La conselleria d’Igualtat presenta ‘Orienta’ i ‘Kumpania’, dos serveis dirigits a persones LGTBI i infància gitana

La vicepresidenta ha presidit la trobada de treball de les entitats i professionals que gestionaran estos serveis

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat els nous serveis especialitzats ‘Orienta‘ i ‘Kumpania‘, els quals “faran efectius els drets que les lleis reconeixen a les persones LGTBI i a la infància i adolescència gitana“.

Oltra ha presidit la trobada de treball mantingut amb les entitats i professionals que gestionaran tots dos serveis, un dirigit a l’atenció i assessorament del col·lectiu LGTBI, i que porta el nom d’Orienta, i l’altre destinat a millorar el rendiment escolar i acadèmic de la infància i l’adolescència gitana, i que es coneixerà com Kumpania.

Estos dos nous serveis especialitzats es creen a través de l’acció concertada i han suposat una inversió per part de la Conselleria, per als anys 2019 i 2020, d’un total d’1.006.809 euros per als serveis LGTBI i altres 3.724.760,88 euros per al programa d’infància gitana.

Programa ‘Orienta’

El servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI ‘Orienta‘ es prestarà a través de tres oficines integrals a València, Castelló i Alacant i està dirigit principalment a lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, així com els seus familiars i persones reunides que requerisquen d’una atenció específica vinculada a la seua realitat.

Amb això es pretén fer una mica més fàcil la vida a totes estes persones”, ha explicat la vicepresidenta, qui també ha assenyalat que les persones que formen part d’Orienta seran la cara de l’Administració valenciana “per a donar resposta a les diverses necessitats socials del col·lectiu des de la professionalitat però també des del cor i les vivències pròpies”.

El servei consisteix en una atenció integral que inclou les prestacions d’atenció, informació i orientació tant directa com per telèfon, xarxes socials o correu electrònic. També ofereix un itinerari individualitzat d’atenció social que inclourà acompanyament als recursos necessaris. A més, proporcionarà suport legal, orientació laboral i educativa, assessorament a persones migrants LGTBI i atenció i ajuda a víctimes de discriminació i delictes d’odi per LGTBIfobia.

Programa ‘Kumpania’

Este servei social especialitzat i individualitzat és únic a Espanya. Va dirigit a la infància i adolescència gitana, el seu entorn social i familiar, amb l’objectiu que cada vegada siguen més els joves gitanos i gitanes els que es graduen en l’Educació Secundària Obligatòria i continuen en estudis postobligatoris.

La vicepresidenta ha explicat que este servei “permetrà una aliança per a itinerar de manera conjunta i acompanyar als xics i xiques i adolescents gitanos i gitanes en la seua formació i per tant en la conformació del seu futur“, de manera que es convertisquen en “referents” en el seu entorn, en la seua família, en la seua comunitat i en el conjunt de la societat.  En la seua intervenció, Oltra ha fet referència a les “dificultats” que la comunitat gitana té en alguns àmbits, especialment en l’àmbit educatiu, i l’objectiu de Kumpania de “superar-les i aprofundir en les polítiques d’igualtat d’oportunitats“.

ValenciàEspañol