La meitat de les primeres consultes sobre identitat de gènere ja són de menors de 18 anys

Barceló: "Els joves estan obrint camí a la desestigmatització de la transsexualitat i la Conselleria ha de contribuir respecte a la identitat de gènere"

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha atés, a través de les tres unitats de referència d’identitat de gènere existents en la Comunitat Valenciana, a quasi 1.395 persones transsexuals.

A València, el 52% de les primeres consultes són de menors de 18 anys i a Alacant en els últims dos anys ha passat del 32% al 44,6%.

Sobre aquest tema, la titular de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat que “els joves estan obrint camí a la desestigmatització de la transsexualitat. La Conselleria ha de contribuir respecte a la identitat de gènere”.

Encara que aquestes unitats van començar a funcionar en 2008, des de 2017 s’han constituït reglamentàriament en la Comunitat Valenciana tres Unitats d’Identitat de Gènere de referència, una per província. A Alacant depén del Departament d’Alacant – Hospital General, a València del Departament València – Doctor Peset i a Castelló implica serveis del Departament de la Plana i de Castelló.

La Unitat de València compta amb un equip multidisciplinari que integra a professionals de psicologia clínica, endocrinologia, ginecologia, cirurgia mamària, anestesiologia, otorrinolaringologia i pediatria. En 2017 s’ha incorporat, a més, un equip de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe per a la realització de cirurgia d’afirmació de gènere.

Des de 2008, aquesta unitat ha atés 796 persones trans (116 d’elles en 2018). D’elles, dos terços són homes trans (administrativament dones) i un terç són dones trans. A més, el 52% de les primeres consultes són de menors de 18 anys. 42 dones trans han acudit a grups d’educació de la veu (per a feminitzar-la) amb professionals del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset i s’ha oferit assessorament nutricional a 82 persones.

Respecte a les cirurgies, a l’Hospital Universitari Doctor Peset s’han realitzat 32 mamoplàsties d’augment, 21 mastectomies i 59 histerectomies-annexectomies. En l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe s’han realitzat 25 vaginoplàsties, 3 metopoplàsties, 4 fal·loplàsties, 2 implants testiculars i dos implants de neopene, així com s’han reparat 3 fístules uretrals. En aquest hospital, a més de cirurgia plàstica participen professionals d’urologia, ginecologia, coloproctología de cirurgia general i anestesiologia.

“La demanda d’assistència ha experimentat un augment exponencial, sobretot de població molt jove i homes trans. En l’última dècada hi ha hagut un important canvi en la societat que, en part, ha sigut possible gràcies a actuacions positives des d’àmbits com la sanitat pública”, ha assenyalat Marcelino Gómez, endocrinòlogo de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Unitats d’Alacant i Castelló

Per part seua, la Unitat d’Identitat de Gènere d’Alacant ha atés des de 2008 a 510 casos (108 l’últim any) que han rebut atenció psicoterapèutica i després de la valoració, 450 d’ells han passat a teràpia hormonal i farmacològica. L’Hospital General Universitari d’Alacant també proporciona atenció quirúrgica: mamoplàsties d’augment, mastectomies, histerectomies-annexectomies i orquiectomies (extirpació dels testicles). En concret, entre 2016 i 2019, s’han realitzat 14 mastectomies, 44 histerectomies-annexectomies i 3 orquidectomies.

El percentatge de persones menors de 18 anys que han sol·licitat atenció va ser d’un 32% en 2017, 37% l’any 2018 i 44,6% en 2019. Quant a l’edat mitjana dels pacients majors de 18 anys oscil·la entre els 28,3 anys en 2018 i 24,2 en 2019.

A Castelló, la Unitat d’Identitat de Gènere ha tractat a 89 persones transsexuals tant en el centre de salut sexual i reproductiva de Vila-real com en el Servei d’Endocrinologia de l’Hospital General Universitari de Castelló. Des d’abril de 2019, aquesta unitat també ha assumit les intervencions quirúrgiques de la província i s’han realitzat ja 1 mamoplàstia d’augment i 2 mastectomies. I des de maig, la Unitat compta amb la col·laboració d’endocrins pediàtrics per a tractar als menors, que fins ara eren atesos en la Unitat de l’hospital Doctor Peset de València.

ValenciàEspañol