La Diputació d’Alacant presentarà una moció per a impedir la retallada del transvasament Tajo-Segura

El grup popular de la Diputació d’Alacant instarà el Govern Central a defensar la permanència formal del transvasament Tajo-Segura i la seua plena operativitat, mantenint les regles d’explotació, segons ha explicat la diputada de Cicle Hídric, Ana Serna.

Tal com ha manifestat la també vicepresidenta segona de la institució provincial, esta proposta se sotmetrà al pròxim ple a través d’una moció per a evitar la important reducció dels transvasaments efectius que proposa el Ministeri de Transició Ecològica.

Serna ha afegit que “no és el moment oportú per a este procediment perquè estem en plena fase de participació pública dels Esquemes de Temes Importants per a la planificació hidrològica i qualsevol revisió hauria de realitzar-se una vegada es compte amb els nous plans hidrològics i utilitzant sèries representatives que tinguen en compte les situacions de sequera patides en els últims anys”.

Així mateix, Serna ha assenyalat que des del PP demanaran al Ministeri que els municipis receptors d’aigua procedent del transvasament Tajo-Segura disposen d’una representació en la Comissió d’Explotació del Transvasament, “en les mateixes condicions en què es troben representats els municipis riberencs de l’Alt Tajo”.

La diputada ha recordat que les retallades proposades suposaran “un greu perjudici per a tots els sectors econòmics del nostre territori, des de l’agricultura fins a la indústria o el turisme, sense oblidar que es posa en perill també el proveïment de molts municipis”. A més, ha assenyalat les importants repercussions ambientals en la lluita contra la desertificació i el canvi climàtic.

Actualment, el 66% de la superfície regable de la província d’Alacant depén del transvasament Tajo-Segura i un milió d’habitants es proveeixen gràcies a esta infraestructura.

La moció manifesta la defensa del transvasament “com a garantia del proveïment urbà, les activitats turístiques, la indústria i les activitats agràries, així com garantia de l’ocupació , el desenvolupament socioeconòmic de la nostra població, la seguretat alimentària, la lluita enfront de la desertificació i el canvi climàtic”.

Ana Serna també ha instat a l’Executiu de Pedro Sánchez que no es “plegue” davant el Govern de Castella-la Manxa que, segons s’ha publicat, vol redactar una llei autonòmica per a vetar o frenar el transvasament d’aigua al Segura.

Serna ha recalcat que les competències en matèria de transvasaments són exclusives de l’Estat. “Ací, qui ha de prendre les decisions és el Ministeri per a la Transició Ecològica i no el president de Castella-la Manxa, el senyor García-Page. El seu objectiu sempre ha sigut el mateix: acabar amb el transvasament”, ha alertat la diputada de Cicle Hídric i vicepresidenta segona de la Diputació d’Alacant.

CatalàEspañol