12:28 pm - Friday, 3 July 2020

La innovadora teràpia CAR-T contra la leucèmia i limfoma s’aplica al primer pacient a la Comunitat Valenciana

- Publicidad -Reciplasa

Un total d'onze hospitals d'Espanya, dos a la Comunitat, l'Hospital Clínic i l'Hospital la Fe, estan acreditats per a dur a terme este nou tractament per a determinats casos de leucèmia i limfoma.

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

L’equip d’Hematologia de l’Hospital Clínic Universitari de València ha iniciat este dilluns l’aplicació clínica de la nova teràpia CAR-T, “infonent per primera vegada a la Comunitat Valenciana esta nova forma de teràpia gènica a una pacient”.

Un total d’onze hospitals d’Espanya, dos a la Comunitat –l’Hospital Clínic i l’Hospital la Fe– estan acreditats per a dur a terme este nou tractament per a determinats casos de leucèmia i limfoma.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha recalcat, en un comunicat, en la importància que té l’aposta per este tipus de teràpies que “milloren l’esperança de vida de moltes persones que pateixen càncer i, per tant, ens situa com una sanitat pública de referència”.

Per la seua banda, el doctor cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic Universitari, Carlos Solano, ha explicat que “esta teràpia marca l’inici d’una revolució en el camp de les neoplàsies hematològiques i en un futur pròxim, probablement en tota l’oncologia”. “Entre un 30% i un 40% dels i les pacients que no tenien una altra alternativa terapèutica, podran beneficiar-se de la nova teràpia”, apunta.

“La teràpia CAR-T constitueix una forma d’immunoteràpia personalitzada i dirigida específicament enfront del tumor que ha demostrat una eficàcia clara, amb una taxa de curació elevada. S’obri una nova esperança de tractament per a pacients amb limfomes i leucèmies refractàries considerats incurables fins a l’actualitat”, apunta la doctora María José Terol, Cap Clínica i responsable de la Unitat de síndromes linfoproliferatius del Servici d’Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital Clínic Universitari de València.

“Una de les funcions del nostre sistema immunològic és eliminar les cèl·lules tumorals. Per diversos motius, es pot perdre aquesta funció i es pot desenvolupar una neoplàsia, és a dir, una formació anormal en alguna part del cos de teixit en forma de tumor. La nova teràpia CAR-T consisteix a extraure limfòcits T de la pròpia persona i introduir-li un gen en el nucli amb l’ajuda d’un virus modificat. Açò fa que els limfòcits del pacient expressen en la seua superfície un nou receptor capaç de reconéixer a l’antigen específic del tumor i combatre’l”, assenyala Solano.

El primer pas va ser l’extracció de limfòcits de la pròpia pacient, i posteriorment este van ser enviats als Estats Units on es realitza la modificació genètica. Els leucòcits reprogramats es “expandeixen” en laboratori (se’ls afegeix medi de cultiu perquè proliferen) i posteriorment s’infonen al pacient. Abans del tractament, se li aplica a dita pacient una lleugera quimioteràpia amb la finalitat de preparar l’organisme.

“Al voltant de 24 hores després de la infusió de les cèl·lules CAR-T es produeix una reacció inflamatòria, la qual cosa constitueix un senyal que els limfòcits modificats estan proliferant i induint l’alliberament de substàncies inflamatòries amb la finalitat d’eliminar el tumor. Per açò, els i les pacients requereixen ingrés per a la seua vigilància intensiva”, ha explicat el cap del Servei d’Hematologia.

PROCÉS ÉS “COMPLEX”
El procés és “complex” i s’inicia amb la selecció del pacient amb un dels diagnòstics per al qual existeix indicació en este moment. Seguidament, i després d’extraure els seus propis limfòcits, este s’envien a un dels dos laboratoris autoritzats a nivell mundial on es preparen i es retornen de nou al centre. Finalment, este s’administren a la persona de nou i es tracten les seues possibles complicacions.

“És un procediment complex i que justifica que el Ministeri de Sanitat haja seleccionat per a l’administració de la teràpia CAR-T a centres amb gran experiència en l’ús de teràpies antitumorals complexes, incloent-hi el trasplantament de progenitors hematopoiétics”, descriu Carlos Solano.

L’engegada d’esta teràpia ha requerit el treball d’un equip de més de 20 professionals, fonamentalment hematòlegs i farmacèutics però també neuròlegs, metges d’UCI, infectòlegs i microbiòlegs, entre d’altres.

Tal com ha assenyalat Carlos Solano, “encara que el procés acaba de començar i encara és prompte per a saber si el tractament serà efectiu, l’experiència ha sigut molt gratificant i emocionant per als professionals sanitaris que han participat”. “S’obri una nova esperança que ha demostrat una eficàcia significativa de curació per a nombroses persones fins ara incurables”, ha afegit.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

1er aniversari sense protestes de l’accident de metro a València de 2006

Han passat 14 anys des que el descarrilament d'un metro a l'estació de Jesús va segar 43 vides. Els familiars han estat més d'una dècada demanant justícia.

Com aconseguir les ajudes de transport escolar i beques de menjador

Es podran demanar fins a 797,07 en les ajudes a transport i 4,25 euros diaris per a la beca de menjador.

Torreblanca també suspén les festes patronals

Des de l'Ajuntament lamenten "profundament" esta situació excepcional, que "amb tant d'esforç per part de tots estem duent a terme i que junts superarem"

Els reis visiten hui divendres la Comunitat Valenciana en la seua gira autonòmica

Durant la seua gira autonòmica, els reis estan traslladant el seu suport a les institucions i col·lectius de tota mena després dels esforços que estan realitzant per a fer front a la conseqüència de la pandèmia.

Juristes Valencians denúncia que mentre Cs abraça la foralitat basca, continua negant la reintegració del dret civil valencià

Des de Juristes Valencians s'assenyala que no s'entén que la postura respecte a esta qüestió de Ciutadans siga tan diferent en la Comunitat Valenciana respecte al de l'organització nacional.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià