8.6 C
Valencia

La Unió denuncia que les intercepcions de cítrics amb plagues de tercers països van augmentar un 64%

Només quatre països: Sud-àfrica, la Xina, l'Uruguai i l'Argentina van acaparar quasi el 63% dels enviaments detectats.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

La Unió de Llauradors denuncia que els ports de la Unió Europea van interceptar durant 2019 un total de 164 enviaments -per 100 en 2018- procedents de tercers països amb cítrics infestats de plagues i malalties, la qual cosa representa un 64% més que en tot l’any passat.

Sud-àfrica i la Xina són els països on major nombre d’intercepcions es va produir en 2019, amb 34 (+164%) i 25 (+108%), respectivament. Seguits molt de prop per dos països de Mercosur com l’Uruguai i l’Argentina amb 23 (+360%) i 21 (-5%). Només aquests quatre països van arribar quasi al 63% dels enviaments rebutjats a la UE per presència de plagues.

La major part de les importacions retingudes amb plagues i malalties corresponen a la Phyllosticta citricarpa (45), el fong que causa la temuda Taca Negra, i a la Thaumatotibia leucotreta (28), la falsa arna que provoca greus danys comercials als cítrics. Ambdues són plagues i malalties de quarantena amb un greu risc que segueixen sense estar presents en la citricultura europea i l’amenaça de la qual és cada vegada més gran.

La Unió considera que el balanç d’intercepcions torna a posar de manifest la necessitat que les autoritats comunitàries es prenguen molt de debò tot el relacionat amb la vigilància fitosanitària i es plantegen d’una vegada per sempre implantar el tractament en fred i el control en origen per a les importacions de cítrics perquè el risc està cada vegada més latent.

- Publicitat -

En unes recents analítiques efectuades per La Unió ja es va descobrir que la major part de les substàncies actives detectades que empren els citricultors de tercers països i l’ús dels quals està prohibit per als europeus corresponen a fungicides per a conservar la fruita i que en molts casos són alternatives al tractament en fred que és més innocu. “Creiem que és un clar frau i engany per al consumidor europeu i que s’evitaria utilitzant així el tractament en fred”, assenyala Carles Peris, secretari general de La Unió.

Peris indica que “als nostres cítrics per exemple els Estats Units, el Japó o la Xina els exigeixen unes condicions per a exportar-los allí; mentre que ací qualsevol país que desitge exportar a la UE pretén imposar les seues regles i això no es pot consentir”.

- Publicitat -

Clorpirifós i Metil Clorpirifós
La Unió informa també que la Comissió Europea prohibirà l’entrada en territori comunitari a partir del pròxim mes d’octubre de totes aquelles produccions que continguen residus de Clorpirifós i Metil Clorpirifós, substàncies l’ús de les quals quedarà prohibit a partir d’abril per als llauradors europeus. La decisió dóna la raó a les queixes de La Unió, qui havia criticat recentment la doble moral de la UE en permetre l’arribada de productes amb eixes substàncies, mentre els prohibia en el seu territori.

De totes maneres, La Unió no entén com es prohibeix ací des d’abril i per a les produccions de tercers països no serà fins al mes d’octubre quan es rebutgen. Tampoc comprén com aquesta decisió sobre el Clorpirifós i Metil-Clorpirifós no s’estén a la resta de substàncies actives permeses en productes de tercers països, però prohibides en l’àmbit europeu. La Unió continuarà exigint per tant la reciprocitat en l’ús de productes fitosanitaris per a unificar criteris en unes produccions i altres.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DipVal_PMUS Ayora

Segueix-nos

13,317FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

El Pla d’Habitatge de Castelló xifra en 25 milions la inversió necessària per a cobrir la demanda habitatge social

La Regidoria d'Habitatge té el repte d'incrementar al costat del Consell el parc públic en aquesta legislatura i mobilitzar lloguers assequibles

Els centres educatius de Borriana es bolquen amb la formació en igualtat per a l’alumnat

A més de vestir arbres dels patis i elaborar papallones teixides amb #filsperlaigualtat, han preparat lectures, tallers i exposicions que reforcen el compromís i el suport amb les víctimes de la violència de gènere.

Bars de València, Sueca, Gandia, Alzira i Requena s’emporten els premis Cacau d’Or 2020

Per primera vegada, al costat dels millors esmorzarets de bars i restaurants de la Comunitat, s'ha distingit els de particulars que van compartir les seues proposades via RRSS.

Un bar d’Eslida s’emporta el premi Cacau d’Or 2020

Per primera vegada, al costat dels millors esmorzarets de bars i restaurants de la Comunitat, s'ha distingit els de particulars que van compartir les seues proposades via RRSS.

Compromís reclama un permís retribuït per als i les treballadores que han de cuidar a persones menors d’edat en quarantena per la Covid19

Actualment aquest permís només s'atorga per cura de les persones menors que han donat positiu, no per als que han de tindre cura de persones menors que guarden quarantena obligatòria sense estar contagiades
- Advertisement -

: Valencià