La Diputació reforça el seu compromís amb el patrimoni en contribuir a la rehabilitació de l’entorn de la Cova Santa

El Govern Provincial col·labora amb la Parròquia de San Miguel en la rehabilitació de l'edifici 'Casa del Latonero' en el santuari

485

La Diputació de Castelló reforça el seu compromís amb el patrimoni de la província en contribuir a la rehabilitació de l’entorn de la Cova Santa. Concretament, el Govern Provincial ha formalitzat un conveni de col·laboració amb la Parròquia San Miguel Arcàngel d’Altura pel qual destinarà una inversió de 160.000 euros per a la restauració de l’edifici ‘Casa del Latonero‘, entorn del santuari de la Cova Santa del municipi.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha visitat l’edifici i tot l’entorn del santuari i ha comprovat la urgència de l’actuació “per a garantir el manteniment d’un lloc tan emblemàtic per als castellonencs. Estem parlant d’un entorn únic que cada any visiten centenars de milers de persones com a part íntimament vinculada a les tradicions de la nostra terra i que necessita una actuació urgent per a continuar sent aqueix focus d’atracció de visitants i part fonamental de la cultura d’aquest entorn de l’Alt Palància. El greu estat de l’edifici fa urgent una rehabilitació per a garantir el manteniment de la tradició en aquest entorn”.

I és que l’any 2018 es va comptabilitzar el pas de 620.000 persones en aquest espai, la coneguda com a ‘Casa del Latonero‘ que fa possible acollir a visitants i pelegrins dotant al conjunt del santuari de serveis bàsics especialment complint amb la normativa d’accessibilitat a la cova del santuari.

Actuacions de rehabilitació d’urgència
Les patologies severes no solament funcionals sinó també estructurals que presenta l’edifici comportaran una actuació d’urgència finançada per la Diputació.

“L’actuació de restauració se situa en el mateix espai d’accessibilitat del santuari, i per tant és necessària i urgent la seua ràpida execució per als usuaris, ja que l’edifici està tancat i sense activitat perquè estructuralment, tant forjat com coberta i façanes estan en un estat inestable i ruïnós que pot causar perill als visitants”.

Banderera de la cura del patrimoni sacre com a actiu
Aquesta actuació per part de la Diputació de Castelló es correspon amb el compromís que ha fet de la institució la banderera de la cura, recuperació i protecció del patrimoni i art sacre castellonenc com un actiu que contribuïsca a millorar i generar noves oportunitats als pobles de la província.

Així, el Govern Provincial suma centenars d’obres i edificis restaurats en col·laboració tant amb els Bisbats, el de la Dióceis Sogorb-Castelló i el de la Diòcesi de Tortosa, amb els qui manté convenis de col·laboració, com amb els mateixos ajuntaments als qui presta aqueix servei de restauració i amb els qui comparteix projectes de posada en valor del patrimoni. El compromís de la Diputació amb la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa és, sens dubte, la fita més recent d’aquest treball al qual s’incorporen importants actuacions com l’exposició d’art sacre La Llum de la Memòria desenvolupada precisament a pocs