05:02 - miércoles, 28 febrero 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Generalitat anuncia ajudes de 250€ per a la compra de patinets i bicicletes

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la concessió d’ajudes directes de fins a 250 euros, a partir del 15 de juny, per a la compra de bicicletes i patinets amb la finalitat de potenciar l’ús de vehicles individuals sostenibles, i al seu torn, reanimar el consum i fomentar l’activitat del xicotet comerç.

Esta mesura, emmarcada dins del Pla de Foment d’Ús de la Bicicleta, se suma a una sèrie d’accions la fi de les quals és afermar un model de mobilitat sostenible com a eix estratègic per al nou període que s’obri a conseqüència de la pandèmia de COVID-19.

“Una de les qüestions bàsiques que ens ha portat la pandèmia és el plantejament de grans dificultats en la mobilitat”, ha afirmat el cap del Consell, qui l’ha valorada com una “qüestió estratègica”, que s’ha d’abordar des de diverses perspectives.

Així, Puig ha sostingut que, a més de donar suport al transport públic, s’ha d’avançar en “la construcció d’una nova realitat”, en la qual la ciutat siga “més ecològica i sostenible” i que al mateix temps beneficie a les persones.

En este sentit, al costat de la proposta per a la posada en marxa d’un pla de renovació del parc automobilístic realitzada per la Generalitat al Govern d’Espanya, se suma, segons Puig, “un element fonamental” per a la mobilitat ciutadana com les bicicletes i patinets.

“Hem de fer un pas més enllà i facilitar l’accés a les bicicletes”, ha remarcat el cap de l’Executiu valencià, al mateix temps que ha apostat per l'”ús quotidià” d’este mitjà de transport i per “generar una cultura favorable” cap a ell.

Així s’ha manifestat el president de la Generalitat, després de la reunió mantinguda este dijous amb el conseller de Política Territorial, Obres públiques i mobilitat, Arcadi España; la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer; José Carlos Domínguez Curiel, director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE); Rafael Torres, president de la Confederació de Comerç dAlacant, Castelló i València (Confecomerç CV), i representants de la Coordinadora en Defensa de la Bici (ConBici).

Durant esta trobada telemàtica, s’han abordat, a més de les ajudes previstes per a l’adquisició d’estos vehicles, temes com la creació d’una Oficina de la Bicicleta o la proposta de condicionar itineraris per a la mobilitat quotidiana en les àrees metropolitanes de la Comunitat.

El conseller Arcadi España ha assegurat que “l’aposta del Govern valencià pel foment de mitjans de transport individuals i sostenibles facilita el compliment del distanciament social, garanteix les demandes de mobilitat en un sistema inclusiu que no deixe arrere a cap col·lectiu i que preserve la qualitat de l’aire de les nostres ciutats, sense abandonar la lluita contra el canvi climàtic”.

Ajudes de fins a 250 euros

Esta nova línia d’ajudes directes, que compta amb una inversió de 500.000 euros, subvencionarà l’adquisició de bicicletes convencionals de caràcter d’urbà, bicicletes elèctriques, vehicles de mobilitat personal elèctrics (patinets) i kits d’electrificació de bicicletes, en tots aquells establiments i botigues amb seu en la Comunitat que s’adherisquen al pla.

En este sentit, les ajudes previstes són de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elèctriques (l’import de les quals no podrà sobrepassar els 1400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu màxim de les quals serà de 500 euros) i igualment 75 euros per a patinets elèctrics (el cost dels quals no podrà ser superior a 450 euros). Les ajudes també es poden aplicar a la instal·lació de kits d’electrificació, amb un import de fins a 200 euros (el preu màxim del kit està fixat en 600 euros) o a la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport infantil i en este cas les ajudes seran de 150 euros (en este cas el preu de la bicicleta familiar no podrà ser superior a 700 euros).

La tramitació d’estes ajudes serà un de les comeses que amb caràcter immediat emprendrà la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta.

Les persones interessades a accedir a estes ajudes per a la compra de vehicles individuals sostenibles, que hauran de complir amb el requisit únic de ser residents en la Comunitat, podran consultar el llistat de comerços adherits a la campanya en una pàgina web habilitada per a tal fi per la Conselleria de Mobilitat.

Una vegada seleccionat l’establiment, i seleccionat el vehicle de compra, la persona sol·licitant haurà d’emplenar en el local la documentació necessària. Posteriorment, una vegada acreditada i aprovada esta sol·licitud, podrà beneficiar-se de l’ajuda en el moment de la compra, ja que l’import de la subvenció serà descomptat directament del preu de venda.

Condicionament d’itineraris ciclistes en àrees metropolitanes

També dins del paquet de mesures que posarà en marxa la Generalitat, figura el condicionament d’itineraris per a la mobilitat quotidiana en les àrees metropolitanes. L’objectiu se centra en “escometre accions àgils de condicionament -ha descrit Arcadi España-, en línia amb el que es ha denominat urbanisme tàctic, amb la premissa fonamental de garantir els majors nivells de seguretat viària en els nous itineraris”.

D’esta manera, s’està estudiant, de manera conjunta amb els consistoris de l’àrea metropolitana de València, Castelló i Alacant-Elx, la millora de les connexions entre els diferents municipis, amb la finalitat de millorar els itineraris per a la mobilitat ciclista.

Creació de l’Oficina de la Bicicleta

La creació de l’Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Conselleria, serà l’eina per a centralitzar i potenciar les accions de la Generalitat en aquest àmbit, segons ha explicat el conseller. “Naix amb vocació de permanència més enllà d’aquesta crisi, i concentrarà les diferents iniciatives i línies de treball per a promoure la utilització de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, a més de constituir un punt de trobada i d’informació en relació amb esta manera sostenible de transport”.

Així, entre les funcions que desenvoluparà l’oficina destaquen l’elaboració d’estudis en relació amb esta manera de transport; el desenvolupament d’aplicacions per a ajudar a les persones que utilitzen este mitjà (aplicacions amb rutes i itineraris ciclistes o per a canalitzar queixes i suggeriments); la informació sobre normativa, i novetats sobre les actuacions en esta matèria; un registre de bicicletes i VMP; un canal de participació ciutadana en relació amb actuacions ciclopeatonals. També servirà com a eina d’interlocució amb col·lectius i altres administracions; per a desenvolupar campanyes de sensibilització; per a impulsar una educació viària que integre estes formes de desplaçament, i per a millorar la coordinació d’esta manera amb el sistema de transport públic (condicions d’ús en serveis de transport públic, en aparcaments dissuasius, etc).

L’Oficina de la Bicicleta comptarà amb un òrgan de participació permanent que serà el Consell Valencià de la Bicicleta, en el qual s’integraran els agents socials relacionats amb estes maneres de desplaçament. El Consell de la Bicicleta s’integrarà en el Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana.

Últimas noticias

Contenido relacionado