La província d’Alacant es prepara per a l’arribada de la gota freda

L'Agència Estatal de Meteorologia assenyala que aquest fenomen és resultat de la unió de dues borrasques, una que evoluciona des del Mediterrani i una altra des de l'Atlàntic

407

La Comunitat Valenciana i especialment la província d’Alacant davant l’emergència d’una possible gota freda han activat en moltes localitats els seus plans d’emergències. L’avís de l’Agència Estatal de Meteorologia, AEMET, alerta per fortes pluges a la Comunitat Valenciana entre el dijous 18 i el dilluns 22 d’octubre. L’emergència per pluges de nivell vermell afecta tan sols a la província de Castelló on s’esperen pluges torrencials cap a les 18 hores d’avui dijous. Les precipitacions localment molt fortes podrien aconseguir els 180 litres per metre quadrat en dotze hores. Mentre el litoral i interior sud de Castelló i tota la província de València es mantindran en alerta taronja per precipitacions que poden aconseguir en dotze hores els 150 litres per metre quadrat i en una hora 40 litres per metre quadrat, a la província d’Alacant l’alerta serà groga. Les fortes pluges es perllongaran durant el matí del divendres a Castelló i el nord de València amb una millorança transitòria al llarg del dia. El dissabte i diumenge arriba la segona fase d’aquest temporal de pluja la qual, malgrat la inestabilitat en les previsions, es preveu que arribe a la zona del sud de València i Alacant. En cas que es produïsca el fenomen de pluges intenses com a conseqüència d’una DANA (Depressió Aïllada en Neus Altes), que es caracteritza per la persistència i extensió de les precipitacions arribant en alguns casos a quantitats acumulades importants. Cal recordar que l’AEMET (Agència Estatal de Meteorologia) assenyala que aquest fenomen és resultat de la unió de dues borrasques, una que evoluciona des del Mediterrani i una altra des de l’Atlàntic. Aquesta situació donarà lloc a precipitacions fortes i persistents, amb tempestes i acumulacions que podran superar els 100 litres en 12 hores.

gota freda Actualitat ValencianaMarina Alta

En zones de risc d’alerta taronja com la comarca de la Marina Alta que és l’única de la província amb aquest risc torrencial, localitats com Dénia han cancel·lat diversos actes que tenien a l’aire lliure com l’homenatge a les víctimes dels bombardejos durant la Guerra Civil que ténia prevista celebrar-se avui, la fira d’oulet que s’organitza en el carrer Marqués de Camp i la jornada de neteja del litoral que estava previst per al diumenge entre molts actes a l’aire lliure.

Alacant
A Alacant s’han pres mesures preventives amb un dispositiu de 450 efectius entre policies, bombers i voluntaris de Protecció Civil. El protocol que la ciutat alacantina realitzarà davant la situació de preemergència, se centra en els problemes que comporta el trànsit de vehicles per les pluges torrencials, per aquest motiu aconsellen no agafar el cotxe, ja que, molts rescats realitzats pel cos de bombers són a persones atrapades en els seus vehicles. La cap de protecció Civil d’Alacant, Pilar Soraya, ha comentat que “si s’activara l’emergència han d’estar proveïts d’aliments, els mòbils carregats i si s’haguera d’abandonar l’habitatge és necessari, tenir la documentació i els medicaments necessaris perquè on es traslladen pot ser que no estiguen disponibles, així com desconnectar la llum, el gas i tancar bé les finestres en sortir”. També es demana evitar transitar prop de murs, cornises i no agafar els vehicles fins que no passe la tempesta, així com no col·lapsar les trucades d’emergència si no és important. Des de l’àrea d’Acció Social estan equipant poliesportius i el Centre d’Atenció a persones sense llar, CAI, podrien ser utilitzats en cas que acudissen persones a les quals se’ls ha inundat les seues cases, amb la previsió de suspendre partits federats de les instal·lacions esportives. Una altra de les mesures que Alacant ha pres davant el risc de gota freda és la neteja dels barrancs Juncaret i Orgegia, la competència dels quals és de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, esbrossant cales i arrencant vegetació per facilitar la sortida d’aigua al mar.

Província d’Alacant

Quant a la suspensió de les classes, totes les localitats de la província d’Alacant estan en contacte amb la Conselleria d’Educació i en funció dels nivells d’alerta que des de la Generalitat Valenciana els comuniquen, activassen els protocols que hi ha previstos per a aquests casos. La Universitat Miguel Hernández d’Elx ha cancel·lat el seu acte de Benvinguda que tenia previst celebrar-se el divendres 19 d’octubre.
Oriola també s’ha preparat per a intervenir per si les previsions meteorològiques variassen, revisant i netejant tots els embornals de la xarxa de sanejament i pluvials. Municipis com El Campello suspenen totes les seues activitats a l’aire lliure, a més de prohibir l’estacionament per la zona del Clot de l’Illot i voltants del riu sec. La ruta de la tapa de Catral, que s’anava a celebrar aquest cap de setmana, s’ajorna per les inclemències meteorològiques al 27 i 28 d’octubre. Una majoria de localitats de la província alacantina usassen els seus poliesportius com a refugi en cas necessari i s’està realitzant la neteja de canalitzacions i baixants a marxes forçades des d’ahir.