15 C
Valencia

La nostra flora en perill segons un estudi de la Universitat de València.

- Publicitat -AVL

Els sistemes litorals, les zones humides, els boscos submediterranis d’obac i la vegetació cacuminal de l’alta muntanya són quatre ambients del territori valencià especialment sensibles al canvi ambiental global. En les properes dècades, els efectes de l’escalfament poden agreujar encara més la situació de la flora singular valenciana i arribar a «l’extinció virtual», ja que es podrien mantenir poblacions artificials però desapareixerien dels seus ecosistemes o llocs originaris. Així ho asseguren Emili Laguna i Pedro Pablo Ferrer Gallego en un article publicat en el número 87 de la revista Mètode. «Tot i que la discussió s’ha centrat sovint en el canvi climàtic, es fa evident que els seus efectes no poden separar-se fàcilment d’altres derivats de modificacions ambientals provocades per l’activitat humana, que sovint han actuat sinèrgicament», expliquen.

Als ecosistemes litorals, la pujada del nivell de l’aigua afecta a dunes i costes baixes, però també la forta alteració acumulada patida amb la concentració urbanística a la línia de costa, substàncies nocives a l’esprai marí o la modificació dels corrents marins pels espigons portuaris, segons apunten Laguna i Ferrer. Les plantes exòtiques invasores, producte de l’abandonament inconscient de restes de poda o de l’expansió natural de les espècies ornamentals més agressives, també deixen veure ja el seu impacte. Les poques microreserves de flora que queden es redueixen «a una línia d’un o pocs metres d’amplada totalment exposada a l’embat de l’erosió marina».

Pel que fa a les zones humides, a la seua especial sensibilitat cal sumar la reducció dels nivells freàtics, la pèrdua de qualitat per la contaminació i la resalinització al subsòl, entre altres factors negatius. En aquest punt, paga la pena parar atenció a les «petites basses temporals sobre sols àcids», «autèntics punts calents de la conservació de la flora, per la seua concentració excepcional de plantes rares i d’alt interès científic que només es poden trobar en uns pocs metres quadrats». És el cas d’Els Lavajos de Sinarques, la bassa del Cavall d’Albalat dels Tarongers o la de la devesa de Soneixa.

f4-L_AjugaPyramidalisMeonantha

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,784FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Detectat un brot de coronavirus en una empresa d’oci de Benimodo

Este brot afecta 8 persones, totes elles han donat positiu en les proves PCR i actualment guarden quarantena així com les persones amb les quals ha tingut un contacte pròxim.

Dos brots en Carlet per contacte social provoquen 15 positius més

Malgrat les mesures que Carlet ha imposat després de les no-festes. Esta localitat de la Ribera se situa en el punt de mira de Sanitat per l'alt volum de casos positius que té.

Teulada registra un brot de coronavirus per contacte social

Les persones que han donat positiu romanen confinades per ordre de la Conselleria de Sanitat.

La Comunitat suma 621 casos de coronavirus

La xifra total de positius se sitúa en 38.784 persones.

La Universitat Jaume I ha celebrat el solemne acte d’obertura del curs acadèmic 2020-2021

La rectora reivindica el valor de la ciència i aposta per la solidaritat en la inauguració del nou curs acadèmic
- Advertisement -

: Valencià