La Policia Nacional desarticula un grup criminal dedicat a estafar a través d’Internet

Els responsables operaven en tot el territori nacional i haurien estafat més de 74.000 euros a 132 víctimes a través de la contractació de microcrèdits

112
lloguers

Agents de la Policia Nacional, en una segona fase d’aquesta operació policial, han desarticulat un grup criminal de caràcter nacional dedicat a perpetrar estafes a través d’Internet. Han sigut detingudes nou persones, d’origen espanyol, amb edats compreses entre els 21 i 19 anys. Altres dos han sigut imputades per aquests fets, sense ser arrestades doncs ja es trobaven ingressades a la presó.

Els responsables presumptament usurpaven identitats a través de les noves tecnologies, a fi de falsificar documentació per a sol·licitar microcrèdits i comprar telèfons d’alta gamma en botigues en línia. Per a això, aportaven una direcció fictícia a l’empresa de crèdits, de manera que moltes de les víctimes no eren coneixedores que estaven inscrites en el registre de morosos per l’impagament del crèdit, ja que no rebien cap notificació.

Els investigadors han identificat a 132 víctimes, arribant a estafar-los en total 74.521 euros, creant 56 comptes bancaris i contractant un o diversos crèdits a nom d’aquestes.

El modus operandi que utilitzava l’organització consistia a publicar falses ofertes de treball, aconseguint així documentació de persones per a la seua suposada contractació. Posteriorment les utilitzaven per a falsificar documents i obrir comptes bancaris amb aqueix nom i amb un domicili fals, el qual solia estar situat en llogarets o pobles xicotets d’altres províncies que res tenien a veure amb els estafadors. Amb aqueixes documentacions sol·licitaven préstecs via Internet i remetien les targetes a les adreces facilitades pels integrants de l’organització que una vegada rebien les quantitats dels préstecs, traspassaven els diners a un altre compte bancari, manejada pel capitost de l’organització. D’igual manera, realitzaven compres de productes en comerços, finançant a 12 mesos, usurpant la identitat dels supòsits compradors.

Un grup criminal especialitzat i organitzat

L’organització criminal es caracteritzava per la seua alta especialitat en aquest tipus d’estafes, actuant cada integrant amb papers clarament diferenciats. D’aquesta manera, els “aconseguidors” obtenien les dades personals de les víctimes, mentre que uns altres eren els “facilitadors” dels mitjans, com a comptes bancaris, per a aconseguir la fi desitjada. Entre ells, es repartien els diners presumptament estafats a través dels microcrèdits.

Aquestes detencions se sumen a altres dutes a terme per la Policia Nacional l’octubre de 2018 en el marc d’aquest operatiu. En aqueixa ocasió van ser detingudes 21 persones, que haurien estafat uns 150.000 euros a 183 víctimes, creant per a això 171 comptes bancaris.

L’inici de les investigacions es remunta a principis de 2018, després de tindre coneixement els agents de diverses denúncies procedents de diferents punts de la geografia espanyola, sempre amb un mateix patró d’actuació. Concretament, les víctimes, després de sol·licitar un crèdit o targeta bancària, se’ls denegava en estar inscrites en la base de dades de morosos per un deute.

El cap d’aquest grup criminal ja ha ingressat a la presó per aquests fets.