```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Biblioteca Valenciana ret homenatge als exiliats republicans

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu organitza unes jornades per a homenatjar els exiliats republicans que hagueren d’abandonar Espanya després de la Guerra Civil donant a conéixer la història del matrimoni compost per l’artista Adelita del Campo i el dramaturg i intel·lectual Julián Antonio Ramírez.

Les jornades, que se celebren en el Monestir de Sant Miquel dels Reis, han sigut organitzades per a aprofundir en la vida i en la trajectòria artística, dins i fora d’Espanya, d’aquest matrimoni que sempre va estar compromés amb els ideals republicans. L’homenatge comptarà amb la participació de professors universitaris, escriptors i experts que han estudiat l’exili espanyol i, a més, amb el fill del matrimoni, Carlos Ramírez Carreras.

Les jornades, a les quals es pot assistir de forma gratuïta, comencen el dilluns 13 de novembre, a les 16.00 hores, amb la sèrie de ponències ‘Rutes de l’exili i camps de concentració francesos’, en les quals participaran el catedràtic d’Història Contemporània José Miguel Santacreu, que presentarà ‘Las rutas del exilio en el invierno de 1939′; el professor de la Universitat Pública VascaEHU Josu Chueca, que exposarà sobre ‘Julián Antonio Ramírez: Ici, Gurs, La voz de los internados en los campos de 1939′, i l’escriptora Antonina Rodrigo, que realitzarà una ponència que porta per títol ‘Adelita del Campo, de ‘Mujeres Libres‘ al exilio, en los campos del sur de Francia‘.

El mateix dilluns, a les 17.30 hores, s’abordarà la resistència a França i el teatre amb les ponències ‘Espanyols i espanyoles en el centre de França durant la Segona Guerra Mundial: treballadors forçats i resistents voluntaris’, de la doctora de la Université París 8-Saint Denis Tiphaine Català; ‘L’activitat teatral d’Adelita del Campo i Julián Antonio Ramírez a França (1940- 1944)’, presentada pel catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Centre d’Estudis de l’Exili, Manuel Aznar Soler, i ‘Julián Antonio Ramírez – Adelita del Campo i el seu grup artístic de treballadors espanyols a França: entre escenari i bastidors, espectacle i resistència (1939-1942)’, de la mà de Mar BressonArregui, de la Université Paul Valéry-Montpellier 3.

La segona jornada es dedicarà a analitzar les veus lliures de Ràdio París. A les 9.00 hores comença la jornada amb el doctor en Història per la Universitat d’Alacant, José María García Avilés i la seua ponència ‘Las voces que la dictadura no pudo silenciar: Julián Antonio Ramírez y Adelita del Campo en el proyecto ‘Devuélveme la voz!’ de la Universitat d’Alacant’. El programa continuarà amb el cineasta Max Renault, que parlarà de ‘Julián Antonio Ramírez et Adelita del Campo, ‘les journalistes vedettes‘ de Radio Paris’, i amb el catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat d’Alacant, José Carlos Rovira, que exposarà ‘Una historia de la radio y de la lucha antifranquistas‘.

A les 11.30 hores la sessió se centrarà en la recuperació de la memòria històrica amb les intervencions de l’escriptor Alfons Cervera amb la seua comunicació ‘Pequeños pedazos de memoria: ¿acaso la memoria es otra cosa?’; el professor de la Universitat d’Alacant, Juan Martínez Leal, que exposarà sobre ‘El fruto de una larga conversaciónlas memorias de Julián Antonio Ramírez’, i del doctor en Història Francisco Moreno Sáez, que parlarà sobre ‘Julián Antonio Ramírez i la recuperació de la memòria històrica d’Alacant’.

Les jornades es tancaran a les 13.00 hores amb les conferències ‘Julián Antonio Ramírez: un home contant i caminant amb la caravana de la memòria’, d’Odette Martínez-Maler, del Departament d’Hispàniques de la Université Paul Valéry de Montpellier-LLACS-CERMI, i ‘Transmitir la cultura democrática y la memoria de la resistencia antifascistalos últimos combates de Julián Antonio Ramírez y Adelita del Campo‘, a càrrec de Francisco Martínez López, ‘Quico’.

Arxiu personal i biblioteca del matrimoni

La Biblioteca Valenciana va rebre l’any passat la donació de l’arxiu personal i la biblioteca d’Adelita del Campo i Julián Antonio Ramírez, on es concentren els records d’aquest matrimoni. L’arxiu va arribar en una maleta plena de llibres, fotos, programes de mà, cartells, quaderns manuscrits i obres de teatre, alguns d’ells inèdites.

França va ser el país que va acollir Del Campo i Ramírez. El matrimoni va passar per diversos camps de concentració, va militar en la Resistència i mai va abandonar la seua ideologia democràtica i combativa. Ambdós van treballar en l’emissora antifranquista Ràdio París, en l’emissió en llengua castellà, i es van convertir en dos de les veus més famoses per als espanyols en l’exili. Restablida la democràcia a Espanya, la parella hi va tornar i es va establir a Mutxamel, on van continuar amb el seu activisme polític fins a la seua defunció.

El fons de Julián Antonio Ramírez i Adelita del Campo documenta de primera mà el període de l’exili republicà espanyol a França, des de la Guerra Civil, l’internament en camps de refugiats i la Segona Guerra Mundial fins a la tornada a Espanya durant la Transició. És també una font important d’informació sobre el món artístic de varietats des dels anys vint fins als cinquanta.

Últimas noticias

Contenido relacionado