La Generalitat convoca el Cecopi per a coordinar mesures davant la DANA i adverteix de zones amb risc d’inundació

Proposa mesures a les residències per a l'evacuació de l'aigua i recomana a persones majors o dependents no eixir de casa

La Generalitat Valenciana ha advertit del perill en les zones amb “més risc d’inundació”, com les properes a les riberes dels rius o les comarques properes al Serpis i al Xúquer, ja que, malgrat que la Comunitat Valenciana està en risc de preemergència taronja, si es registraren 200 litres en una hora, “ocasionaria grans incidents”. A més, ha anunciat que aquesta vesprada convocarà el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per a coordinar a totes les institucions.

Així ho ha detallat aquest dimecres la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, després de mantindre una reunió per a analitzar el dispositiu de coordinació d’emergències davant la previsió de temporal, a la qual també ha assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els consellers d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

La consellera ha destacat la importància de transmetre la informació a la ciutadania, ja que les comarques centrals, properes als rius Serpis i Xúquer, són zones amb “risc d’inundació alt”. “Malgrat que la situació és de preemergència taronja, podríem trobar-nos que, en un moment determinat, tinguérem 200 litres en una hora, la qual cosa ocasionaria grans incidents”, ha advertit.

Per açò, ha aconsellat que els ciutadans atenguen les recomanacions del Centre d’Emergències i que procuren “no circular o no eixir a fer una passejada”.

A més, ha informat que aquesta vesprada han convocat un Cecopi per a “mantindre la informació i coordinació amb totes les institucions”. En aquesta trobada participaran cossos i forces de seguretat, representants de Delegació de Govern i de les diputacions, per a “que tothom estiga preparat davant qualsevol possible incidència”.

Bravo ha assenyalat que, en aquests moments, la situació és de preemergència taronja en tota la Comunitat, encara que la part més afectada per la intensitat de les pluges ha sigut la zona nord de Castelló. Quant als vents, també ha passat a preemergència taronja, amb la situació més destacada a Alacant, amb vents que han passat de 50 a 90 quilòmetres per hora aquesta nit.

Així mateix, la consellera ha indicat que durant aquesta vesprada tindran més informació de la previsió per a les pròximes 48 hores i, amb ella, decidiran si l’alerta taronja es manté o passa al nivell roig.

A més, Bravo ha destacat que, durant la nit, no han rebut cridades importants i la situació “s’ha mantingut dins d’una normalitat”, al mateix temps que ha afegit que compten amb 140 policies de la Policia Adscrita distribuïts a la Comunitat –30 a Castelló, 30 a Alacant i 80 a València–, que estan “preparats per a actuar en qualsevol incident”.

AJUNTAMENTS DECIDIRAN SI LES CLASSES SEGUEIXEN SUSPESES

Respecte a la suspensió de classes en els col·legis, la consellera ha precisat que són els propis ajuntaments els qui decideixen suspendre-les i ha assenyalat que, depenent de la informació de la vesprada, els consistoris reprendran les classes o no.

Uns 20.275 alumnes no assistiran aquest dimecres als centres educatius a causa de la suspensió de classes decidida per diversos ajuntaments de les províncies de Castelló i València davant la Depressió Aïllada en Nivells Alts de l’Atmosfera (DANA), segons les dades facilitades a primera hora d’aquest matí per la Conselleria d’Educació.

La majoria de les localitats que han cancel·lat l’activitat en les aules es troben en la província de Castelló. En concret, es tracta de Benicàssim, Borriana, Peníscola, Sant Jordi i Vila-real. Pel que fa a València, la població d’Alginet ha suspès les classes.

RECOMANACIONS A RESIDÈNCIES

D’altra banda, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha recomanat una sèrie de mesures i actuacions als centres i servicis depenents davant l’alerta. Així, han enviat als centres, especialment als residencials, indicacions per a reforçar la conservació, neteja i manteniment de baixants, desguassos, canalitzacions i cobertes amb la finalitat d’evitar obstruccions que impedisquen l’evacuació correcta d’aigua.

Així mateix, s’ha activat el protocol per a atendre persones sense llar elaborada en col·laboració amb l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències. Aquest protocol ja s’ha remès als ajuntaments de municipis amb més de 50.000 habitants i a les entitats del tercer sector que gestionen els albergs, com a competents en la matèria, informant-los del mateix i sol·licitant la seua col·laboració si les fortes pluges ho feren necessari.

L’objectiu és proporcionar una atenció integral a aquelles persones que, per circumstàncies diverses, no accedeixen als recursos estables que hi ha disponibles per a aquest col·lectiu i que cap persona sense sostre de la Comunitat Valenciana es quede sense rebre l’atenció necessària.

A més, s’ha recomanat a les persones majors i a les quals estan en situació de dependència usuàries del servici de Teleasistència de la Conselleria no eixir al carrer durant aquests dies si no és necessari i extremar les precaucions.

CatalanSpanish