La Guàrdia Civil deté a 5 persones i investiga a altres 39 per la sostracció de més de 285.000 quilos de taronges a les comarques de la Ribera Alta i Ribera Baixa

En aquesta actuació s'ha recuperat 5.000 quilos de cítrics, 520 euros en metàl·lic, 1613 calaixos de plàstic,105 documents de traçabilitat "DATA" i un vehicle

105

Amb motiu de la temporada de la recol·lecta de la taronja de la present temporada 2018-2019, s’han realitzat nombroses actuacions dutes a terme per l’EQUIP ROCA de Sueca, encaminades dins de l’Operació “INSITOR” i en el marc de l’Ordre de Serveis 30/2018 de la Comandància de València.

Entre les actuacions dutes a terme per aquest Equip entre els mesos d’Octubre de 2018 i Juny de 2019, s’han realitzat un total de 350 inspeccions en magatzems de compravenda de cítrics, sent aquests magatzems on s’embene el cítric la destinació del qual és la Indústria del suc.

En una d’aquestes inspeccions, es va tindre coneixement que un familiar d’un magatzem de compravenda de cítrics, el qual s’oferia a labors de “corredor de camps”, es dedicava a desviar la taronja del magatzem familiar a un altre magatzem situat en la localitat d’Alzira, tot això utilitzant Documents de Traçabilitat Agrària “DATA “falsificats, blanquejant així la taronja amb els citats documents falsos.

Arrel, de les nombroses inspeccions en els magatzems de compravenda de cítrics, es va poder esclarir un total de 30 fets delictius, entre ells, el d’una quadrilla de recol·lectors de taronja que utilitzava els Documents “DATA” dels propietaris per a recol·lectar taronja d’altres explotacions agrícoles sense tindre autorització, arribant a pagar la meitat dels ingressos generats per la venda dels cítrics als propietaris, fins i tot fent-se passar per un dels propietaris, falsificant les factures i els documents per a així no haver de rendir comptes amb Hisenda.

Una altra de les perquisicions, van donar lloc a la localització de dos magatzems il·legals, procedint a la confiscació de 1.613 envasos de plàstic, amb un valor de mercat de prop dels 10.000 €. Aquests calaixos els utilitzaven per a recol·lectar i emmagatzemar cítrics que posteriorment venien a països de la Unió Europea i empreses nacionals.

En la fase d’explotació d’aquesta Operació INSITOR, s’ha procedit a la detenció de 5 persones i la investigació d’altres 39 persones, així com a l’anàlisi de 8.000 Documents de Traçabilitat i factures per delictes de Furt, Apropiació indeguda, Falsedat Documental de 105 Documents, Usurpació de l’estat civil i Estafa.

Com a conseqüència d’aquests fets, s’han esclarit un total de 30 delictes, s’ha procedit a l’aprehensió de més de 38.000 quilograms de cítrics utilitzant un total de 105 Documents de Traçabilitat Agrari “DATA” falsificats, 1.613 calaixos de plàstic, així com la confiscació d’un vehicle el qual era utilitzat com a eina essencial per a perpetrar els delictes.

El total de la taronja relacionada en aquestes actuacions s’eleva fins als 285.000 quilograms amb un valor de mercat de 22.500 €.

Aquestes actuacions se sumen a les ja realitzades de forma contínua pels diferents Equips Roca de la Guàrdia Civil de València que gràcies a la seua preparació, especialització i esforç diari, juntament amb la col·laboració constant dels agricultors eviten i persegueixen incessantment la comissió de qualsevol fet delictiu relacionat amb el món agrícola.

Les diligències han sigut entregades en els Jutjats de Primera Instància i Instrucció de Sueca, Alzira, Carlet i Picassent