La Diputació celebra l’últim ple de la legislatura amb una consellera en la bancada

En la prèvia del plenari de juny va tindre lloc una sessió extraordinària amb el cessament de la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo.

La Diputació de València ha acomiadat formalment la legislatura amb la celebració de l’últim ple ordinari abans que es constituïsca la nova corporació, previsiblement l’última setmana de juliol. Les diputades i diputats que durant aquests quatre anys han exercit les tasques de gestió i fiscalització en la institució provincial han acabat la sessió junts, en el centre de l’hemicicle, davant les càmeres que immortalitzaven el moment.

Una de les protagonistes d’aquest final de legislatura en la Diputació ha sigut la nova consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que en els últims quatre anys ha sigut la responsable de les polítiques d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica en la corporació provincial. El seu cessament s’ha fet efectiu en una sessió extraordinària prèvia al ple, en la qual la ja consellera ha agraït el treball del personal de la institució.

Pérez Garijo ha fet balanç dels seus huit anys en la Diputació, especialment dels últims quatre, en els quals ha format part de l’equip de govern i en els quals “s’han pogut aplicar les polítiques que durant tant temps reivindiquem”. Entre els assoliments, “multiplicar per cinc les ajudes en Inclusió Social i haver sigut la primera institució i quasi l’única que ha treballat per a recuperar la dignitat d’aquest país”, en referència a la inversió realitzada en l’exhumació de les restes de víctimes del Franquisme i la seua posterior identificació.

Els portaveus de l’equip de govern, Pablo Seguí, Xavier Rius i Roberto Jaramillo, han tingut paraules d’afecte en el comiat de la qual ha sigut la seua companya en les reunions de Càrrec de portaveu, Rosa Pérez Garijo, qui ha dirigit al president, Toni Gaspar, una última reivindicació: “per favor, estaria bé que el Teatre Escalante tinga una seu estable al més prompte possible”.

Proposició Retirada

De l’ordre del dia del ple, i després del cessament de la diputada de Memòria Històrica, va anar finalment retirada la proposició per a declarar la Plaça de Bous de València lloc de la memòria democràtica de la Comunitat. El president i la pròpia Rosa Pérez Garijo, en la seua condició de consellera de Qualitat Democràtica, es van emplaçar per a abordar pròximament aquest assumpte.

Sí que es va exposar, per part del diputat del grup popular Evarist Aznar, la proposició que reclama una prova única d’accés a la universitat per a les alumnes i alumnes de qualsevol comunitat autònoma, amb la finalitat d’evitar la “distorsió” en el sistema actual “des de la perspectiva de l’equitat”. La proposició va ser rebutjada en el ple amb els vots de l’equip de govern.

Declaració institucional

L’última sessió plenària de la legislatura va concloure amb la lectura, per part del president, d’una declaració institucional amb la qual la corporació se suma “a les veus que clamen per un futur en igualtat de totes les persones, amb independència de quin siga el seu gènere o orientació sexual”. El text condemna la violència física i/o verbal que puga exercir-se contra les persones per aquest motiu i insta a dotar als ajuntaments dels recursos necessaris per a garantir l’execució de polítiques d’Igualtat.

Aquesta declaració institucional, que posa fi a aquests quatre anys de política provincial, es basa en el text difós per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ, que se celebra el pròxim 28 de juny.

ValenciàEspañol