La UMH promou la salut cardiovascular en zones rurals de Moçambic

El tenista albaceteny Guillermo Garcia López ultima la seua preparació física per l'Open Màster d'Austràlia del 15 de gener de 2019

La UMH està duent a terme un projecte de “Promoció de la salut cardiovascular en el districte rural de Chokwe (Moçambic), a través de l’apoderament de les dones”, finançat per la Direcció general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana. L’objectiu d’aquest projecte promogut per diversos departaments de la UMH és la de contribuir a l’abordatge de les malalties cardiovasculars de la població, emprant anàlisi i mapatge d’actius. Aquest projecte va començar al novembre, impulsat per les investigadores Lucy Anne Parker, que és directora del Màster Universitari de Cooperació al Desenvolupament, i per Elisa Chilet que pertany al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP-UMH). L’ONG local TINSPWALO, amb seu a l’Hospital Carmelo de Chowke, està col·laborant en aquest projecte. La principal labor que realitza aquesta ONG és la d’atenció sociosanitària a persones amb VIH, tuberculosi i també en projectes educatius i formatius per a la promoció de la salut.

El projecte d’aquestes investigadores és la confecció del mapa d’actius en salut cardiovascular per a aquesta població africana, amb informació aportada per dones que participen en un fotoveu (Photovoice). El fotoveu és una metodologia visual en base de fotografies, que el seu objectiu és promoure el canvi social. Les dones participants fotografiaran i discutiran sobre recursos existents en la seua comunitat que consideren que poden millorar la salut cardiovascular dels seus habitants. A través d’aquest procés participatiu, es contribueix a l’apoderament de les dones que participen en un procés, l’objectiu final del qual és influir en la presa de decisions com a part d’una campanya d’advocacia o defensa de la salut.

PublicitatAVL

Encara que les prioritats de salut a Àfrica subsahariana solen centrar-se en la salut matern-infantil o malalties infeccioses com l’HIV, la tuberculosi o la malària, la urbanització ràpida i l’envelliment de la població comporten un augment alarmant de les malalties no transmissibles, especialment les malalties cardiovasculars. Avui dia, es registren més del 75% (32 milions) de les morts per malalties no transmissibles (les ENT) als països d’ingressos baixos i mitjans. A més, en aquesta regió existeixen nombrosos factors que augmenten la vulnerabilitat de les dones.

cardiovascular Actualitat Valenciana
UMH

Tenista de l’ATP

El tenista albaceteny, Guillermo Garcia López, està posant-se a punt abans de començar la seua temporada el gener de 2019 en el Màster d’Austràlia. L’avaluació de la pretemporada del tenista de l’ATP l’està desenvolupant el professor de l’Àrea de Fisiologia de la UMH, Víctor Moreno acompanyat del seu equip. L’objectiu de la prova que se li ha efectuat al tenista és per esbrinar els possibles factors de risc que provoquen les principals lesions de Garcia López, avaluant la força i rang de moviment en l’espatlla i maluc o el test d’asimetria. Guillermo Garcia López és natural de La Roda (Albacete), va començar la seua carrera professional en 2002 i ha arribat a estar entre els 30 millors del món, posició obtinguda en 2011 quan només tenia 23 anys.

Esta publicació està disponible en : Valencià