La província de Castelló celebra un 9 d’octubre marcat per la concòrdia i la reivindicació dels drets dels valencians

L'exresponsable d'Orange Market ha comparegut en la comissió de les Corts Valencianes que investiga la contractació de la Generalitat amb la trama investigada en l'operació Taula.
PublicitatAVL

Castelló de la Plana va celebrar el 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana amb la desfilada de les tres cultures protagonitzat pels Cavallers de la Conquesta, Moros d’Alqueria i L’Aljama, al que seguirà un concert de la banda Municipal de Castelló en la plaça Major. També es lliuraran els Premis Valencià de l’Any per part de la Fundació Huguet a Carmen Torres i Benjamí Barberà Miralles i tindrà lloc un acte a càrrec de la Conlloga Muixeranga. Els actes van començar anit amb el tret del castell de focs artificials a càrrec de la pirotècnia Peñarroja.

Almassora celebra el 9 d’octubre va dur-se a terme amb l’ofrena de flors al Rei Jaume en plenes festes del Roser.

PublicitatRovira  

Borriana reclama majors drets per a tots els valencians i valencianes

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Borriana ha tornat a acollir l’acte institucional del 9 d’Octubre que sempre serveix per a homenatjar a aquells treballadors municipals retirats durant aquest últim any en la ciutat, i que en aquesta ocasió ha estava protagonitzat per Antonio Calatayud i Jose Luís Monfort. Ha sigut l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, qui els ha imposat la insígnia de Borriana, mentre el regidor de Personal en l’Ajuntament, Javier Gual, donava les gràcies a tots dos per “la dedicació i els molts anys que han dedicat a treballar pels veïns i veïnes de Borriana”.

A continuació, era la pròpia alcaldessa de la ciutat qui duia a terme la lectura de l’escrit de commemoració del 9 d’Octubre, en el qual ha recordat les paraules de l’historiador local Roca i Alcayde en la seua anàlisi de l’època de la Conquesta de la ciutat. A més, Safont ha tornat a posar l’accent en la importància de saber que són els ciutadans i ciutadanes de Borriana els qui són claus en el dia a dia i són ells i elles els qui acaben escrivint la història de la ciutat, per açò ha reclamat una vegada més l’autonomia de les institucions com l’Ajuntament per a poder treballar pels seus veïns i veïnes i pel conjunt de valencians i valencianes. Amb les paraules de l’alcaldessa es tancava l’acte en el Saló de Plens que ha tingut la seua finalització amb la interpretació de l’himne per part de la banda de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca en una plaça Major que ja estava abarrotada de gent a l’espera de l’inici de la Desfilada del 9 d’Octubre.

Nules celebra la primera processó cívica per a commemorar la festivitat del 9 d’octubre

Nules es suma un any més a les celebracions per a conmemorar el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, i ho fa fet d’una manera especial, donat que per primera vegada ha tingut lloc a la població una Processó Cívica amb la qual la societat nulense ha eixit al carrer a acompanyar a la reial senyera que s’ha sigut traslladada des de l’Ajuntament fins a l’avinguda de Jaume I on a més s’ha fet el tradicional homenatge a Jaume I.

En aquesta ocasió l’acte homenatge ha comptat amb la participació de la Banda Artística Nulense, de la Coral de Sant Bartomeu, de la Coral Veus de Cor del CEAM Nules, a més de representants de les diferents comissions de festes amb les reines, presidents i dames dels barris de Sant Xotxim i Sant Joan, associacions, entitats i autoritats locals.

“Una ampla representació de la ciutadania ha estat en aquest acte amb el que es pretén mostrar públicament les nostres senyes d’identitat com a poble valencià”, comenta l’alcalde de Nules, David García.

Així doncs, Nules ha rendit tribut al rei En Jaume I i com cada any  la reina de la Vila, Eva Grande, acompanyada per l’alcalde de Nules, David García i les dames de la Cort d’Honor junt a la resta de membres de la Corporació Municipal han presidit aquest acte d’homenatge a Jaume I.

La reina de la Vila i l’alcalde de Nules han dipositat una corona de llorer davant l’escultura de Jaume I que presideix l’avinguda que porta el seu nom. Després, el primer edil de la població ha fet un parlament en el que ha destacat l’importància d’aquesta data per la unitat del poble valencià.

L’acte institucional ha estat amenitzat per la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Nules que ha interpretat la Muixeranga i per la Banda Artística Nulense que acompanyada per les corals Sant Bartomeu i Veus de Cor del CEAM Nules han interpretat i cantat l’Himne de la Comunitat Valenciana. Al finalitzar, com és tradició s’han disparat coets a càrrec del grup local Dimonis del Poll.