La donació d’òrgans en la Comunitat Valenciana s’incrementa un 20% en els cinc primers mesos de l’any

S'ha passat de 115 donants (3 d'ells donants vius) a 138 (10 d'ells donants vius i 36 en asistòlia)

Castelló DLP Benicàssim

La donació d’òrgans s’ha incrementat un 20% als hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública entre gener i maig de 2019 respecte al mateix període de l’any anterior.

Aquestes dades s’han donat a conéixer amb motiu de la celebració del Dia Nacional del Donant d’òrgans, Teixits i Cèl·lules, aquest dimecres 5 de juny. D’aquesta manera, s’ha passat de 115 donants en 2018 (3 d’ells donants vius) a 138 (10 d’ells donants vius i 36 en asistolia) en 2019.

Rovira  

La titular de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat de nou “la solidaritat de la població valenciana, amb una acceptació a la donació per damunt del 90% (90,5%), i també per damunt de l’espanyola, que se situa entorn del 85%”.

Segons el coordinador autonòmic de trasplantaments de la Comunitat, Rafa Zaragoza, “si seguim a aquest ritme, passaríem de 48,2 donants per milió de població (pmp) a 62 pmp, superant també la mitjana nacional que actualment se situa en 49 des de principi d’any”.

Així mateix, el nombre de trasplantaments realitzat en els cinc primers mesos ascendeix a 251: 137 renals, 64 hepàtics, 9 cardíacs, 38 pulmonars i 3 pancreàtics.

En aquest sentit, “es podria superar també per primera vegada el nombre de trasplantaments realitzats en la Comunitat Valenciana, en permetre’ns arribar a 600 trasplantaments en finalitzar 2019”, ha destacat Zaragoza.

Activitat trasplantadora en la Comunitat

En concret, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat, en aquests primers cinc mesos, 54 trasplantaments renals (6 d’ells en xiquets), 51 hepàtics (5 en xiquets), 9 cardíacs, 38 pulmonars i 3 de pàncrees.

Per part seua, els equips d’extracció i trasplantament de l’Hospital General Universitari d’Alacant han realitzat en aquests cinc primers mesos 35 trasplantaments renals i 13 hepàtics; i els hospitals universitaris Doctor Peset i General d’Elx 34 i 13 trasplantaments renals, respectivament.

Dia Nacional

El Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixits és una iniciativa de la Federació d’Associacions de Malalts Renals (ALCER), al qual tradicionalment s’ha anat sumant el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. En l’actualitat compta amb el suport del conjunt de les federacions de pacients trasplantats. Se celebra tots els anys, el primer dimecres del mes de juny.

PublicitatAVL Sant Vicent Ferrer Juega Limpio Orihuela