La patronal hotelera recorre davant l’Audiència Nacional els plecs de l’Imserso per no calcular el cost del servici

Encara que aquest recurs no paralitza el concurs, busca una sentència favorable que corregisca aquest defecte per a pròximes convocatòries

Publicitat

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) va presentar el dilluns davant l’Audiència Nacional un recurs contenciós-administratiu en el qual sol·licita la reelaboració dels plecs de prescripcions tècniques i administratives del Programa de Turisme Social o Vacances de l’Imserso amb la finalitat de que incloguen el cost real del servici hoteler.

En concret, el recurs es presenta contra la resolució del Tribunal Central de Recursos Contractuals, de data 13 de juny de 2019 que, segons indica CEHAT, “contra tot pronòstic i apartant-se de la doctrina del propi Tribunal administratiu”, va rebutjar les al·legacions que els empresaris hotelers havien plantejat a aquests plecs.

PublicitatRovira  

Eixe recurs no paralitza ni afecta l’actual engegada del programa que té en suspens a centenars d’establiments hotelers i a milers de treballadors, que encara desconeixen quan van a poder començar a rebre clients en les seues instal·lacions, indica la patronal hotelera.

Per a la CEHAT, existeixen fundats motius perquè els plecs siguen retornats a l’Imserso per a la seua reelaboració en no tindre en compte per a la definició dels plecs aspectes tan essencials com el cost real del servici o els costos laborals, així com una discriminació en premiar de forma “insolidària, injusta i desproporcionada” la contractació d’hotels de quatre estreles.

La Confederació, que representa a tot el sector de l’allotjament espanyol, amb més de 15.000 establiments, qualifica d'”inèdita” la resolució recorreguda, “ja que el propi Tribunal administratiu s’aparta completament de la seua pròpia doctrina en pretendre que han de ser els interessats els que hagen d’explicar i justificar els costos, mentre que per a la resta dels contractes és una cosa que correspon exclusivament a l’Administració”.

PREUS PER DAVALL DE COST

Des del sector hoteler afirmen haver mantingut sempre posicions molt clares i fermes sobre aquest assumpte: l’actual formulació del programa Imserso obliga els hotels a treballar a preus per davall del cost real del servici, la qual cosa no pot admetre’s en un procediment de contractació pública.

A més, cal recordar que l’Imserso és el major turoperador nacional durant l’hivern, així que marca posicions de preus en el mercat que després és molt difícil millorar per a altres operadors tant nacionals com a estrangers.

Els hotelers s’han manifestat en moltes ocasions “cansats” de ser els que verdaderament subvencionen tota l’operativa del programa “sense que el Govern haja mostrat cap sensibilitat ni reconeixement”.

Així, indiquen que no solament treballen a pèrdues, sinó que a més són els que mantenen l’ocupació en les zones turístiques, els que aporten les cotitzacions socials i impostos que fan rendible el programa per a l’Estat i els que han d’invertir milions d’euros cada any a millorar les seues instal·lacions per a no quedar exclosos del mercat.

A partir de la interposició d’aquest recurs, s’obri un període perquè l’Audiència Nacional reclame l’expedient i emplace les parts, donant amb açò un termini per a interposar l’escrit de demanda.

PublicitatJuega Limpio Orihuela