```
sábado, 27 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La jutgessa processa Camps, Rambla, Flores, càrrecs de GTP i empresaris per la construcció del circuit de la F1

Sosté que l'expresident "va capitanejar" a la resta per a obtindre "rèdit polític i personal" com a "màxim artífex" de l'esdeveniment

La titular del Jutjat d’Instrucció número 17 de València ha decidit processar l’expresident de la Generalitat Francisco Camps; el qui fóra el seu vicepresident Vicente Rambla; l’exconseller d’Infraestructures Mario Flores i càrrecs de l’Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP) i empresaris, en la causa per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València, una actuació que va suposar un cost proper als 89 milions d’euros entre 2007 i 2008. La magistrada sosté que Camps “va capitanejar” a la resta de processats per a obtindre un “rèdit polític i personal” com “especialment artífex” d’un esdeveniment d’interés mundial.

A més d’aquests ex-alts càrrecs, l’orde de processament, al que ha tingut accés Europa Press, es dirigeix contra l’ex-director general d’Obres Públiques i més tard secretari autonòmic d’Infraestructures, Victoriano Sánchez-Barcaiztegui; tres responsables de l’ens GTP i els empresaris. Entre ells, tres responsables o treballadors de l’empresa Typsa (en aquesta mercantil treballava la filla de l’exconseller d’Infraestructures) i dos d’Ayesa.

A més, figura el representant d’FCC Construcció S.A. José Mayor Oreja, germà de l’exministre Jaime Mayor Oreja i qui apareix en els anomenats ‘papers de Bárcenas’ com a donant del PP (fins a amb 165.000 euros), segons consta en la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Europa Press, i en el qual s’assegura que Camps “va capitanejar” a la resta de processats en aquestes actuacions.

Així mateix, es processa els germans Tomás i Rafael Martínez Berna, de Hormigones Martínez, ja condemnats per conformitat per l’Audiència Nacional per factures falses per reflectir servicis inexistents prestats per Orange Market per a pagar actes del PP (fins a 172.000 euros) i al president de Construccions i Estudis (Cyes), Felipe Almenar, sobre el qual consta en altres causes l’entrega de 200.000 euros a la Caixa B d’Orange Market sota el concepte de ‘El Príncep’, al setembre de 2007. En tots dos casos s’infereix correlació temporal entre eixes actuacions i les adjudicacions que van ser objecte per al circuit.

Tracte de favor

Sobre Camps, la jutgessa sosté que “va idear, va planificar, va impulsar i va dirigir” la construcció del circuit urbà de la F1 –“amb l’única intenció de projectar la seua imatge” com a màxim representant de la Comunitat Valenciana– “al marge de les funcions pròpies” de la seua competència de president; de la legislació i “utilitzant indegudament els fons públics, alterant dades i dates en documents d’expedients administratius, donant-se tracte de favor a determinades empreses que resultaven beneficiades d’adjudicacions públiques per donacions i entrega de diners no fetes de manera altruista, sinó amb caràcter finalista, per a obtindre com a contrapartida adjudicacions irregulars”.

De Rambla, la magistrada subratlla que va intervenir “activament” en el projecte i va realitzar tasques de “control directe”, amb un paper “director” en grans esdeveniments, i de Flores que va tindre un paper “rellevant”, aprovant resolucions fins a en diumenge.

En total, són 16 els processats mentre que la instructora ha acordat l’arxiu per a altres 17 persones, entre elles, el qui fóra secretari autonòmic d’Esports i ex-secretari general del PP, David Serra, i l’assessora de l’expresident Belén Reyero, treballadors i representants legals d’altres constructores i empreses, en considerar que si bé van intervenir i van participar en el procés la seua actuació no té rellevància i transcendència penal.

La magistrada assenyala en la interlocutòria d’incoació de procediment abreujat que adopta aquesta decisió després de les diligències practicades; les declaracions d’investigats i testimonis (entre elles, les de l’ex-secretari general del PPCV, Ricardo Costa o del responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez); informes de Guàrdia Civil i Policia; documents dels registres o de l’administració i l’informe de la Intervenció de la Generalitat, que revelen indicis “suficients, sòlids, raonables i consistents” contra Camps per prevaricació, malversació i falsedat documental; suborn i/o tràfic d’influències.

No va ser a “cost zero”

De fet, segons assenyala la magistrada, a pesar de l’anunci publicitat per Camps de “cost zero” per a la Generalitat de l’esdeveniment, la qual cosa sí va haver-hi va ser “un minvament per a les arques públiques, amb utilització indeguda de fons públics i despeses innecessàries que van afavorir empreses a les quals se’ls va triar el marge del procediment legalment establit de concurs públic i a través d’un organisme no competent”, el GTP, designat per a açò mitjançant el Decret 3/2007 del propi cap del Consell.

Per aquest decret es va assignar a la Conselleria dirigida per Flores la competència per a, a través d’eixe ens, desenvolupar les actuacions necessàries per a executar les infraestructures de connexió de l’Avinguda de França, Albereda i Port i la construcció del circuit urbà.

En total, segons un informe d’Intervenció, aquest òrgan, per assignació de competències de Camps, va licitar, va adjudicar i va executar la totalitat de les obres del circuit urbà entre 2007 i 2008, amb un cost total que va ascendir a 88.829.624 euros.

20 expedients analitzats

La jutgessa explica que, d’acord amb Intervenció, es van analitzar 20 expedients de contractació que va tramitar GTP relacionats amb el circuit, dels quals 19 fonamenten la seua actuació i necessitat “de manera explícita” en eixe Decret 3/2007, i el primer, l’I07/4, de solucions per a les vies d’accés i connexió a la ciutat des del Port, va vindre motivat per encàrrec de la Conselleria sense establir criteris d’adjudicació, ni informe de servicis jurídics dels plecs, ni fórmula per a determinar l’oferta més avantatjosa.

En relació a les empreses adjudicatàries, consta en la resolució que a Tysa i Ayesa, en UTE, se’ls va adjudicar les tres primeres fases del projecte de construcció del circuit urbà, i van treballar i van realitzar tasques i actuacions abans de les dates de licitació i adjudicació de les seues comeses, en successius mesos de 2007; avançant-se a dates d’obertura d’ofertes i admetent algun responsable la “pressió” de l’administració perquè el circuit estiguera llest a l’agost de 2008.

Expedients firmats en diumenge

Es dona la circumstància que en un d’aquests expedients –l’I07/6 que modificava un contracte inicial per a afegir un import addicional d’1,3 milions d’euros–, va ser firmat pel conseller Flores un diumenge, el 15 de juliol de 2007, la qual cosa per a la magistrada evidencia l'”actuar precipitat i a contrarellotge” en el qual es movien.

Per la seua banda, FCC va ser adjudicatària de l’expedient I07/23 –relatiu a la connexió Albereda-Avinguda França i Port, que va ascendir a més de 57 milions d’euros i que va acabar dividit en dos– que va ser qüestionat per la Intervenció per faltar factures o ordes de pagament, entre d’altres, i del que la UDEF va fer menció a eixa divisió.

En l’adjudicació a Cyes, adjudicatària de les obres de jardineria i mobiliari urbà d’infraestructura de connexió Albereda-Avinguda França-Port i condicionament de la Marina Reial, la magistrada reflecteix també modificacions de contracte i que la Intervenció va apreciar igualment falta de factures o ordes de pagament i la UDEF irregularitats per discrepàncies en dates així com puntuacions amb “consideracions genèriques”.

En la interlocutòria, la jutgessa dona trasllat a Ministeri Fiscal i Advocacia de la Generalitat perquè en deu dies formulen escrit d’acusació, demanen obertura de juí oral, l’arxiu de la causa o sol·liciten la pràctica de diligències complementàries. La resolució no és ferma pel que cap la interposició de recurs.

Últimas noticias

Contenido relacionado