La donació d’òrgans en la Comunitat Valenciana s’incrementa un 20% en els cinc primers mesos de l’any

S'ha passat de 115 donants (3 d'ells donants vius) a 138 (10 d'ells donants vius i 36 en asistòlia)

La donació d’òrgans s’ha incrementat un 20% als hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública entre gener i maig de 2019 respecte al mateix període de l’any anterior.

Aquestes dades s’han donat a conéixer amb motiu de la celebració del Dia Nacional del Donant d’òrgans, Teixits i Cèl·lules, aquest dimecres 5 de juny. D’aquesta manera, s’ha passat de 115 donants en 2018 (3 d’ells donants vius) a 138 (10 d’ells donants vius i 36 en asistolia) en 2019.

Rovira  

La titular de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat de nou “la solidaritat de la població valenciana, amb una acceptació a la donació per damunt del 90% (90,5%), i també per damunt de l’espanyola, que se situa entorn del 85%”.

Segons el coordinador autonòmic de trasplantaments de la Comunitat, Rafa Zaragoza, “si seguim a aquest ritme, passaríem de 48,2 donants per milió de població (pmp) a 62 pmp, superant també la mitjana nacional que actualment se situa en 49 des de principi d’any”.

Així mateix, el nombre de trasplantaments realitzat en els cinc primers mesos ascendeix a 251: 137 renals, 64 hepàtics, 9 cardíacs, 38 pulmonars i 3 pancreàtics.

En aquest sentit, “es podria superar també per primera vegada el nombre de trasplantaments realitzats en la Comunitat Valenciana, en permetre’ns arribar a 600 trasplantaments en finalitzar 2019”, ha destacat Zaragoza.

Activitat trasplantadora en la Comunitat

En concret, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat, en aquests primers cinc mesos, 54 trasplantaments renals (6 d’ells en xiquets), 51 hepàtics (5 en xiquets), 9 cardíacs, 38 pulmonars i 3 de pàncrees.

Per part seua, els equips d’extracció i trasplantament de l’Hospital General Universitari d’Alacant han realitzat en aquests cinc primers mesos 35 trasplantaments renals i 13 hepàtics; i els hospitals universitaris Doctor Peset i General d’Elx 34 i 13 trasplantaments renals, respectivament.

Dia Nacional

El Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixits és una iniciativa de la Federació d’Associacions de Malalts Renals (ALCER), al qual tradicionalment s’ha anat sumant el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. En l’actualitat compta amb el suport del conjunt de les federacions de pacients trasplantats. Se celebra tots els anys, el primer dimecres del mes de juny.

PublicitatJuega Limpio Orihuela