La ratificació de l’informe ICOMOS sobre l’aparcament del Mercat Central obliga a l’equip de Govern a mantindre una reunió amb Aparcisa

El Partit Popular posa en dubte el dit informe i Compromís veu viable la recessió de contracte amb l'empresa concessionària de l'estacionament

109

La ratificació de l’informe ICOMOS sobre l’aparcament del Mercat Central posaria en perill la declaració de Patrimoni de la Humanitat del Misteri d’Elx que li va donar la UNESCO. L’equip de Govern il·licità han conegut la notícia de la ratificació de l’empresa ICOMOS i no posaran en perill el Patrimoni de la Humanitat del Misteri. La portaveu de Compromís, socis al govern del PSOE, Mireia Mollà, ha declarat que el projecte de l’aparcament no ha vetlat per els interessos públics, ni els patrimonials, ni el cultural ni de cap altre tipus. Mollà ha comentat que el problema no és només de l’estacionament, sinó també, de la circulació que tindria els carrers cèntrics on està el Museu de la Festa, i que no té informe que demostre que el dit trànsit no afectaria el Misteri d’Elx.

ICOMOS Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

“Avui dia, l’ajuntament està en plena disposició a poder començar aquesta negociació de recessió del contracte amb l’empresa, que ve viciat per un contracte que va fer el Partit Popular i ningú en el seu sa judici es voldria passar per damunt la declaració del Patrimoni de la Humanitat per un aparcament. Va deixar un contracte lligat, abans de deixar el seu mandat”, ha explicat Mollà, que demana tranquil·litat tant a la ciutadania il·licitana, com als placers que seguiran al mercat provisional desenrotllant la seua activitat amb normalitat. La portaveu de Compromís i regidora de representació Institucional ha aclarit que una recessió del contracte amb Aparcisa no suposaria cap perjudici per a l’Ajuntament i ha recordat que hi ha una sentència similar a Salamanca que va afavorir a aquesta ciutat. Un altre dels elements que podria posar en perill l’aparcament del Mercat Central serien els refugis declarats de bé d’interés cultural.

L’alcalde d’Elx, Carlos González, en sintonia amb Mireia Mollà ha advertit sobre el negatiu que seria per a la ciutat que la UNESCO anul·lés la declaració del Patrimoni de la Humanitat del Misteri. “En l’informe previ es plantejava que la construcció subterrani del subsòl és incompatible amb els valors que van inspirar la declaració del Patrimoni de la Humanitat del Misteri”, ha destacat el primer edil il·licità. La ratificació d’aquest informe complica la situació per a l’equip de Govern, així ho ha expressat González, ja que, d’una banda tenen un contracte de concessió administrativa valguda amb Aparcisa i d’altra banda, està l’informe que posaria en risc el Misteri com a Patrimoni de la Humanitat. “La solució implica obrir una negociació amb l’empresa, que ens permeta aconseguir un acord de resolució davant una situació de manifesta inviabilitat del contracte”, ha assenyalat l’alcalde il·licità, que també ha garantit que el Mercat provisional seguirà prestant servei amb independència de les vicissituds del contracte. Quant a les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme al Mercat Central, González ha expressat que ja han durat més del compte i demanaran a la Generalitat Valenciana que cobrisca totes les zones ja excavades a excepció dels banys àrabs. L’equip de Govern espera mantindre una trobada de treball amb Aparcisa amb la finalitat de negociar una resolució del contracte.

La regidora del Partit Popular, Mercedes Alonso, posa en dubte l’elaboració del primer informe d’ICOMOS, en considerar que no tenien ni la documentació adequada i amb la informació esbiaixada de l’informe no li donen validesa al resultat aparegut. Carlos González ha destacat que el problema no ho han generat ells sinó el Partit Popular en la seua època de mandat, una herència que estan intentant resoldre, per unes decisions que es van fer en l’últim mes de legislatura que comprometien al futur de la ciutat com el Mercat Central.