```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Conselleria de Transició Ecològica sol·licita més recursos econòmics i capacitats en l’avantprojecte de la llei nacional de residus

La conselleria presenta un total de 57 propostes per al nou text normatiu.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha sol·licitat més recursos econòmics i capacitats per a les administracions públiques gestores de residus en les seues aportacions a l’avantprojecte de la llei nacional de residus que prepara el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

En total, la conselleria ha presentat 57 aportacions a l’avantprojecte de llei de residus, que ha de ser l’encarregat de transposar a l’ordenament jurídic nacional, els continguts de les tres noves directives del paquet d’economia circular de la UE, publicades en el DOUE el 14 de juny de 2018.

Entre les aportacions, destaca la petició de “entrada en vigor immediata” de les previsions de les noves directives europees que concedeixen més ingressos econòmics a les entitats locals procedents dels sistemes de gestió d’envasos i residus d’envasos, per a la seua recollida i posterior gestió. Es tracta d’una nova obligació per als productors d’envasos, en favor dels ajuntaments, que la Conselleria considera “prioritària”.

Este departament, a més, ha plantejat la posada en funcionament, abans del que es preveu inicialment en l’avantprojecte, d’un nou sistema de gestió nacional de residus tèxtils a la vista de l’elevat cost que esta fracció té per a les entitats locals.

Este punt es realitzaria de comú acord amb el sector tèxtil, per al qual han d’implantar-se períodes de posada en marxa tal com es va fer en el seu moment amb els envasos i el cartó.

També s’ha sol·licitat la posada en funcionament de nous sistemes integrats de gestió, abans del 31 de desembre de 2022, com un específic per a matalassos, un altre per a plàstics agrícoles, així com un altre per a residus de bolquers.

Estos residus amb elevada presència en la fracció reste “han de ser reciclats i valorats. Per a això les entitats locals han de disposar de les corresponents ajudes econòmiques”, ha assenyalat responsables de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental.

La Conselleria també considera que ha de ser obligatori a Espanya la previsió de les noves directives europees que tot material que estiga sotmés a una responsabilitat ampliada del productor (és a dir, que “pague punt verd”), “no puga acabar en abocador i dega, per tant, sotmetre’s a operacions de gestió jeràrquicament prevalent”, implantant-se, per a això, els sistemes addicionals i complementaris de recollida i gestió necessaris.

Últimas noticias

Contenido relacionado