La mascareta més careta

Article d'opinió de David Luis López.

Açò de la COVID i l’estiu sortirà ben car. Sí. Però no pensen vostés que a aquestes altures de la història i de la sufocant calor estiuenca els vinc a parlar de diners. Quin mal gust! Hui els vinc a parlar de com de car ens pot sortir la broma de ser una de les úniques autonomies de tot l’estat que encara permeten que la gent anem pel carrer com ens done la gana. I com li dóna la gana anar a la gent? Doncs sense mascareta.

Més careta ens sortirà la broma que a altres comunitats on van prendre la mesura només observar com hi havia alguns focus de contagi entre els seus pobles. I ens sortirà més careta sense saber encara molt bé per què. Com i quant d’important és el lobby del turisme com per aturar una norma tan important per a mantenir la salut pública i la vida? La veritat és que aquesta pregunta és massa per a la carabassa. No crec que cap lobby (molt menys el del turisme a la CV, que és un dels més significatius i amb representació més distingida) siga partidari de què la gent vaja com si no hi hagués cap pandèmia mundial carregant-se dia sí dia també a la població. Siguem estratègics, vostés s’imaginen quina mala reputació per a un Hotel poder ser recordat com “aquell lloc on van haver d’estar confinats 200 contagiats de la COVID i uns quants la van palmar”? La pitjor publicitat del món. Seria prendre un vol directe cap al concurs de creditors per a eixa empresa turística.

Resolt aquest tema, no menys important que la qüestió política, els diré que no puc entendre com podem anar a la cua en prevenció de contagis -obligant a l’ús de la mascareta- de tot el territori peninsular per motius polítics. Més encara quan -vostés que em coneixen saben que acostume a tindre bon rotllo amb tota mena de gent amb independència de la seua ideologia- veig que hi ha persones amb càrrecs públics de tots els partits amb representació (PSPV, PP, Compromís, Ciutadans, Podem) que estan a favor de l’obligatorietat de la mascareta. Senyores i senyors, no ens facen perdre ni un minut més. Legislen tombats a la bartola si volen, però no ens tinguen més temps a la cua, perquè cada dia que passa i vostés no obliguen a la població a dur la mascareta, augmenten els contagis, augmenta el risc, i moren persones. Ciutadans i ciutadanes que vostés, polítics, deurien protegir. I vosté que em llig li diré una cosa: no s’espere a que l’obliguen, utitlize la seua, que segur que en té.

David Luis López és professor Associat a la Universitat Jaume I de Castelló.CatalanSpanish