lunes, 20 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La ‘Guia Internacional d’Atenció al Pacient Trasplantat Toràcic’ és coordinada per la Fe

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha presentat la Guia Internacional d’Atenció al Pacient Trasplantat Toràcic, sota la coordinació de les doctores Emparo Solé, membre de la Unitat de Trasplantament Pulmonar del centre sanitari, i Fernanda Silveira, de la Universitat de Pittsburg. Aquesta guia recull un conjunt de recomanacions indicat per al personal que s’inicia en l’abordatge multidisciplinari del pacient trasplantat de cor, pulmó o cardiopulmonar. A més, s’ha dissenyat com una eina formativa i alhora pràctica per al personal mèdic implicat o interessat al món del trasplantament.

“Aquest projecte internacional What to do in case of...Practical Approach to Frequent Scenarios sintetitza recomanacions estructurades per a l’atenció clínica del pacient trasplantat davant situacions freqüents, com a febre, problemes digestius, neurològics, respiratoris o infeccions. No són les mateixes causes etiològiques les que provoquen símptomes en un pacient sa que en un immunodeprimit, per la qual cosa aquest monogràfic pretén evitar demores tan diagnòstiques com en el tractament i així evitar així complicacions”, ha explicat la doctora Emparo Solé.

Aquest manual s’ha estructurat en seccions temàtiques, dividides en capítols que aborden cadascun d’ells, un tòpic freqüent. En cada tema s’expliquen les causes més freqüents d’una síndrome o troballa clínica. Així mateix, s’indiquen prioritzades les diferents proves a realitzar, de vegades exclusives, en aquests trasplantaments, evitant exploracions que no són d’utilitat en aquests pacients.

Es tracta d’una de les deu úniques monografies editades per la Societat Internacional de Trasplantament Cardíac i Pulmonar (International Society of Heart and Lung TransplantationISHLT). Compta amb la col·laboració de més de 150 especialistes, que, des d’un punt de vista multidisciplinària, ofereixen un abordatge extens des de diverses perspectives. La publicació recull, en onze seccions el maneig eficient del pacient trasplantat, tan pediàtric com adult, el tractament farmacològic habitual, maneig dels donants d’alt risc, situacions d’urgències, embarassos en dones trasplantades, etc. Atés que és una guia de referència internacional avalada per la ISHLT, ha requerit l’aprovació de totes les seccions integrants d’aquesta societat científica, que lidera el trasplantament toràcic mundial.

“L’objectiu és obtenir un diagnòstic precoç, indicant les proves més rendibles i evitant la demora en la presa de decisions, que puguen posar en perill la supervivència del pacient”, ha especificat la doctora Emparo Solé.

Actualment, tant la Societat Valenciana de Trasplantaments com la Societat Espanyola de Trasplantament estan treballant en la versió espanyola, per poder mentoritzar a persones que s’inicien en el tractament del pacient trasplantat. Ambdues organitzacions han recolzat aquesta publicació per la seua utilitat en la pràctica clínica i la rendibilització dels recursos sanitaris. Aquesta versió incorporarà a més aspectes que puguen ajudar a programes recents de trasplantament toràcic com és el cas d’alguns països d’Amèrica Llatina.

Trasplantament Cardiopulmonar en Hospital La Fe

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe és centre de referència nacional (CSUR) per a trasplantament pulmonar i cardiopulmonar. En 2016 s’ha convertit al centre sanitari que més trasplantaments ha realitzat a Espanya, un total de 281. A més, amb 96 trasplantaments hepàtics i 29 cardíacs, torna a ser líder nacional en aquest tipus d’intervencions.

El programa de trasplantament pulmonar i cardiopulmonar de l’Hospital La Fe es va iniciar el novembre del 1990. Té l’acreditació com d’Unitat de referència CSUR des de 2005 i disposa d’una important networking internacional i nacional. És uns dels set programes més actius de l’estat espanyol i actualment presenta els millors indicadors d’activitat de tota la seua història. Així mateix, és un dels dos únics centres del país acreditats per a trasplantament cardiopulmonar i té experiència en altres trasplantaments combinats molt infreqüents com el trasplantament hepato-pulmonar i el trasplantament pulmonar-renal.

Últimas noticias

Contenido relacionado