La Casa Consistorial d’Alzira completa la seua adaptació per a persones amb autisme

S’han utilitzat pictogrames que actuen com a adaptacions visuals dels espais

Hui es completa l’adaptació dels diferents departaments de la Casa Consistorial amb senyalectica que fa ús de pictogrames.

La passada setmana es va instal·lar el directori de totes les plantes i departaments de l’Ajuntament en l’entrada de l’edifici i hui es completarà amb les indicacions de cada planta. Així mateix també s’ha completat la instal·lació dels elements identificatius en la biblioteca i s’està treballant en els de l’edifici de La Clau i Idea.

Per a poder fer-ho possible s’han utilitzat pictogrames, proporcionats en la majoria per Arasaac, el Portal Aragonés de la Comunicació Augmentativa i Alternativa.

El projecte sorgix en vore que els espais, tant públics com privats, no estaven adaptats a les persones amb necessitats educatives i, més concretament, a les persones amb autisme.
La comunicació i el llenguatge són essencials per a relacionar-se, aprendre i per a participar en la societat. Gràcies a estos sistemes les persones, que, per qualsevol causa, no han adquirit o han perdut un nivell de parla suficient per a comunicar-se de forma satisfactòria, necessiten utilitzar un SAAC, un Sistema Alternatiu i Augmentatiu de Comunicació.

La finalitat d’este programa és proporcionar anticipadors visuals que ajuden a una major comprensió de l’entorn i de les seues rutines, ja que és necessari adaptar i facilitar espais públics perquè la informació puga ser accessible per a les persones amb TEA o amb altres condicions que provoquen dificultats per a accedir a la informació.

Cal recordar, a més, que la senyalització de la Casa Consistorial es trobava obsoleta i no aprofitava per a la seua finalitat. D’altra banda, l’Ajuntament ha considerat que la instal·lació de senyalitzacions amb pictogrames en dependències municipals destinades a un servici públic faria accessible la informació institucional tant a les persones estrangeres com a les persones amb dificultat visual o d’altres tipus.

Projecte d’IDINEA (Institut de Diagnòstic i Intervenció de persones dins de l’Espectre Autista)

L’Ajuntament d’Alzira, va aprovar en Junta de Govern l’adaptació i accessibilitat d’espais públics de la ciutat per a persones amb necessitats educatives i amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), ha accedit en l’última Junta de Govern a aprovar un projecte que beneficiarà i ajudarà este col·lectiu de persones. Es tracta d’una iniciativa del programa IDINEA que desenvolupa la seua activitat dins de l’Associació La Nostra Veu.

Els espais que finalment comptaran amb l’adaptació visual són: la Casa Consistorial, les dependències de Recaptació, Guarda Rural, IDEA, l’edifici de la Clau i els Paratges Naturals de la Murta i la Casella, la Casa de la Cultura, la Biblioteca, el Gran Teatre i el Museu Faller.

Publicitat