeix de protecció patrimonial i que, després d’haver sigut utilitzat com a col·legi, oficina sindical, fàbrica i fins i tot magatzem, va ser adquirit per l’Ajuntament en 1981 i rehabilitat en 1983 per a convertir-lo en seu judicial. En ell estan les instal·lacions del Registre Civil, quatre jutjats de 1a Instància i Instrucció, el Col·legi de Procuradors i la Clínica Mèdic-Forense. Aquestes unitats judicials donen servei a una població a 87.585 persones repartides entre 26 municipis.

El vell casalot senyorial té problemes greus d’accessibilitat que no es poden solucionar en tractar-se d’un Bé d’Interés Cultural (BIC) i s’ha quedat xicotet per al seu ús com a seu judicial d’acord amb els paràmetres que estableix l’actual normativa.

A més, tampoc té espai per a futures ampliacions del nombre d’òrgans judicials i presenta deficiències en instal·lacions d’aire condicionat, humitats (pel tipus de construcció) i circulació del personal per a un edifici de pública concurrència com un tribunal.

D’aquesta forma, s’ha decidit que la millor opció per a dotar a Xàtiva d’uns jutjats dignes era el trasllat a una altra seu. La triada és l’antic convent de Santa Clara, del segle XIV i adquirit per l’Ajuntament xativí el mes de setembre passat.

El Consistori es reserva l’ús de l’església i l’antic refetor del cenobi -que són les parts protegides com BIC– i cedirà a la Conselleria una superfície de 6.700 metres quadrats en la part que recau a l’Albereda Jaume I, en el cas antic de la capital de La Costera.

Les noves instal·lacions albergaran tots els òrgans judicials ja existents -que comptaran amb molt més espai que actualment i instal·lacions més modernes- i quedarà reserva d’espai per si en algun moment s’augmenta la planta judicial.

En l’antic convent de Santa Clara, a més, es comptarà amb espai per a albergar quatre despatxos per a fiscals, la Clínica Mèdic Forense, el Gabinet Psicosocial Comarcal, l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, la Unitat de Valoració Forense Integral, així com arxius, calabossos i una cambra Gesell per a l’atenció de menors. També hi haurà espai per a situar el nou servei de mediació judicial que es crearan en les seus sobre la base de la nova Llei de Mediació aprovada a la fi del passat any.

La consellera ha anunciat a Xàtiva que la inversió prevista inicialment per a aquesta actuació s’ha calculat en uns sis milions d’euros que s’executaran de forma pluriennal, encara que ha apuntat que podria incrementar-se en un futur pel fet que l’obra exigeix una important part de demolició. El termini d’execució s’ha fixat en tres anys, per la qual cosa es preveu la seua finalització en 2022.

Bravo ha explicat aquesta actuació durant una visita a l’antic convent de Santa Clara al costat de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, qui ha agraït l’aposta de Justícia amb una inversió ja prevista en els pressupostos.

El projecte forma part del Pla d’Infraestructures Judicials que suposarà la inversió de més de 213 milions d’euros durant els pròxims anys.

Segons ha explicat la consellera, “és el major esforç inversor en infraestructures judicials de la història perquè el Consell del Botànic vol una Comunitat Valenciana més justa i una Justícia més nostra. Per aquest motiu hàgem dissenyat un pla integral realista i realitzable i en el qual projectes com aquest de Xàtiva són un bon exemple”.

Últimas noticias

Contenido relacionado