La Unitat d’Odontologia del Provincial de Castelló realitza cada any prop de 2.500 prestacions

El centre compta amb programes pioners d'atenció a pacients oncològics, hospitalitzats i persones amb diversitat funcional

La Unitat d’Odontologia de l’Hospital Provincial de Castelló va registrar l’any passat un total de 2.487 prestacions que s’emmarquen en programes d’atenció bucodental tant a pacients oncològics com a persones que presenten diversitat funcional.

L’equip de la Unitat el conformen un odontòleg i una higienista dental que es dediquen, d’una banda, a atendre pacients de càncer que presenten problemes bucodentals derivats del seu tractament farmacològic o de radioteràpia i, per una altra, a xiquets, xiquetes i persones adultes amb diversitat funcional de grau mitjà o sever que dificulta el maneig odontològic.

Al juny de 2018, la Unitat també va posar en marxa un programa d’atenció bucodental dirigit a pacients ingressats de llarga estada, especialment els oncològics, en el qual la higienista dental del centre, Esmeralda Arnau, exerceix un important paper.

Aquest últim programa és un pas més en l’atenció integral i multidisciplinària que requereix el pacient que roman ingressat un llarg període de temps, ha explicat l’odontòleg del centre, Evaristo Rambla, qui ha destacat que la salut bucodental contribueix al benestar general, per la qual cosa és molt important una correcta higiene oral.

Per això, l’objectiu d’aquesta iniciativa és proporcionar i fomentar una higiene bucal adequada per a afavorir el benestar del pacient i prevenir infeccions.

Tots aquests programes són pioners a la província de Castelló. El d’atenció a pacients de càncer es va implantar en 2013 i va destinat a persones que reben fàrmacs que poden tindre efectes secundaris en els ossos maxil·lars, així com a les quals tenen tumors de cap, coll o boca que a causa del tractament de radioteràpia poden desenvolupar osteorradionecrosis, la qual cosa exigeix un exhaustiu control bucodental per al manteniment d’un correcte estat de la salut oral.

En l’àmbit de l’oncologia mèdica, el programa ajuda a tractar i prevenir les conseqüències que poden tindre en la cavitat bucal els fàrmacs inhibidors de la reabsorció òssia, és a dir, aquells que l’especialista prescriu per a prevenir metàstasis òssies i fractures patològiques en els ossos.

Quan aquests fàrmacs s’usen en dosis elevades i durant un llarg període de temps de forma intravenosa poden afectar els ossos maxil·lars provocant dolor, infeccions i dificultats alimentàries, segons ha manifestat Rambla.

Per això, el personal facultatiu d’Oncologia del centre hospitalari i l’equip d’Odontologia tenen establit un programa de col·laboració i dedicació especial als pacients que inclou la prevenció, diagnòstic, tractament i seguiment.

Abans de rebre el tractament amb aquests fàrmacs, al pacient se li realitza una exhaustiva exploració clínica que inclou una higiene bucal eficaç i asèptica.

Atenció a persones amb diversitat funcional

El programa d’atenció a persones amb diversitat funcional de l’Hospital Provincial de Castelló funciona des de març de 2010.

Rambla ha afirmat que “les persones a les quals va dirigit el programa requereixen un tracte personalitzat i atenció per especialistes en el maneig psíquic i psicològic per a evitar que es posen nervioses i superen la por a una cosa tan senzilla com una revisió bucodental”.

L’hospital ofereix prestacions com a exploracions i revisions, tractament mèdic i farmacològic, extracció de peces dentals, segellats, endodòncies, empastaments i activitats de promoció i educació per a la salut, entre altres.

Els tractaments es realitzen també en el quiròfan quan les circumstàncies així ho requereixen, ja que molts tractaments es realitzen en millors condicions baix anestèsia general perquè els pacients presenten dificultats per a engolir, respirar o comprendre. L’any passat 29 persones van ser tractades en quiròfan.

Síndrome de Down, autisme, paràlisi cerebral, trastorn del desenvolupament intel·lectual i malalties estranyes són les principals patologies de les persones que participen en el programa. Rambla ha conclòs que, “per a seguir amb èxit aquesta iniciativa, és primordial la labor de pares i mares, tutors i tutores i responsables d’aquestes persones i, sobretot, que estiguen conscienciats de la transcendència de la prevenció i la constància de la higiene bucodental”.

Atenció a pacients ingressats

El programa més recent, el dedicat a persones hospitalitzades de llarga durada, obri una nova tasca en les labors que habitualment realitza la higienista del centre.

La higiene bucodental pot veure’s compromesa davant una capacitat funcional, la qual cosa pot agreujar la malaltia. Arnau ha explicat que la boca precisa una atenció especial. En cas contrari, poden arribar a presentar-se símptomes molt incòmodes i dolorosos, com a molèsties locals, problemes d’alimentació i dificultats en la parla.

El programa va especialment dirigit a pacients ingressats que presenten o estiguen en risc de patir deficiències nutricionals i d’hidratació, processos infecciosos,lesions tumorals, consum de fàrmacs i higiene oral inadequada.

Periòdicament, la higienista dental del centre visita a pacients per a realitzar una valoració de l’estat de la boca, realitzar un diagnòstic i planificar juntament amb l’odontòleg un pla d’educació i assistència que incloga les tècniques d’higiene bucodental necessàries en cada cas.

Les persones malaltes cròniques hospitalitzades són, en moltes, ocasions incapaces de realitzar la seua cura personal, per la qual cosa, en la mesura que siga possible, s’hauran de realitzar modificacions i adaptar les tècniques i instruments d’higiene oral perquè siguen els mateixos pacients els que duguen a terme el procediment. En alguns casos, això és impossible, perquè les persones ateses compten amb una autonomia limitada o estan inconscients, per la qual cosa les pautes d’higiene aniran dirigides al personal del centre i a les persones cuidares perquè puguen dur-les a terme.