La Guàrdia Civil desarticula un entramat criminal dedicat a la importació i distribució de rom falsificat

S'han confiscat més de 21.000 botelles de rom falsificat amb un valor de més de 316.000 euros

Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat un entramat criminal dedicat a la importació il·lícita i posterior distribució comercial de rom falsificat. Com a conseqüència d’esta operació, s’imputa a 14 persones per delictes contra el patrimoni i l’ordre soci-econòmic relatiu a la propietat industrial.

Les actuacions i inspeccions s’han desenvolupat en les províncies de Cadis, Madrid, València, Castelló, Mèrida, Sevilla, Còrdova i Huelva, on s’han confiscat més de 21.000 botelles de rom falsificat amb un valor de més de 316.000 euros.

L’operació es va iniciar a Chiclana de la Frontera (Cadis), on la Guàrdia Civil va detectar la introducció en el mercat d’importants quantitats de botelles de rom, sota l’aparença d’una prestigiosa marca comercial. Posteriorment, els investigats les comercialitzaven a un valor molt inferior al de mercat, encara que eixe minvament en el preu mai arribava al consumidor final.

Els responsables dels locals on es va trobar rom falsificat eren plens coneixedors del material que venien. Els preus als quals adquirien les botelles eren molt inferiors als del mercat, fet que quedava palés en els albarans. A més, les botelles arribaven als hostelers per distribuïdores no habituals en esta marca. Este licor s’oferia en caixes que quedaven molt a l’abast del comprador, per la qual cosa es prioritzava la venda de l’article fals per sobre de l’original.

Totes les partides inspeccionades compartien el mateix nombre de lot, sense importar la província o la data en la qual es fera la inspecció. Tècnics de la marca de rom falsificada i del Laboratori Enològic de Jerez de la Frontera van col·laborar amb la Guàrdia Civil en les anàlisis de contrast encaminats a peritar la seua falsificació, descartant l’existència de qualsevol substància nociva en els brous analitzats.

La mercaderia falsificada procedia de València i Castelló, on es va comptar amb l’ajuda de la Secció de Resguard Fiscal de la Guàrdia Civil de València, per a confiscar gran quantitat de botelles de les mateixes característiques i abundant documentació. Després d’estudiar tota la documentació, es localitzen deu empreses amb seu a Madrid, Barcelona, València, Màlaga i Còrdova, així com unes altres a nivell internacional, que eren les responsables de l’entrada de la mercaderia a Espanya.

Algunes  companyies van resultar ser empreses “pantalles” amb les quals evadir una recerca i eludir la responsabilitat criminal en la qual incorrien. Les societats, amb seu social en la província de Castelló en la seua majoria, defraudaven en el pagament de l’IVA per la importació d’aquest rom, la qual cosa els donava major marge econòmic per a aconseguir guanys.

Publicitat