3:45 pm - Sunday, 12 July 2020

La Generalitat atorga a Alcoi a la capitalitat Cultural Valenciana 2020-2021

- Publicidad -Reciplasa

La proposta de la ciutat està plasmada en el projecte ‘Arrels de Futur’.

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -Benicassim

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

La distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb este reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

El projecte la nostra ciutat s’anomena ‘Arrels de futur’ i ha fet una argumentació del per què la nostra ciutat mereixia aquesta distinció explicant el que ja s’ha dut i està duent-se a terme: Activitats de promoció i producció cultural, Recursos educatius i socials confluents amb la Cultura i Entitats socials. També parla del Patrimoni com a eix de la riquesa cultural Patrimoni arqueològic, distingint: Patrimoni arquitectònic, Patrimoni industrial, la ciutat dels ponts Museus, Patrimoni musical i Patrimoni documental. Explica el valor singular del Patrimoni Immaterial, així com les connexions entre Patrimoni Natural i Patrimoni Cultural, el fenomen festiu com a part indestriable de la personalitat cultural, la Promoció Turística com a oportunitat d’acció cultural i el factor participatiu com a eix de les polítiques culturals avançades.

Pel que respecta al projecte cal destacar les accions iniciades i d’immediata implementació, com l’IVAM CADA Alcoi, la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi, Ticket Alcoi, el Catàleg interactiu de la Col·lecció Municipal d’Art, Zones Wifi, Complex tecnològic i cultural de Rodes i el Molinar.

Cal assenyalar com línies mestres afegides com a proposta específica, dos objectius. El primer és la fertilitat cultural de les bones pràctiques impulsores de la participació cultural i el segon projecció històrica de la societat industrial com a factor de retrobament cultural. A partir del ric llegat històric, arquitectònic, immaterial i cultural en totes les seues facetes, la societat alcoiana està en condicions d’aprofundir els punts de contacte interdisciplinaris amb una finalitat de caràcter essencialment cultural que, per una banda, fixe al territori i a les generacions presents el valor de l’herència retrobada; però, per una altra, que siga factor de creixement cívic i econòmic, creatiu i de coneixement, tant a partir de motors institucionals com d’altres en concurrència des del món associatiu o empresarial.

Es proposa mantenir i potenciar la línia de la Setmana Modernista-Fira Modernista en aquest any especial de Capitalitat Cultural, per tal de consolidar-la al nivell de les altres dues fites anuals de la Cultura i la Tradició alcoiana: Els Moros i Cristians i La Ciutat del Nadal. Amb aquest triplet d’adequada distribució temporal al llarg de l’any, la ciutat pot fer un salt endavant en el seu posicionament com a referència dins de l’àmbit valencià i, a través d’aquesta marca comuna comunitària, contribuir a objectius més globals com a referent de la Comunitat.

A partir d’estes dues línies principals i definitòries, també en consonància amb el contingut que plasma de manera global tot el Projecte, es contemplen diferents iniciatives coordinades, diverses i complementàries, per al termini 2020-2021, amb vocació clara d’interdisciplinarietat, per una banda, i de constituir-se com a punt de creixement sostingut per al futur més pròxim.

Cal remarcar que el projecte està concebut de manera totalment oberta a l’entorn comarcal, factor que es considera clau per a la cohesió cultural i social del nostre entorn immediat i plenament justificat per tractar-se d’una proposta precisament de Capitalitat Cultural.

Per això les entitats comarcals, conjuntament amb les alcoianes implicades inicialment de mode més directe, però en general l’ampli i divers món de la cultura, l’art, l’educació o la participació, tindran portes franques i podran sentir-se plenament partícips de tots els continguts oferits, així com proposar o ser receptors de línies de col·laboració que ajuden, en el màxim grau possible, a la difusió dels beneficis i les accions culturals i socials entre les poblacions que tinguen inquietud per tal de participar, en alguna mesura, en l’àmbit institucional o, directament, per part dels seus ciutadans interessats en aprofundir, col·lectivament i individual, els lligams comarcals o, per què no, de més ampli abast territorial.

Es duran endavant les següents accions: Certamen literari: Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó, Cicle d’Homenatge commemoratiu dels 25 Anys del traspàs d’Ovidi Montllor, Cicle d’Homenatge a Pep Cortés, Homenatge al pintor Antonio Gisbert, Festival d’Animació Animalcoi, I Congrés Nacional de Dansa Ciutat d’Alcoi, Fira Modernista 2020 dedicada a la figura de Francisco Laporta, Recuperació de la Porta de Cocentaina, Mascletà Nocturna del 23 d’abril i Museu de la Industrialització El Molinar.

Indicar finalment que el projecte compta amb un annex on més de 100 personalitats del món de la cultura d’Alcoi han indicat amb una frase perquè la nostra ciutat mereixia aquest reconeixement. Entre d’altres van participar Isabel-Clara Simó, Antoni Miró, Sol Picó, Romà de la Calle, Xavi Castillo Jordi Bernácer o Carles Cortés.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, destaca que «l’aposta per la Cultura del nostre Govern és clara i evident, hem format el Consell de Cultura, hem obert l’IVAM CADA Alcoi, creant a més beques llançadora per a creadors, també hem promogut la Mostra de Teatre Escolar i l’Amateur, a més de consolidar la Mostra i una programació estable d’exposicions en diferents espais de la ciutat junt amb la Càtedra d’Antoni Miró i altres associacions culturals, sense oblidar la música, on sens dubte la producció local ocupa bona part de les agendes de les sales de la nostra ciutat. En definitiva, per a nosaltres la cultura és un eix fonamental no tan sols a nivell intel·lectual, a més és un motor econòmic important per a la ciutadania».

«La Generalitat ha reconegut un treball ben fet i ara se’ns presenta sense cap mena de dubte un repte que assumim amb il·lusió i compromís ferm de demostrar el perquè Alcoi ha merescut el reconeixement de la Capitalitat Cultural Valenciana», ha conclòs, Francés.

Prèviament a Alcoi, Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017/2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per als de menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries van ser les poblacions guardonades i, des del 25 d’abril de 2019, van ser Altea i Vilafranca les que van agafar el relleu fins al 25 d’abril de 2020.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Garcia assenta en la Diputació Provincial les bases per a la transició ecològica de les comarques de Castelló

El diputat subratlla que les polítiques de sostenibilitat estan vinculades a la prestació de serveis essencials als municipis.

Diputació ajudarà amb 190.000 euros a 67 ajuntaments i 5 mancomunitats per a atendre els ciutadans estrangers a la província

La institució subvencionarà cursos de castellà, campanyes d'integració, serveis d'assessoraments o jornades de participació intercultural, entre altres iniciatives.

Alacant dissol botellons, sanciona a 11 establiments d’hostaleria i tanca el dispositiu amb 102 denúncies

La Policia Local intervé en 85 denúncies per festes, sorolls i música en domicilis que molesten als veïns que es van rebre de queixes de particulars.

Alacant realitzarà les obres del tram final del carrer Pintor Gisbert

L'objectiu de l'actuació és unificar el disseny de la totalitat del carrer, millorar l'accessibilitat de la zona amb rampes, l'ampliació de les voreres existents i substitució del paviment, i dotar d'arbratge i arbustos este tram.

Les ofertes d’ocupació pública i les noves borses d’ocupació temporal d’FGV reben més de 22.000 sol·licituds

Un total de 3.437 persones opten a les convocatòries, la qual cosa significa que cadascuna, de mitjana, s'ha presentat a més de sis llocs diferents.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià