20 C
Valencia

La renda valenciana d’inclusió es pot sol·licitar de forma anticipada 6 mesos abans de complir els requisits

La mesura és fruit del decret que modifica la llei de Renda d'Inclusió per a compatibilitzar-la amb l'ingrés mínim vital.

- Publicitat -AVL

La renda valenciana d’inclusió pot sol·licitar-se de forma anticipada fins 6 mesos abans que les persones interessades en esta ajuda complisquen la totalitat dels requisits per a poder accedir a ella, segons es desprén del decret de modificació de la llei que regula esta ajuda gestionada per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

El decret, que s’ha elaborat per a compatibilitzar la renda amb l’ingrés mínim vital, també inclou una clarificació conceptual, la simplificació del procediment de gestió i l’agilitació de processos en els casos d’urgència així com la introducció de millores en les prestacions i d’ampliació d’alguns supòsits.

Esta decisió de permetre la tramitació anticipada de l’ajuda beneficiarà a col·lectius especialment vulnerables, com és el cas dels i les joves tutelats per la Generalitat, que podran sol·licitar esta ajuda abans de complir la majoria d’edat, la qual cosa facilitarà la seua transició a una vida independent quan deixen de tindre un vincle legal amb l’Administració.

Així mateix, podran acollir-se a esta tramitació anticipada aquells i aquelles valencianes que vagen a deixar de percebre una prestació per desocupació i puguen justificar-ho o aquelles persones que es troben en un recurs institucional, com puga ser una residència per a persones amb problemes de salut mental, que ha d’abandonar en una data certa.

L’objectiu d’esta tramitació anticipada és que totes estes persones tinguen accés a la prestació amb la major rapidesa possible, de manera que puguen seguir avant amb el seu projecte de vida.

Així mateix, amb esta finalitat es regula la possibilitat de tramitació de l’ajuda per la via d’urgència de manera que es redueixen a la meitat els terminis i se’ls donarà preferència a estos expedients.

Altres novetats

El decret de modificació de la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió adapta diversos articles de la llei per a poder aclarir i simplifica els dos conceptes normatius i permetre l’acoblament de les dos prestacions, de manera que la renda passa a ser una prestació complementària de l’ingrés mínim vital.

La renda serà complementària de l’ingrés mínim vital o de qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, fins a l’import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte de renda valenciana d’inclusió.

Respecte al càlcul i quantia a percebre, el decret estableix que si un beneficiari o destinatari percep l’ingrés mínim vital se li restarà de la quantia a percebre corresponent a la renda.

En el cas en el qual l’import de l’ingrés mínim vital siga major que el de la renda l’import reconegut serà zero, però es mantindrà a la persona com a titular de l’ajuda autonòmica perquè mantinga el dret a la prestació professional dels itineraris d’inclusió.

Així mateix i per a agilitar tot el procés de tramitació es preveu la sol·licitud conjunta de les dues prestacions, que es podrà regular mitjançant conveni de la Generalitat amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

El decret del Consell regula de nou el procediment per a poder compatibilitzar totes dos prestacions. A més, afig la possibilitat de la sol·licitud anticipada i la regulació del procediment d’urgència per a agilitar la tramitació en casos especials com el de la situació de pandèmia per la COVID-19.

Ampliació de drets

A més dels canvis per a facilitar la compatibilitat de totes dos ajudes, el decret també ha servit per a ampliar les prestacions que podran ser complementades dins de la modalitat de renda complementària d’ingressos per prestacions, introduint les prestacions per incapacitat permanent del Sistema Nacional de Seguretat Social.

Les prestacions d’assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa (SOVI) no concurrents amb les prestacions per incapacitat permanent del Sistema Nacional de Seguretat Social també podran ser complementades en la modalitat de renda complementària d’ingressos per prestacions.

D’altra banda, s’ha introduït este nou complement per a les unitats de convivència conformades per més de sis persones, de la qual també es poden beneficiar unitats de convivència àmplies, com són aquelles en les quals comparteixen una mateixa llar les persones progenitores, els seus fills i filles, i altres persones amb relació familiar, com puguen ser oncles i ties o avis i àvies.

Estes famílies amb més membres es veien perjudicades per l’entrada en vigor de l’ingrés mínim vital, ja que este només té en compte unitats de convivència d’un màxim de 6 membres i per aqueix motiu s’ha decidit introduir este complement des de la renda valenciana d’inclusió, perquè en veure’s obligats a canviar d’una prestació a una altra no patisquen una pèrdua en el seu poder adquisitiu.

D’esta manera, el Consell complementa l’ajuda que reben estes famílies a través de l’ingrés mínim vital amb una quantitat de 60 euros al mes per cadascuna de les persones addicional de la unitat familiar, sempre a partir de la setena persona que la conforma.

En l’àmbit de la família, la modificació del decret que desenvolupa la llei de la Renda Valenciana d’Inclusió també estableix que les unitats de convivència amb persones menors d’edat han de sol·licitar sempre la modalitat de renda d’inclusió social, que és aquella en la qual els itineraris individualitzats d’inclusió són obligatoris.

El decret estableix un règim transitori per a l’entrada en vigor de tots estos nous complements que seran aplicable en tots els casos abans que finalitze el present any.

Requisits per a la RVI

Tal com s’estableix, les persones beneficiàries de la Renda Valenciana d’Inclusió hauran de reunir els següents requisits:

– Residència efectiva de 12 mesos en la Comunitat Valenciana
– En els casos de persones sense llar els ajuntaments hauran de facilitar el seu empadronament
– Si no perceben cap prestació contributiva o no contributiva i compleixen els requisits per a percebre la RVI, podran accedir a rendes de garantia.

S’estableixen com a exempts de complir els requisits a les persones sol·licitants d’asil, refugiats, exiliats, apàtrides, prostitució, tràfic de blanques, explotació sexual, violència masclista i intrafamiliar.

Així mateix, en aquells casos en els quals els serveis socials municipals justifiquen circumstàncies extraordinàries es podrà accedir a la RVI malgrat no complir amb els requisits establits.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,629FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Vila-real
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Busquen casa per a 96 gats despres de desnonar al seu amo a Gandia

Protectores d'animals i l'Ajuntament de Gandia busquen una llar per a 96 gats que han hagut de ser acollits després del desnonament del seu amo, que convivia amb tots ells en un pis.

Dos motoristes morts en un accident de trànsit a Benicàssim

La Unitat d'Atestats i Investigació d'Accidents de la Policia Local de Castelló investiga les circumstàncies del sinistre.

Detectat un brot de coronavirus en Cullera per contacte social

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 86 persones contagiades i 1 ha mort a consequència de la covid-19.

Detectat un brot de coronavirus en una empresa d’Oliva

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 128 persones contagiades i 3 han mort a consequència de la covid-19.

Detectat un brot de coronavirus en Daimús per contacte social

Des de l’inici de la pandèmia la localitat ha tingut 27 persones contagiades i 5 han mort a consequència de la covid-19.
- Advertisement -

: Valencià