```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La presidenta d’una ONG del cas Blasco diu que Arturo Tauroni intervenia en els projectes i estava en l’avaluadora

La responsable d'una ONG assegura que els projectes que va subvencionar Cooperació a Mauritània mai es van realitzar.

Vicenta Pons, presidenta de l’ONG Asamanu África, una de les organitzacions que haurien sigut utilitzades per al desviament de fons de cooperació de la Conselleria que dirigia Rafael Blasco, ha assegurat que la Fundación Hemisferio, de l’empresari Arturo Tauroni, estava darrere dels projectes que la seua organització va presentar la Conselleria de Cooperació i que alhora el propi Tauroni li va dir que estava en la comissió que els avaluava.

També ha assenyalat que abans que es publicara la resolució amb la concessió o negativa al projecte que la seua organització hauria presentat en col·laboració amb Hemisferio al Senegal, des de la fundació li van comunicar que “oficiosament” la tenia aprovada. “Em van dir que estaven darrere (de l’avaluadora) i tothom ho sabia”, ha relatat.

Així ho ha manifestat la presidenta d’Asamanu África en la primera jornada de testificals del procés en el qual es jutja l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco, la que era la seua cúpula en aquest departament i els principals empresaris que se senten en la banqueta per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití.

La major part dels acusats ja han reconegut els fets per a aconseguir pactes totals o parcials amb les acusacions. En aquesta línia, l’advocat de Blasco, Javier Boix, ha iniciat la sessió d’aquest dimarts amb l’anunci de la seua renúncia a dos testimonis.

En la seua declaració com a testimoni, Vicenta Pons ha explicat que l’any 2010 es va posar en contacte amb l’ONG que dirigia la Fundación Hemisferio i els van dir que “ajudaven xiquetes ONG a fer projectes més grans” i que era una idea de la Conselleria de Cooperació i Solidaritat. En concret, els van proposar la construcció d’hivernacles i fer obres de rehabilitació de col·legis al Senegal.

NO TENIEN “LA INFRAESTRUCTURA NECESSÀRIA”

No obstant açò, Pons ha assegurat que Asamanu no tenia “la infraestructura necessària”. Posteriorment, van accedir a un col·legi i van manar van proposar la rehabilitació d’un dels pavellons del centre, al que Hemisferio va donar el vistiplau.

Segons la presidenta d’Asamanu, aquesta ONG solament va intervindre “a parlar del sistema educatiu del Senegal”, mentre que el projecte tècnic el va preparar Hemisferio. “Solament vam veure el projecte quan ja estava acabat i vam anar a la presentació a la Conselleria. No sabíem gens del projecte ni de pressupostos”, ha posat en relleu.

“Quan anàvem a presentar el projecte, em vaig quedar morta, perquè Hemisferio no va aparéixer per a res. Nosaltres no havíem gestionat més de 10.000 euros mai i anàvem a presentar eixe projecte a Conselleria sols. Demanar una subvenció de més de 300.000 euros. Asamanu no tenia la capacitat per a gestionar eixe tipus de subvencions, era una ONG xicoteta. Jo em vaig tornar a Castelló molt decebuda”, ha relatat.

Més endavant, ha continuat, es va veure sorpresa perquè li van cridar de la Fundación Hemisferio i li van traslladar que “de manera oficiosa s’havia aprovat el projecte” i “que estaven darrere i tothom ho sabia”.

També ha ressaltat que va obrir un compte per a rebre l’ajuda de la Conselleria en cas que fora concedida i li van demanar que fora mancomunada amb José Bollaín, secretari d’Hemisferio i lletrat que figura com autoritzat en moltes dels comptes de les ONG del cas.

La seua sorpresa va arribar, ha apuntat, quan des del banc li van informar que després de rebre els prop de 300.000 euros de subvenció, 60.000 van ser transferits a la constructora Beconsa i els tècnics d’aquesta firma “mai van anar al Senegal”. Eixa ordre bancària comptava amb la firma i el segell d’Asamanu, per la qual cosa va demanar que congelaren el compte immediatament.

Finalment, Asamanu va acabar renunciant al projecte perquè no entenien per què havia d’intervenir una empresa espanyola quan tots els projectes de cooperació internacional se solen dur a terme amb gent dels propis països. Uns dies després, ha afegit, van veure en la premsa que “hi havia una xarxa d’ONG corruptes entre les quals figurava Asamanu”, per la qual cosa van decidir eixir a defendre’s públicament.

Arran d’eixes declaracions, els van citar en Conselleria, on els esperava l’ex-cap d’Àrea de Cooperació Marc Llinares, l’ex-cap de servei de gestió dels programes de Cooperació Dolores Escandell i l’empresari Arturo Tauroni. “Llinares ens estava esperant amb les declaracions subratllades i ens va preguntar que quines havíem fet. Ens va dir que era un complot dels mitjans de comunicació. També que sí o si el que fora, qualsevol projecte, s’havia de fer amb Hemisferio”, ha destacat.

“ENCARA QUE PRESENTÀREU LA BÍBLIA EN VERS”

Pons ha apuntat que després es van plantejar presentar un projecte en solitari, sense la intervenció de la Fundación Hemisferio. Tauroni la va cridar aleshores per a advertir-li que la Conselleria no li l’anava a aprovar encara que presentaren “la bíblia en vers” perquè ell estava en l’avaluadora dels projectes.

“A mi em va sorprendre que Hemisferi estava presentant projectes i alhora en l’avaluadora”, ha subratllat l’aleshores presidenta d’aquesta ONG.

La responsable d’una ONG assegura que els projectes que va subvencionar Cooperació a Mauritània mai es van realitzar

La presidenta de l’ONG Asade África en 2010, Cristina Bernadette Nnomo, ha assegurat que els projectes a Mauritània que va presentar al costat de la Fundación Hemisferio i que van ser subvencionats per l’extinta Conselleria de Cooperació i Solidaritat no es van arribar a realitzar i únicament es va traslladar a aquest país un tractor i diversos hivernacles. Sobre un altre projecte, en aquest cas al Camerun, ha dit que no ho van acabar: “Va ser un fiasco total, quasi no van fer res”.

Així s’ha pronunciat aquest dimarts l’aleshores presidenta d’Asade África en la primera jornada de testificals del procés en el qual es jutja l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco, la que era la seua cúpula en aquest departament i els principals empresaris que se senten en la banqueta per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití.

Entre els empresaris acusats es troben Arturo Tauroni, que dirigia la Fundación Hemisferio, i el seu germà Augusto César, qui suposadament també estava darrere d’aquesta entitat. La major part dels acusats ja han reconegut els fets per a aconseguir pactes totals o parcials amb les acusacions. En aquesta línia, l’advocat de Blasco, Javier Boix, ha iniciat la sessió d’aquest dimarts amb l’anunci de la seua renúncia a dos testimonis.

“NO SABÍEM RES DE COOPERACIÓ”

Nnomo ha explicat que quan van contactar amb ella des d’Hemisferio per a presentar projectes de cooperació a la Conselleria que dirigia Blasco ho va veure “una oportunitat d’estar en cooperació”, atés que no havien treballat “mai” en temes com els proposats, construir orfenats i hospitals a Àfrica.

Eren una ONG “xicoteta” i els van oferir “la possibilitat de ser una gran ONG que fa grans coses en la cooperació”. “Però nosaltres no sabíem res de cooperació”, ha arribat a dir la llavors responsable d’Asade Àfrica, que ha il·lustrat: “És com un capellà que aspira a ser bisbe i després papa”.

Una vegada autoritzats i subvencionats els projectes que va organitzar aquesta organització al costat d’Hemisferio, ha assenyalat que, per exemple, un d’ells estava destinat al sanejament del terreny, al Camerun, i “no ho van acabar”, mentre que un altre buscava “que les dones treballaren i revolucionar l’agricultura” però, al seu juí, va anar “un fiasco total” perquè “quasi no van fer res”.

“A Mauritània no van fer cap construcció. Van portar un tractor i els hivernacles. Al Camerun, una xicoteta caseta i uns hivernacles però ni les empreses a les quals es va pagar van construir, ni es va conrear gens, ni es van donar cursos”, ha resumit.

El fiscal anticorrupció Jesús Carrasco ha preguntat a la testimoni per la destinació dels diners que es va transferir des del compte en la qual es va ingressar les ajudes a dos empreses estrangeres, una d’elles nord-americana. “Una falsificació enorme”, ha exclamat Nnomo, que ha apuntat que ella va firmar documents per a la compra de tractors i després van utilitzar la seua firma per a realitzar les transferències a les dos firmes estrangeres. Al seu juí, aquests eren “gastos aliens al projecte”. Així, ha assegurat que “tot ho feia Hemisferi”.

BLASCO “EM VA TIRAR DEL DESPATX”

En un altre punt de l’interrogatori, Nnomo ha relatat que davant la circumstància que observava que es produïen aquests gastos i no s’estava complint amb els objectius dels projectes va acudir a reunir-se amb l’exconseller Blasco al seu despatx en el parlament valencià. “Vaig ser a l’oficina de Blasco en Les Corts a queixar-me perquè no entenia gens”, ha dit.

En aquesta trobada, segons la seua versió, ella li va traslladar a l’exconseller que “no estaven funcionant els projectes” i que fins a li insultaven en el seu propi país, mentre que Blasco li va dir que Hemisferio era “la que millor treballava”, que eren “uns desagraïts” i la va tirar del despatx.

Últimas noticias

Contenido relacionado