12:49 pm - Friday, 10 July 2020

La rebaixa de sous dels regidors de Castelló enfromta postures al Ple

- Publicidad -Reciplasa

Patricia Puerta: "quan una donació es fa pública és màrqueting i no solidaritat"

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -Benicassim

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

Amb prop d’una hora de retard per raons tecnològiques, i amb una duració que ha superat les quatre hores, ha començat el Ple Ordinari de l’ajuntament de Castelló corresponent al mes d’abril on en l’apart del despatx extraordinari estava previst que s’abordaren 2 mocions del Partit Popular, 5 de Ciudadanos, 2 de Vox i una Declaració Institucional dels Grups Municipals Podem–Esquerra Unida, Compromís per Castelló i Socialista “per a suspendre la regla de despesa i destinar el superàvit municipal a les polítiques per a fer front la pandèmia”.

00.-DESPEX-para-pleno-30-4-20-2

A més de les compareixences previstes a petició pròpia dels regidors David Donate, José Luís López i Omar Braina per explicar les mesures portades a terme fins ara dins de les seues respectives àrees de competència.

OD-PLENO-30-4-20

Un plenari que ja es preveia un pèl heterogeni i que ha estat marcat també per la diferenciació que suposen en l’oratòria política els discursos compartits a través d’una pantalla en contrapunt a l’acostumada intensitat de reaccions que suposen estes sessions quan es fan al Saló de Plens. 

Tot i això, pot ser un dels aspectes que més encreuament de postures ha registrat és el de les diferents fórmules propostes perquè els regidors es rebaixaren els salaris o les assignacions als seus grups municipals a favor de destinar estos diners a la lluita contra la covid i a la presa de mesures específiques.

Un aspecte abordat per tots els grups i en el que en algunes ocasions s’han llançat acusacions subtilment velades de carència d’empatia o solidaritat. Tal vegada per això, l’edil socialista Patricia Puerta ha protagonitzat una intervenció on ha acusat l’oposició de “fer màrqueting” emmascarant-lo amb solidaritat d’acord amb algunes de les propostes presentades. “Quan una donació es fa pública es màrqueting i no solidaritat”, ha afirmat amb contundència.

Tot i això, cal dir que en la mateixa intervenció ha explicat que les baixades de salari de membres del grup socialista així com la renúncia a l’assignació com a grup suposaran una aportació mensual d’11.595 euros i ha anunciat que ella mateixa, ha renunciat al seu salari com a regidora de l’ajuntament de Castelló ja que també és duputada provincial.

ESCLETXES DE FONS I FORMA

Poca flexibilitat i repetició de creuament d’acussacions, en alguns casos més que reiterades, podrien ser els denominadors comú de gran part de les intervencions d’este plenari ordinari, via telemàtica del mes d’abril.

De fet, ja a la primera intervenció del plenari, des del grup municipal Popular, Sergio Toledo ha qualificat de “lamentable” que l’ordre del dia no tinguera cap punt referent a l’aprovació de mesures vinculades a la pandèmia. Una valoració que l’alcaldessa, Amparo Marco, ha replicat emprant el mateix adjectiu de “lamentable”, ja que, cal dir, Toledo ha fet esta intervenció en un punt que parlava del Consell Escolar.

Pel que fa a les mocions, la presentada per Ciudadanos d’augmentar els efectius de la unitat de violència de gènere (VIOGEN) de la Policia Local de Castelló ha rebut fins i tot el suport de Vox, que tot i argumentar de nou la seua discrepància en la denominació ‘violència de gènere’ ha donat el seu vot perquè prosperara. De fet, al marge de la Declaració institucional, és la única de les mocions presentades que ha eixit endavant.

DEBAT DE MOCIONS AGRUPADES

De vegades poc clars i altres un punt caòtics han estat els torns de paraula del debat conjunt de les mocions agrupades on s’han sumat des d’aquelles que feien referència a la baixada de sous dels edils a altres referents a la creació de comissions de seguiment per la marxa de la pandèmia, d’assumpció de despeses dels sepelis a aquelles famílies que no puguen afrontar-los o de mesures addicionals de desinfecció entre altres. Dit d’una altra manera, cadascuna de les intervencions, amb un màxim de 10 minuts, ha hagut de fer referència a tots temes proposats en nou mocions diferents i argumentar les seues postures.

Entre les intervencions, potser destaquen entre altres les paraules del regidor Ignasi Garcia adreçades especialment a una de les mocions de Ciudadanos, on es feia referència a les tasques de desinfecció de l’UME i on el portaveu de Compromís ha vist una infravaloració de les tasques realitzades pels tècnics municipals, per la qual cosa ha acusat el portaveu de Ciudadanos de Desconeixement, partidisme o classisme”.

També especialment contundent i bel·ligerant en les seus paraules s’ha mostrat el portaveu de Ciudadanos Marín-Buck, en la crítica a l’actitud de l’equip de govern, instant-los a estar a l’altura de les circumstàncies i acusant-los de fer “populismo del malo”.

Per part del Partit Popular, la seua portaveu Begoña Carrasco ha reiterat les denúncies fetes ja davant els mitjans respecte “la falta d’acció de l’equip del govern” i on ha aprofitat per a referir-se a la feblesa i estat dels partits que conformen l’acord de Fadrell: “Un pacto que tiene más intriga, celos y odios que una telenovela de esa Venezuela que tanto les gusta!”, ha apuntat.

Respecte a l’apartat de Precs i preguntes, des de Ciudadanos, Paula Archelós ha demanat que incloga en el llibre de condolences a totes els veïns i veïnes de Castelló, víctimes de la Covid i que la bandera de l’ajuntament ondege a mitja asta.

Pel partit Popular, la regidora Susana Fabregat ha pregat que l’ajuntament adquirisquen material sanitari de prevenció per la població i que en cas que s’acceptara el preg que es detallara de quina manera es faria.

També el regidor Juan Carlos Redondo s’ha referit al tancament dels horts urbans del que afirma, no van ser avisats els seus usuaris i al respecte a més de qüestionar la manera en què es va procedir ha preguntat si hi ha previsió d’apertura d’estos horts urbans. Resposta que ha rebut del regidor de transició ecològica, Fernando Navarro qui li ha indicat que s’està estudiant el tema d’acord amb les noves mesures.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Les banderes blaves ja onegen a les platges i el port esportiu d’Orpesa

Les set platges del municipi compten a més amb el certificat de gestió mediambiental ISO i la Q de Qualitur.

Ja es poden sol·licitar les ajudes de l’Ajuntament de Borriana destinades a empreses i autònoms

Per un import màxim de 400 euros perquè persones autònomes, petites empreses i mutualistes puguen fer front a les conseqüències originades pel coronavirus.

José Martí avala el Pla Estratègic 2020-2023 de la Fundació Hospital Provincial de Castelló

El president de la Diputació assegura que "estem davant un projecte que serà una referència per a la província, en el qual com a institució pública hem d'implicar-nos perquè cal estar al costat de la sanitat més que mai".

L’alcaldessa de Borriana aclareix que les ajudes a autònoms de l’ajuntament són compatibles amb les del Consell

D'altra banda, entre els temes d'actualitat destaca la bona acollida de la proposta de l'autocine i que ha fet que s'hagen de reforçar els controls d'accés i que es recomane als veïns reservar plaça en l'ajuntament o l'oficina de turisme.

Castelló acull la Fira Natural de Turisme

La setena edició de l'esdeveniment que projectarà l'oferta turística provincial se celebrarà al Grau els dies 10 i 11 de juliol.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià