viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Guàrdia Civil allibera a 61 persones sotmeses a explotació laboral

Les víctimes eren captades als seus països d'origen, Romania i Bulgària concretament, aprofitant sempre alguna situació de vulnerabilitat tant econòmica com personal.

La Guàrdia Civil, en la denominada operació “BRAVOS” , ha aconseguit desarticular una organització criminal especialitzada a introduir al nostre país, mitjançant engany i abús de situació de superioritat, a persones de l’Est d’Europa, principalment de Romania i Bulgària, amb la finalitat d’explotar-les laboralment com a temporers en el sector dels cítrics en províncies com València, Castelló i Lleida.

En l’última fase d’esta operació, els agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a càrrec de la investigació, han aconseguit alliberar a 21 víctimes, encara que en els últims mesos s’ha pres manifestació a 61 persones que, en la majoria de casos, han tornat als seus països d’origen sent les seues declaracions fonamentals per a corroborar els fets investigats.

Han sigut detingudes cinc persones, totes elles de nacionalitat romanesa, a les quals se’ls imputen delictes de Pertinença a Organització Criminal i de Tràfic d’Éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, havent-hi ingressats quatre d’elles a la presó. Les dos persones amb més pes en esta organització delictiva són un matrimoni d’origen romanés, M.M i S.M, de 49 i 45 anys respectivament, establits a la província de Castelló i amb antecedents policials per fets similars.

Captació de víctimes als seus països d’origen

Les víctimes eren captades als seus països d’origen, Romania i Bulgària concretament, aprofitant sempre alguna situació de vulnerabilitat tant econòmica com personal, oferint-los un contracte de treball a Espanya amb remuneracions en metàl·lic pels treballs realitzats, així com un habitatge digne i gratuït durant tota la duració del contracte laboral.

Estes persones, davant situacions personals dramàtiques, en la majoria de casos provocades per una escassetat d’ingressos amb els quals poder pagar productes bàsics de primera necessitat com a medicaments o menjar, no dubtaven a acceptar l’oferta, arribant-se a pagar ells mateixos el trasllat al nostre país amb autobús o fins i tot per via aèria, malgrat la seua precària situació.

En arribar a Espanya, i una vegada distribuïts en diferents cases de l’organització, eren rebuts pel citat matrimoni, informant-los estos de la necessitat d’haver de sol·licitar una sèrie de documents per a poder treballar legalment a Espanya, com per exemple el NIE, gestió per la qual cobraven als treballadors la quantitat de 20 euros.

Estos documents, una vegada sol·licitats i tramitats, mai arribaven a ser entregats a les víctimes. Al seu torn, els líders de l’organització, amb la finalitat de tindre’ls controlats en tot moment, els informaven que no podien eixir en cap concepte de les cases on s’allotjaven, excepte per a anar a treballar, i que per a això haurien d’anar sempre acompanyats per persones pertanyents a l’organització delictiva investigada, alliçonant-los estos mateixos sobre el que haurien de dir davant possibles inspeccions.

Seguidament, també eren informats d’una altra sèrie de circumstàncies que se’ls anava a exigir des d’aqueix instant, com per exemple el pagament de 3 euros diaris en concepte de trasllat al lloc de treball o el d’altres 75 euros mensuals en concepte de lloguer d’habitatge, extrems aquests que figuraven sense cost per als treballadors en les condicions inicials.

Enganyats respecte a la jornada laboral, les condicions de treball, salaris i allotjament

Respecte a la jornada laboral, esta també canviava notablement respecte a les condicions oferides en origen, ja que en realitat les jornades diàries de recollides de cítrics durarien per a estos temporers, des de les 7.30 hores fins a les 18.30 hores, de dilluns a diumenge, amb un descans de 15 minuts per a menjar, contemplant-se com a únic descans laboral el dels dies que les inclemències meteorològiques no permeteren la recol·lecció.

Continuant amb les irregularitats a les quals se’ls sotmetia a estos treballadors, cal destacar que el mètode de pagament que se’ls va oferir als seus països seria a metàl·lic, quan, no obstant això, se’ls obligava a obrir un compte corrent a una entitat bancària, amb l’excusa que cobrarien mitjançant transferència.

Per a este tràmit, acompanyaven als treballadors a diferents sucursals, on els propis M.M i S.M feien d’interlocutors i traductors entre els temporers i el personal de l’entitat, pel desconeixement del castellà per part dels primers, facilitant el matrimoni la seua pròpia adreça per a notificacions, on arribarien les diferents targetes de crèdit i dèbit contractades, havent-se apropiat prèviament de la llibreta física en el moment de l’obertura de compte.

A les víctimes els pagaven en metàl·lic quantitats irrisòries, descomptant-los també sumes totalment desproporcionades en conceptes de deutes contrets pels treballadors, que els mateixos mai arribaven a entendre, arribant fins i tot a utilitzar la violència sobre ells en el cas que protestaren per estes qüestions.

Amuntegament: fins a 25 persones en tres habitacions

A tot l’anteriorment exposat, cal sumar el fet que estes víctimes dormien i feien vida en condicions d’amuntegament i sense cap mena de privacitat en habitacions compartides, arribant a comptabilitzar, en el moment dels registres, fins a 25 persones en tres habitacions i una cuina comuna en una de les cases de l’organització, en condicions de total insalubritat.

A manera de resum, i després de més de 60 declaracions de possibles víctimes, els agents han pogut constatar i corroborar que les víctimes eren captades als seus països d’origen mitjançant engany i en un clar abús de situació de superioritat davant situacions de total vulnerabilitat, limitant-los la seua llibertat deambulatòria durant el temps que eren al nostre país, havent de treballar en unes condicions totalment il·legals conforme al marc jurídic espanyol, condicions que es podrien qualificar d’esclavitud laboral.

Últimas noticias

Contenido relacionado