domingo, 14 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Volta a Espanya vol difondre el patrimoni natural, històric i cultural de Castelló

La Diputació de Castelló propiciarà que la Volta a Espanya 2016 difonga el patrimoni natural, històric i cultural de la província de Castelló a través de la marca Camins del Penyagolosa. I és que la marca amb la qual el Govern Provincial vol aconseguir la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO dels ancestrals camins a Sant Joan de Penyagolosa dóna nom a la 17a etapa de la Volta que es desenvoluparà el pròxim 7 de setembre amb la nomenclatura Castelló de la Plana-Llucena-Camins del Penyagolosa.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha destacat en la presentació de la Volta a Santiago de Compostel·la que “els quatre quilòmetres d’ascensió al Mes de la Costa a Llucena de la carrera seran la millor plataforma per a difondre les virtuts d’un entorn natural únic que tenim als peus del Penyagolosa i que defineix la cultura, el caràcter i els orígens de la província de Castelló. Donarem a conéixer així una part del nostre territori molt desconeguda per a molts en l’àmbit nacional, però amb grans oportunitats turístiques i esportives. Aconseguirem que el nostre patrimoni, els nostres valors paisatgístics i culturals siguen coneguts i reconeguts en tota Espanya”.

I és que dels diferents trams presentats avui, entre les zones de muntanya que travessarà la Volta per Castelló ha destacat aquest final de la 17a etapa que s’endinsa en una carretera pràcticament desconeguda en el terme de Llucena, la CV-1740, amb pendents de fins al 21%. Un tram que, a més, per la seua estratègica ubicació en el calendari de carrera, endinsant-se en la recta final de la mateixa, ho fa encara més interessant des del punt de vista esportiu “amb la qual cosa l’efecte mediàtic per a la nostra comesa, que és difondre la província de Castelló, és encara major”, ha assenyalat Moliner.

D’aqueixa manera, el recorregut de l’etapa Castelló-Llucena Camins del Penyagolosa queda de la següent forma: Castelló-Benicàssim-Desert de les Palmes-Borriol-Cabanes-Alt de la Serratella-Albocàsser-Port de Benassal-Atzeneta del Maestrat-Costur-Llucena-Alt Mes de la Costa.

Cal recordar que el treball de posicionament d’aquest entorn natural com l’idíl·lic per a la pràctica de l’esport ja es realitza amb les dues carreres de muntanya de llarg recorregut que conformen la Penyagolosa Trails (Marató i Mitja i CSP) i que s’han consolidat com a proves referents en les seues categories en l’àmbit nacional i internacional, suposant un impacte econòmic molt important per als municipis del seu entorn.

Camins del Penyagolosa

Aquesta iniciativa persegueix protegir i promocionar el patrimoni històric i cultural relacionat amb les ancestrals rogacions i romiatges que peregrinen dels diferents municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa. Així, tot el treball iniciat amb Camins del Penyagolosa per a aconseguir ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, respon a la línia de treball de Moliner amb l’objectiu que “el patrimoni de la província revertisca en més oportunitats per als pobles i els seus ciutadans”.

Cal recordar que el reconeixement de la UNESCO és una figura de protecció del patrimoni històric que s’aplica exclusivament, en aquest cas, al ben immaterial de les rogacions i tota la seua litúrgia i orígens. Per tant, no afectarà els béns materials ni naturals, que mantenen la mateixa protecció que fins al moment.

Entre els beneficis que suposarien aquests reconeixements, a més de la protecció i manteniment del territori, també es podrien obtenir ajudes per a restaurar i realçar ermites, masies o molins; conservar i promocionar l’entorn natural, peregrinacions o els esdeveniments esportius que transcorren per les sendes; o millorar la seua senyalització i coneixement.

Avui en dia, entre signatures físiques i digitals, la candidatura ja compta amb més de 16.000 suports populars de la província, Comunitat i altres territoris espanyols. Així mateix, tots els que vulguen sumar el seu suport a la iniciativa també ho poden fer via digital a través d’http://caminsdelpenyagolosa.es.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado