La corda es tensa a 24 hores de la sessió d’investidura de Ximo Puig

La distribució d'àrees, element de discussió fins a l´últim minut.

PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida van tancar aquest dimarts a la nit una nova jornada maratoniana de negociacions sense acord. La comissió negociadora s’ha citat per a una nova reunió aquest dimarts, la huitena, a la seu del PSPV a València, només un dia abans de la investidura de Puig. Amb l’estructura definida el bloqueig es troba en la distribució d’àrees. La fumata blanca haurà d’esperar, almenys, unes hores més.

Fins ahir, la comissió negociadora s’ha reunit en fins a set ocasions, repartides en més de 50 hores. L’acord del Botànic II es fa pregar, tot i que ahir semblava que ja estava tot tancat i que hui al migdia es firmaria a Alacant.

A l’espera de concretar la distribució de competències i els noms dels titulars de cada departament, l’acord de programa està tancat però no es preveu fer-ho públic fins que estiga tancat el conjunt de l’acord, que engloba també l’arquitectura del futur Consell i a quina força li correspon cadascuna de les 12conselleries que es plantegen.

PSPV i Compromís estan cridats a cedir competències al nou integrant, aspecte en el qual els tres socis segueixen sense aconseguir un acord.

Un Consell amb 12 departaments

L’acord tancat sembla que preveu 12 conselleries, tres de les quals són noves: Universitat per al PSPV, Vivenda i Canvi Climàtic per a Unides Podem i Qualitat Democràtica per a Esquerra Unida. La resta de departaments quedaria més o menys com en el primer Botànic.

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha explicat que la pluralitat està complicant un poc més les coses, però ha assegurat que aquestes negociacions podrien haver-se resolt molt abans, en una setmana que se’ls està fent “massa llarga”.

Ignasi Blanco, d’Esquerra Unida del País Valencià, s’ha mostrat més optimista i ha dit que cal temps per a tancar ben tancat el programa i donar estabilitat al Govern. Cap dels dos, però, ha volgut valorar quin és el nombre de conselleries i quines seran les que s’emporta cadascun dels socis.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha sigut el més contundent i s’ha referit a les declaracions de Mónica Oltra, en què parlava de la generositat de Compromís. Així, ha dit que alguns es creuen molt més generosos del que relament són a l’hora de negociar. També ha qualificat les negociacions com a “dia de la marmota”, però ha explicat que és molt típic de l’esquerra que “en l’últim minut i ja tocant la campana, s’arribe a un bon acord de govern”.

Publicitat