La Generalitat compta amb 150 milions per a afrontar sentències de l’etapa del PP

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, al costat de la vicepresidenta del Consell, Mónica Una altra, durant la roda de premsa posterior a la sessió plenària setmanal del Govern valencià. EFE

El Compte General de la Generalitat de 2017 inclou prop de 150 milions per a afrontar l’execució de quatre sentències derivades de l’anterior Consell del PP, com la demolició de les Torres de Benidorm, l’anul·lació de l’autovia CV-95, els retards de l’Accés Nord a Alacant i la reducció de tarifes de les ITV.

El ple del Consell ha aprovat este divendres el Compte General de 2017 per a la seua remissió a la Sindicatura de Comptes, així com els comptes d’eixe exercici de les mercantils Ciutat de les Arts i les Ciències, Societat Projectes Temàtics, RTVV SAU, Ciegsa, Circuit del Motor i Promoció Esportiva, i Vaersa. En la roda de premsa posterior al ple, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha explicat que en 2015 ja va caldre “aflorar” 3.084 milions per a provisions i compromisos “no reconeguts en el passat, o centrifugats al present”, en 2016 van ser 924 milions, i en 2017 són 147 milions per a executar sentències, que podrien arribar als 175 milions.

Soler ha destacat que en 2017 la Generalitat ha minorat a la meitat el resultat econòmic patrimonial negatiu respecte a 2016, que se situa en 1.368 milions i és la millor dada des de 2008 i quasi un 80% menys que en 2011. El conseller ha indicat que aquestes dades reafirmen “el final de l’enginyeria comptable de l’anterior etapa de Govern” i el compliment de les recomanacions del Síndic de Comptes, i reflecteixen que el resultat econòmic patrimonial “ha millorat de manera notable”. El Compte General de 2017 ha incorporat noves provisions per import de 147,5 milions fonamentalment per a fer front a l’execució de sentències judicials derivades d’actuacions de l’anterior Executiu.

Entre estes sentències s’inclou la que obliga a demolir les dues Torres de Benidorm (Alacant), dos edificis de 22 plantes en la zona de servitud de costa, i a indemnitzar als 168 propietaris dels apartaments de luxe amb els diners que van pagar incrementat en un 20%. L’impacte d’esta sentència es va estimar en 72 milions en l’acte del Tribunal Superior de Justícia valencià, i és el que figura aprovisionat en el Compte General de 2017, encara que les estimacions realitzades per la Generalitat augmenten el cost de l’operació, a causa de la complexitat de la demolició, fins als 100 milions.

D’esta manera, l’increment del passiu en 2017 per sentències derivades de decisions del passat s’elevaria als 175 milions. Una altra de les sentències a les quals la Generalitat ha de fer front és l’anul·lació de l’autovia CV-95, en el tram Oriola Costa (Alacant), el cost del qual està estimat en 9,5 milions en concepte d’indemnitzacions més interessos.

Una altra fallada es refereix a les modificacions, dilacions i ampliacions de termini en l’execució de l’accés nord a Alacant (Avinguda de Denia), que obliga a la Generalitat a abonar al contractista 14,7 milions, amb el que el cost final de l’obra ascendirà a 64,4 milions, un 90% més que el preu inicial d’adjudicació (33,8 milions). Així mateix, la Generalitat hi ha hagut d’aprovisionar 46,55 milions per les obligacions que pogueren derivar-se de la sentència que va anul·lar l’acord del Consell de 2014 pel qual es van reduir sense un estudi economicofinancer les tarifes de les concessionàries de la ITV en les proves d’emissions contaminants i comprovació sonora.

El Compte General reflecteix també que els fons propis de la Generalitat se situen en -29.294 milions, mentre el passiu exigible creix un 4,16 % fins als 50.289 milions hagut de bàsicament al Fons de Liquiditat Autonòmica i a les noves provisions. Així mateix, els comptes 409 i 411, referides a operacions pendents d’aplicar a pressupost o el pagament del qual es deriva a diversos exercicis, respectivament, s’han reduït dels 1.756,9 milions en 2016 als 1.211 milions en 2017.

Preguntat pel FLA, Soler ha defensat la necessitat prescindir d’este mecanisme i ha insistit a reclamar un nou sistema de finançament, alguna cosa per al que la Comunitat Valenciana porta esperant sis anys i no pot esperar altres dos, doncs “estem farts de viure de préstecs”, ha dit.

Publicitat