La Diputació d’Alacant porta al ple la repulsa per la sentència contra La Manada

La institució alacantina insta al Congrés dels Diputats al fet que reflexione pel que fa al Codi Penal que no protegeix a les dones de les violacions ni de múltiples expressions de violència

431

El ple ordinari de la Diputació d’Alacant va estar marcat per les discrepàncies en les mocions portades per Esquerra Unida i Compromís, quant a la solidaritat amb el poble saharauí, la violència de gènere i la decisió de la sentència contra La Manada. La proposta de solidaritat amb el poble sahrauí es va convertir en un discurs de dos, d’una banda la diputada de la Ciutadania del Partit Popular, Mercedes Alonso, que veia una proposta pretensiosa, ja que, qualsevol diàleg que tinguera a veure amb polítiques internacionals li corresponia a una altra institució i no a la Diputació Alacantina i, tan sols, estava d’acord amb el punt d’ajudar a associacions establides en la província per a portar xiquets saharauís en vacances, motiu que va provocar el seu desacord amb la diputada d’Esquerra Unida, Raquel Pérez, ja que veia que es modificava una proposta que tenia a veure amb el reconeixement d’un poble sotmés pel Marroc.

La Manada Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

El rebuig contra la sentència dels membres de La Manada també va provocar una discrepància entre els membres de l’hemicicle. La diputada d’EUPV, Raquel Pérez demanava una modificació del Codi Penal sobre aquest tipus de sentències. El portaveu de Compromís, José Manuel Penalva, va dir que “la justícia emana del poble, quan el poble no entén la justícia, alguna cosa falla”, per açò va apel·lar al canvi. La diputada del Partit Popular, Mercedes Alonso, va comentar que en un Estat de Dret la divisió de poders és fonamental, alhora que respectaven la resolució però no la compartien. “Cal iniciar les mesures legislatives corresponents per a complir els acords d’Istanbul com més prompte millor, tal com es reflecteix en el pacte contra la violència de gènere”, va procedir explicant Alonso. Una modificació de la proposta va originar la disconformitat de Raquel Pérez que els va arribar a dir que feren el que volgueren amb la seua majoria comprada amb un trànsfuga que no representa a ningú, en al·lusió a Fernando Sepulcre, i des de la bancada de Compromís va estar d’acord amb Esquerra Unida, aclarint que la divisió de poders no té potestat el legislatiu sobre el judicial però cap d’aquests poders estan al marge de qualsevol crítica social o política. El president de la Diputació, Cèsar Sánchez, va intervenir amb motiu de la divergència creada i per a puntualitzar el posicionament del seu partit amb la repulsa absoluta a l’ocorregut, tot el suport a les famílies de la víctima i la necessitat d’emprendre un debat per a canviar la legislació perquè aquestes coses no tornen a ocórrer, va manifestar Sánchez. “El nostre paper com a institució deu ser de respecte a les institucions i que per descomptat, ha d’haver-hi crítica social, però no és el mateix, la crítica social que es produïsca en la societat que la que puga emanar d’una institució, que és la nostra opinió, el nostre criteri i el nostre punt de vista ha de ser de respecte com a institució, a una altra institució com és el poder judicial”, va aclarir Sánchez. Finalment, van acordar per unanimitat instar al Congrés dels Diputats a realitzar una reflexió profunda i seriosa, respecte a un Codi Penal que no protegeix de forma efectiva a les dones de les violacions ni de les múltiples expressions de violència a les quals han d’enfrontar-se.

La Manada Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Un altre dels punts recolzat per tots els grups polítics, a excepció d’EUPV, l’adjudicació de la contracta de neteja dels centres i dependències de la Diputació d’Alacant, Fundació de la Comunitat Valenciana Marq, Fundació de la Comunitat Valenciana ADDA i organisme autònom Institut de la Família Doctor Pedro Herrero al licitador Foment de Construccions i Contractes. D’altra banda, durant la sessió plenària s’han aprovat les bases dels premis literaris “Enric Valor“, anualitat 2018, i “Azorín“, per a l’exercici 2019, així com la convocatòria destinada a col·laborar amb els ajuntaments per a dotar als seus municipis de mobiliari urbà, amb una partida de 75.000 euros. Anteriorment al ple, Cèsar Sánchez es va reunir amb els portaveus de l’oposició per a consensuar la distribució de les inversions financerament sostenibles.