La Junta de Govern Local d’Alacant revisa els preus dels contractes de Neteja a partir del 2015

Un empleat de la subcontracta de neteja UTE Limpal que li treballen per a l'Ajuntament és despatxat després de patir una baixa per malaltia

549

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Alacant aproven els preus del contracte de neteja en la seua tercera revisió corresponent al període 2015 i 2016. Aquesta revisió que va haver d’entrar en vigor l’1 de setembre de 2016 mentre governava el Tripartit, després d’aplicar-se la variació interanual de l’IPC en un -0,1% donant com a resultat una reducció del preu del contracte de 149.392 euros, deixant el seu muntant global en 285.148.989 euros. El regidor d’Infraestructures, Manteniment i Neteja, Israel Cortés, ha valorat la situació de l’anterior govern com de deixadesa i l’objectiu que s’ha marcat és el d’acabar amb les revisions de preus de la resta d’anualitats fins a final d’aquest any, iniciant el 2019 amb preus actualitzats. Aquesta revisió de preus es realitza amb totes les operacions de reintegrament de pagaments que corresponen a les certificacions que abonen els contractistes. La certificació mensual des d’1 de gener de 2017 està situada en 3.046.221 euros fins a fi de contracte. Una altra de les qüestions que han aprovat és el d’anul·lar la despesa compromesa per aquesta revisió en les aplicacions pressupostàries entre els anys 2018 i 2021.

La portaveu del Partit Popular, Maria del Carmen d’Espanya ha destacat les obres de manteniment en via pública de les zones aquest i oest d’Alacant amb un pressupost total de 48.109,60 euros per a la reparació de deficiències en espais públics, conservació i manteniment de les voreres i vies públiques. Un altre dels punts que han aprovat és el de l’obertura de les convocatòries per contractar el servei de “Programa de Formació Elaborant”, que aquesta cofinançada per la Comissió Europea en els Fons Europeus FEDER, en un 50%. El pressupost de licitació per a aquest servei és de 59.822,40 euros inscrit al Programa Operatiu de Creixement Sostenible per al període 2014-2020 finalitzant el contracte el 31 de desembre de 2019. Aquest programa de formació vol generar un espai de reflexió, coneixement, intercanvi i d’estímul a la creació. Una altra qüestió que s’ha aprovat en la Junta de Govern és la concessió de subvencions per a les festes en els 14 barris d’Alacant per un import de 25.000 euros. També està previst aprovar les subvencions per a cursos i tallers destinades a 30 associacions veïnals per un import total de 30.000 euros, dins de les 56 activitats formatives propostes al consistori.

Neteja Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Les protestes d’un netejador

David Camarasa treballava per a la UTE Limpal, que s’encarrega de la neteja dels col·legis i dependències municipals d’Alacant, i després de ser acomiadat de forma injusta es concentra a les portes de l’Ajuntament d’Alacant. La petició de Camarasa és ser readmés per l’empresa que li va canviar de contracte al·legant que el que tenia era il·legal. El problema va sorgir després d’una lesió en les costelles i agafar-se la baixa, amenaçant-li els seus caps que si prolongava la baixa no li renovarien el contracte com així ha sigut. David Camarasa portava treballant des de 2008 amb contractes temporals i en 2014 li van fer un contracte de tres anys i una pròrroga per conveni d’un any mes, que vencia a l’abril d’aquest any. Al febrer d’aquest any es fa càrrec de la concessió la UTE, que ho formen les empreses Clece i Fissa, comunicant-li a ell i a set treballadors que tenen contractes fraudulents i els fan signar contractes temporals a tots ells. L’advocat que va assessorar aquest treballador li va advertir que la seua situació és injusta i quant al seu anterior contracte, sí que complia amb el conveni que havia signat abans que entrés la UTE. Aquest treballador lamenta, que amb el temps treballat no ha rebut ni indemnització, ni li han liquidat, encara així, no vol diners sinó que li tornen a readmetre, per això, ha presentat una demanda contra les empreses concessionàries i l’Ajuntament.

Aquest empleat denuncia les condicions precàries en les quals treballen, com estar sense agranadores, sense poals i agranar amb graneres als quals els falten truges perquè realitzen la seua funció. Alguns representants polítics s’han acostat fins a aquest treballador que desplega una pancarta en la qual es llegeix: “UTE Limpal coacciona i acomiada per emmalaltir Readmissió ja!”, però de moment, ningú li ha donat cap solució.