La Diputació d’Alacant demanarà al Govern Central recursos necessaris per a la neteja de rius i barrancs

En 2019 s'impulsarà una partida d'un milió d'euros per a la renovació dels camps de futbol de gespa artificial dels municipis

355

El ple ordinari de la Diputació d’Alacant va aprovar per unanimitat una moció de Compromís en el qual sol·licita a Madrid dotar a les conferències hidrogràfiques de diners per fer front a la neteja de rius i barrancs. El portaveu i diputat de Compromís, Gerard Fullana va explicar que existeixen diversos pobles desatesos de les confederacions del Xúquer i Segura, argumentant la manca de recursos per dur a terme el servei de neteja de rius i barrancs. El diputat d’Aigua i Cicle Hídric del Partit Popular, Francisco Sáez, va estar d’acord amb la moció però va aclarir que aquells municipis on passava el llit dels rius tenien la responsabilitat de netejar-ho perquè les inundacions no afecten els veïns, al que el portaveu i diputat socialista, José Francisco Chulvi va exposar que en els anys vuitanta hi havia una partida per a aquesta fi i quan s’ha intentat netejar han acabat denunciats.

Fullana ha traslladat a la càmera la preocupació de diversos municipis davant la possibilitat de riuades, sol·licitant a les conferències hidrogràfiques que són les que s’encarreguen de la comarca alacantina a la neteja dels rius, però aquests els han traslladat la situació de desatenció que sofreixen. Els pobles que demanen la neteja d’aquests llits i barrancs reben com a resposta la negativa de les confederacions que no disposen de recursos suficients per a dur a terme aquest tipus d’actuacions. “La neteja de rius i barrancs s’hauria d’assumir íntegrament per les confederacions i el Govern Central ha de dotar de recursos perquè puguen fer-ho, els Ajuntaments no poden continuar desatesos amb arguments competencials poc definits i injusts”, ha destacat Fullana.

L’alternativa que han plantejat les confederacions hidrogràfiques és que la neteja vaja a càrrec dels ajuntaments, la qual cosa resultaria ineficient i una delegació de funcions impròpies especialment, en espais rurals. Per això, perquè no siga una càrrega per als ajuntaments, molts d’aquests, de municipis petits i la part que a aquests els correspon és petita i insuficient davant els danys d’una riuada. Fullana ha assenyalat que no serviria la neteja d’un reduït espai urbà quan en tota la seua extensió es manté descurat.

rius Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Renovació de la gespa

Una altra de les mocions que impulsarà la Diputació d’Alacant pel 2019 és la renovació dels camps de futbol de gespa artificial amb una convocatòria d’ajudes d’un milió d’euros dirigides als ajuntaments. Aquesta partida es dotarà amb inversions financerament sostenibles que també s’executassen en la reparació de l’Escola infantil Municipal del Pinós mitjançant la modificació del crèdit pels quals també estaria la reposició del ferm en diferents carrers de Calp, la rehabilitació de l’antiga fàbrica per a edifici multifuncional de Pedreguer, la reparació dels aiguamolls de l’Església Parroquial de Sant Cristòfol a la Canyada o l’execució de bombament i millora de ferma en accessos al nucli urbà de Xaló.

Així mateix, tots els grups polítics s’han sumat a la moció en la qual es condemnen els actes violents esdevinguts durant la jornada del Nou d’Octubre i ha tirat endavant, en aquest cas sense majoria, una moció de condemna a la pràctica de lloguer d’úters.