viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

La majoria de ‘grauers’ desconeixen què fer en cas d’accident al Serrallo

Els fets de Tarragona tornen a alertar les poblacions properes a plantes com la del polígon del Serrallo sobre la possibilitat que fallen els protocols de seguretat. El Pla territorial Municipal d'Emergències de Castelló (PLATEMCAS) delimita quines podrien ser les zones afectades per un núvol tòxic i en quin grau, en cas que alguna cosa passara.

Els fets ocorreguts a la petroquímica de La Canonja (Tarragona) tornen a posar en el punt de mira la seguretat dels veïns de les poblacions on es troben ubicades plantes amb un alt risc per la seguretat. Per això, este dimecres, una de les converses més repetides a l’hora del café al Grau de Castelló i també a Almassora, les zones urbanes més properes al polígon del Serrallo, era el risc que pot suposar una errada en un complex industrial com este.

De fet, el que molta gent desconeix és que, al marge de la polèmica, silenciada en el seu moment pels macro interessos econòmics que suposava la ubicació d’estes indústries a la província, a més de l‘obligatori protocol de seguretat interna i de les mesures extermes, també existeixen recomanacions per la població civil que la majoria de veïns desconeixen.

El confinament i l’evacuació són les dues mesures que propose un follet informatiu que va estar elaborat per la Generalitat Valenciana, junt els ajuntaments de Castelló i Almassora on s’informa la població de què fer en cas d’alarma i com identificar-la. Tot i això, la realitat és que a molts graueros els ‘sona alguna cosa’ però la majoria reconeixen que no sabrien com reaccionar. El tríptic que se va elaborar al seu moment, deixa clar a qui van adreçades les informacions i com en tot pla d’evacuació senyala també quins serien els punts de trobada tant pel que fa al districte marítim com a Almassora.

La primera part d’este document informatiu ja detalla la raó de la seua existència: “El Risc d’accidents greus engloba els riscos derivats de l’existència d’establiments que emmagatzemen i/o manipulen substàncies potencialment perilloses. Est és el cas de les indústries del Polígon El Serrallo, BP OilCLH, Repsol Butà i UBE Chemical. Totes les indústries afectades per aquest risc, han d’elaborar un Informe de Seguretat que analitze els possibles riscos derivats d’un accident en la instal·lació, així com disposar d’un Pla d’Emergència Intern (Autoprotecció) que regule l’actuació en cas d’emergència. A més d’això, la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb els Ajuntaments de Castelló de la Plana i Almassora ha elaborat un Pla d’Emergència Exterior que estableix l’organització i els procediments d’actuació i coordinació dels mitjans i recursos de la Comunitat Valenciana i d’altres Administracions

Però al marge d’açò, els estudis d’una hipotètica situació d’alarma, el Pla territorial municipal d’emergències de Castelló, el PLATEMCAS del 2018 també plantegen quina series les possibles zones d’influència d’un fet així. El ràdio que delimita distingeix entre unes zones de més alt risc de radiació tèrmica en cas d’un desastre d’efecte combinat al Serrallo (roig) i les zones d’alerta, així com el radi fins on podria afectar el núvol tòxic (rosa) -veure mapa-.

El pla dedica 4 pàgines completes (de la 24 a la 27) a detallar els riscos derivats d’un problema a les empreses del polígon el Serrallo, és a dir, els possibles escenaris (radiació tèrmica, núvol tòxic, núvol inflamable) així com les zones d’intervenció i d’alerta, que en alguns casos superen els 5 kms. a la redona.

Últimas noticias

Contenido relacionado