La Vega Baixa rep un homenatge previ al 9 d’Octubre a Orihuela

Este acte reconeix el pes específic que té la Vega Baixa en el context provincial i autonòmic.

L’alcalde d’Orihuela, Emilio Bascuñana, ha presidit este dimarts al costat del president de la Diputació, Carlos Mazón, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’acte commemoratiu del 9 d’octubre, que diverses d’institucions han celebrat a l’Auditori de la Llotja. D’esta manera, este esdeveniment ha substituït en esta ocasió el tradicional acte que se celebrava anys arrere en la plaça del Carmen tal dia com demà.

L’acte ha començat amb un concert de l’Orquestra Simfònica de la Diputació d’Alacant, dirigit pel director Josep Vicent, i ha comptat també amb l’actuació del cantautor rafalenc Jesús Lorenzo que ha interpretat la seua cançó “Força Vega Baixa”.

Durant les seues intervencions, tant Bascuñana, com Mazón i Puig, han recordat les inundacions del passat mes de setembre que van afectar greument diversos municipis de la comarca de la Vega Baixa.

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha defensat la conveniència de buscar definitivament “l’encaix autonòmic” de la província, perquè “una província forta és sinònim de Comunitat viable”, un aspecte sobre el qual ha matisat que “les esperances de coordinació i no d’imposició continuen intactes i amb esforç comú pendent de futur”.

Mazón ha mostrat, així mateix, el seu convenciment en què “una província forta fa una Comunitat més potent i per a això és fonamental continuar avançant des del sud i pel sud del territori”. En este punt, Carlos Mazón ha tingut paraules de record per a totes les persones afectades per l’episodi de fortes pluges que va negar per complet la comarca recentment i ha assegurat que ara cal lluitar contra l’oblit i la burocràcia, al mateix temps que cal sol·licitar més ajudes, “perquè les aprovades continuen sent insuficients, lentes i farragoses”.

Per part seua, l’alcalde d’Orihuela, Emilio Bascuañana, ha agraït a les dues institucions (provincial i autonòmica) que hagen celebrat a Orihuela este acte tan assenyalat, com a avantsala a la festivitat autonòmica del 9 d’octubre. I és que 27 dies després de les inundacions, “arriba el moment de tirar avant i traure el coratge i la força de davall del fang. Perquè la nostra comarca i el municipi d’Orihuela don forts i valents”.

En este sentit l’alcalde d’Orihuela ha recordat que estos valors són els que han inspirat als 27 municipis de la comarca “a lluitar tots junts, empresaris, col·lectius, agents socials i ajuntaments, sota una mateixa entitat de comarca, la Vega Baixa, per a reivindicar les infraestructures necessàries perquè això no torne a ocórrer”.

D’altra banda, com a Alcalde d’Orihuela ha reivindicat a la Diputació Provincial d’Alacant i a la Generalitat Valenciana “que no s’obliden de la nostra comarca, no s’obliden d’Orihuela, i donen resposta a les necessitats de la Vega Baixa amb la màxima prioritat”. En este sentit, el primer edil feia referència al fet que “és el moment d’atendre les necessitats i executar les obres necessàries abans que un altre episodi d’estes característiques es torne a repetir. El que no siguem capaços de solucionar ara, serà un problema major en el futur que sens dubte albergarà en les nostres consciències”.

Tal com ha comentat Bascuñana en la seua intervenció, “és l’hora que la Comunitat Valenciana demostre amb fets que la distància és sol un concepte espacial, és l’oportunitat immillorable per a demostrar que de debò Orihuela i la Vega Baixa són part integrant de València”.

Quant a les ajudes dirigides a institucions i persones damnificades per les inundacions, Bascuñana ha assegurat que “estes primeres ajudes no són suficient perquè els nostres municipis recuperen la normalitat. Tenim per davant una recuperació que durarà anys i que precisarà encara de més ajudes perquè les famílies que ho han perdut tot recuperen la seua llar, el seu ús i la seua vida”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que l’Administració autonòmica, en coordinació amb la resta d’institucions i la societat civil, actua després de la catàstrofe viscuda a la comarca perquè “la normalitat es recupere al més prompte possible”.

Per això, ha destacat que el Consell impulsa el pla integral per a la recuperació i l’impuls de la Vega Baixa, al mateix temps que ha reconegut que el pas de les inundacions ha mostrat “el millor rostre de la nostra societat, basat en l’empatia i la solidaritat; la força i la valentia; la resistència i la temprança; la lluita i la reivindicació”.

L’acte institucional organitzat per la Generalitat Valenciana i la Diputació d’Alacant, ha finalitzat amb l’himne de la Comunitat Valenciana i l’himne nacional, interpretat pels músics de l’Orquestra Simfònica de la Diputació d’Alacant, posant el tancament a este esdeveniment que ha comptat amb la presència de diferents autoritats, representants de cossos i forces de seguretat de l’Estat, així com d’associacions, federacions, confederacions i altres organismes, a més de comptar amb una representació d’alumnes dels col·legis oriolans CEIP Miguel Hernández i Oratori Festiu.

CatalanSpanish