martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Plataforma per la Llengua proposa 19 mesures pel valencià als ajuntaments

"En estes eleccions podem llevar-li a la dreta antivalenciana el poder d'atacar la llengua", assegura Manuel Carceller, portaveu de l'ONG del valencià

La Plataforma per la Llengua ha presentat 19 propostes per la promoció de l’ús del valencià als partits polítics que concorren a les properes eleccions municipals del 26 de maig, a València, Alacant, Castelló i Elx. “Des dels municipis hi ha molta faena a fer en favor de la llengua. En estes eleccions ens juguem que el camí votat a l’abril de recuperació de la llengua siga un camí pla o un camí pedregós”, assegura Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià.

“Cal recordar que els últims 4 anys, el PP ha utilitzat l’única gran administració que controlava, la Diputació d’Alacant, per a atacar cada avanç del Govern del Botànic. En estes eleccions podem llevar-li a la dreta antivalenciana el poder d’atacar la llengua: ens hem de mobilitzar i votar les opcions que s’han compromés amb el valencià”, ha afegit.

Entre les mesures d’àmbit general que l’ONG del valencià ha proposat, s’hi inclou disposar d’un pla propi municipal específic de promoció lingüística i d’una oficina de promoció del valencià, i dotar-la del personal tècnic adequat segons el volum d’habitants. L’entitat considera que les oficines de promoció del valencià han de ser unitats obertes a la ciutadania, que afecten tota l’acció de govern, i siguen difusores dels drets lingüístics.

Sobre toponímia, l’entitat demana també, si cal, fer oficials els noms de lloc del terme municipal a les formes valencianes modernes. Igualment tota la retolació de senyals, indicacions de trànsit han de ser, almenys, en valencià. També es recomana estudiar agermanaments amb altres ciutats de la mateixa àrea lingüística.

En l’apartat d’arrelament, la Plataforma per la Llengua vol assegurar que els nous valencians d’origen immigrant, a través de les unitats d’assistència social, puguen aprendre valencià i coneguen la importància de l’escolarització en valencià per als seus infants i adolescents.

Sobre empresa i consum, l’entitat demana incentivar amb ajudes econòmiques les empreses que utilitzen el valencià en la retolació i en l’etiquetatge dels seus productes, i adquirir productes disponibles en valencià.

Al voltant dels mitjans de comunicació públics locals, des de la Plataforma es demana augmentar la presència del valencià. Contractar subscripcions o adjudicar subvencions a mitjans amb presència del valencià.

Respecte a l’administració, l’entitat demana incloure l’ús del valencià en la normativa interna de contractació pública. Tot el personal que depén de l’administració local o de qualsevol servei externalitzat ha de tindre capacitat real d’atendre al ciutadà en les dues llengües oficials. Per als funcionaris que no en tinguen capacitat, cal habilitar cursos de formació. L’entitat demana que en les clàusules de contractació de qualsevol servei externalitzat estiga present el valencià, i que s’utilitze el valencià en accions judicials en què participen els ajuntaments.

Per últim, en educació i cultura, Plataforma per la Llengua demana oferir cursos municipals de formació en valencià. L’entitat demana que la programació cultural municipal (teatre, cinema, música, etc.) tinga un mínim del 50% en valencià, i que es compren obres en valencià per a biblioteques i centres socials.

Últimas noticias

Contenido relacionado