20.3 C
Valencia

La Generalitat inicia els treballs d’exhumació d’una fossa comuna al cementeri de Castelló

Els treballs buscaran les despulles de 8 persones assassinades durant la repressió, entre elles, dos alcaldes de Lucena del Cid i de Villahermosa.

- Publicitat -AVL

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha iniciat els treballs d’exhumació d’una fossa comuna al cementeri de Castelló, on es troben soterrats les restes de 8 persones represaliades pel franquisme. Esta és la primera exhumació que es realitza directament des de la Generalitat.

Els treballs, que duraran aproximadament 20 dies, se centraran en la recuperació dels cossos. Dos de les víctimes van ser alcaldes de les localitats castellonenques Villahermosa i Lucena del Cid: Jose Llach Ibáñez i Casimiro Isidro Beltrán, respectivament. Junt amb ells es troben les despulles de Ricardo Sánchez Vila, José Garí Boix, Manuel Bueso Puig, Marcelino Ora Ribera, Agustín Martí Mateu i Francisco Bachero Bartol.

Sobre les víctimes, els experts han descobert que cinc d’ells foren afusellats: dos assassinats amb la pràctica del “garrot vil”, i a un tercer se li va induir al suïcidi.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha subratllat que “hui és un dia molt important. Marca un abans i un després en les polítiques públiques autonòmiques de memòria democràtica. Per fi podem actuar directament i executar una exhumació que tornarà els cossos de 8 víctimes als seus familiars, els quals han estat esperant este moment molts anys”.

Pérez Garijo ha avançat que esta primera actuació “vindrà seguida de moltes altres amb l’objectiu somniat de què el nostre territori estiga lliure de fosses comuns”.

La consellera ha volgut també agrair la tasca realitzada pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, “qui ha sigut determinant perquè es puguen realitzar estos de treballs d’identificació. Sense la tasca d’estes entitats en els últims anys, seria impossible estar hui ací. Tot el nostre agraïment cap a elles i el compromís de seguir al seu costat en esta lluita per la justícia i la reparació”.

A l’acte han assistit membres d’aquest Grup de Recerca, aíxí com alguns familiars de les víctimes, i la regidora de l’Ajuntament de Castelló Verónica Ruiz.

Equip de treball

El cost de l’adjudicació d’estos treballs és de 15.730 euros, i l’equip tècnic encarregat de la tasca el formen dos persones historiadores, dos arqueòlogues i dos antropòlogues.

Al cementeri civil de Castelló hi ha més de 400 persones represaliades pel franquisme. A més en l’ossera, ubicat en la part religiosa, hi ha soterrades 500 persones més. En total es calcula l’existència d’unes 976 persones.

Exhumacions a tot el territori

Una vegada finalitzats els treballs al cementiri de Castelló, la Conselleria de Qualitat Democràtica iniciarà altres dos exhumacions pendents a la província d’Alacant, en concret a les poblacions de Monòver i Benissa, les quals també s’han vist retardades per la pandèmia de la COVID-19.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,629FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Vila-real
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Detectat un brot de coronavirus en Alginet per contacte social

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 50 persones contagiades.

Sanitat detecta un nou brot a Tavernes de la Valldigna per contacte social

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 87 persones contagiades i 13 han mort a consequència de la covid-19.

Sanitat detecta un brot de 12 casos a l’Alcúdia per contacte social

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 56 persones contagiades i cap ha mort a consequència de la covid-19.

Ontinyent suma hui un brot més de coronavirus amb 5 contagiats

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 216 persones contagiades i 7 han mort a consequència de la covid-19.

Sanitat detecta un brot de coronavirus a una empresa de Castelló de la Plana

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 1264 persones contagiades i 52 han mort a consequència de la covid-19.
- Advertisement -

: Valencià