La JEC obri expedient a Pedro Sánchez i a Isabel Celaá per vulnerar la neutralitat des de Moncloa

La Junta Electoral Central ha obert sengles expedients sancionadors al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la seua ministra Portaveu, Isabel Celaá, per vulnerar la neutralitat que s'exigeix als poders públics en període electoral.

A Sánchez se li atribueix haver utilitzat mitjans públics com les dependències del Palau de la Moncloa i la pàgina web de Presidència per a una entrevista que el líder socialista va concedir a la cadena de televisió laSexta. Respecte a Celaá, se li obri expedient per fer electoralisme des de la sala de premsa del Consell de Ministres en presentar les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

En tots dos casos, que havien sigut denunciats pel PP, ha constat que tot el Govern ja estava advertit per haver vulnerat el principi de neutralitat en dues rodes de premsa anteriors després del Consell de Ministres, tant de la ministra Portaveu com de la vicepresidenta Carmen Calvo.

Rovira  

Manifestacions electorals en la web oficial

En la resolució de la JEC, recollida per Europa Press, es detalla que algunes de les declaracions realitzades per Pedro Sánchez en l’entrevista del passat 25 d’octubre en laSexta van tindre “connotacions electoralistes”, ja que parlava en la seua condició de candidat del PSOE.

No obstant això, la Junta Electoral no sanciona aqueixes paraules, en entendre que estan emparades per la llibertat d’expressió i que responien a preguntes del periodista, si no a l’ús dels mitjans públics, vulnerant l’article 50.2 de la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG) que prohibeix qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament,pels poders públics que continga al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts, o que utilitze imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seues pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions.

Com a mostra de vulneració d’aqueix “principi de neutralitat dels poders públics”, la JEC assenyala que l’entrevista es va realitzar en una seu les sales del Palau de la Moncloa, amb una “escenografia” de mitjans institucionals “que no estan disponibles per als restants candidats”, i que la transcripció de l’entrevista es va publicar en la web oficial de Moncloa.

En aqueix context, i a més de deixar en suspens la publicació de l’entrevista en la web de Moncloa, la JEC entén que “procedeix la incoació d’expedient sancionador al Sr. Sánchez Castejón, ateses les circumstàncies que envolten l’entrevista de referència”.

La declaració institucional per Franco no va ser electoralista

El que no sancionarà serà la declaració institucional que Sánchez va realitzar aqueix 25 d’octubre amb motiu de l’exhumació de les restes de Franco. L’organisme arbitral entén que no s’aprecien “connotacions electoralistes, màximament tenint en compte la concisió i mesura amb què ha sigut efectuada”.

En el cas de Celaá, la JEC estima parcialment la reclamació del PP per la intervenció de la portaveu del Govern en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del passat divendres en els quals, segons el parer de l’organisme arbitral, va incloure “manifestacions valoratives d’assoliments aconseguits en matèria d’ocupació, amb clara connotació electoralista”.

En concret, en valorar les dades de l’última Enquesta de Població Activa (EPA), Celaá es va vanar que mai abans hi havia hagut “tantes persones en el mercat laboral” i va abundar: Continuarem treballant per a aconseguir que aquest país tinga el govern fort que es mereix, un govern que sap treballar en equip i que aspira a aconseguir l’estabilitat que el país necessita.

Per a la JEC, realitzar aquestes declaracions en “acte institucional, com és la roda de premsa posterior al Consell de Ministres”suposa infringir aqueix article 50.2 que prohibeix usar mitjans públics per a fer ‘autobombo’.

La JEC recalca que Celaá va pronunciar aquestes paraules abans de donar compte del contingut dels acords del Consell de Ministres, amb el que de cap manera cal pensar que foren el resultat espontani de les preguntes formulades pels periodistes, sinó més aviat que es tracta d’unes manifestacions prèviament elaborades.

Per això, l’organisme arbitral ha decidit obrir expedient sancionador a la ministra portaveu,tenint en compte a més que ella i els altres membres de l’Executiu ja havien sigut advertits i se’ls havia demanat expressament que s’abstingueren de vulnerar el principi de neutralitat que els poders públics estan obligats a respectar durant el procés electoral.

Tots dos expedients sancionadors seran incoats per dos magistrats de la Junta Electoral:Eduardo de Porres Ortiz de Urbina s’ocuparà del cas del president Sánchez i José Luis Seoane Spiegelberg s’encarregarà del de la ministra Celaá. Com a secretari actuarà Carlos Gutiérrez Vicén, secretari de la JEC i lletrat major de les Corts.

Segons l’article 153 de la Llei Electoral les infraccions electorals en les quals podrien haver incorregut tant Sánchez com Celaá estan sancionades amb multes de 300 i 3.000 euros, en el cas que haja sigut comeses per “autoritats i funcionaris”. 

Per aqueix mateix article de la LOREG la pròpia JEC ja va imposar al president de la Generalitat de Catalunya, dues multes, de 3.000 i 2.500 euros, respectivament per utilitzar mitjans públics de la Generalitat per a difondre missatges electoralistes contra altres candidatures.

 

PublicitatJuega Limpio Orihuela