15.2 C
Valencia

La XIa Trobada del Maestrat reivindica viure sempre en valencià

Escola Valenciana aprofita estos aplecs massius per a demanar l’aprovació de la plena capacitació lingüística en la nova llei de la funció pública

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Hui diumenge, Vilanova d’Alcolea ha tancat el cinqué cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de 3.000 persones. Muixeranga, cercavila, danses populars, tallers escolars i paradetes, concerts de música de la Gira d’Escola Valenciana, jocs tradicionals, exposicions i moltes més manifestacions de la cultura popular han sigut els ingredients principals que han atret els més de 20 pobles que conformen la comarca del Maestrat.

Amb la consigna fusteriana ‘Nosaltres, pel valencià’, 13 comarques ja han celebrat les festes d’estima a la llengua, que dignifiquen l’ensenyament en valencià, les manifestacions populars i la riquesa cultural dels pobles. La xifra de participació acarona les 143.000 persones. Tot este teixit social ha fet valdre el seu patrimoni més preuat: la llengua. I ha reivindicat un dret que encara no té: viure plenament en valencià. Sempre. A tota hora. Sense haver de canviar de llengua davant de les administracions públiques.

Vilanova d’Alcolea: XIa Trobada del Maestrat

Vilanova d’Alcolea ha celebrat hui l’IXa Trobada d’Escoles en Valencià del Maestrat. Este poble de vora 600 habitants ha reunit 3.000 persones procedents de més d’una vintena de localitats. El gaudi i l’estima pel valencià han sigut clau per dibuixar esta jornada de germanor que pren el valencià com a motor social.

- Publicitat -

Durant els parlaments de benvinguda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha ressaltat l’estat d’espera de la posada en vigor de la plena capacitació lingüística, la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià. «Per a viure en valencià a tota hora i a tot arreu, la ciutadania necessita que les treballadores i els treballadors de qualsevol Administració Pública valenciana ens atenguen en valencià».

Moreno ha afegit: «Escola Valenciana, des de fa més de 30 anys, demana al Consell la implantació de la capacitació en valencià en la llei de la funció pública. Ara com ara, la normativa recull la competència lingüística, tanmateix, encara no s’ha aprovat. Necessitem que entre en vigor com més prompte millor per normalitzar el valencià a l’àmbit administratiu i també per respectar els drets de la ciutadania», segons ha manifestat el president de l’entitat cívica».

- Publicitat -

Quant a l’àmbit educatiu, de forma enèrgica, el portaveu de l’entitat cívica ha fet referència a un dels entrebancs més greus que ha patit l’ensenyament públic els darrers anys: «Escola Valenciana va tornar a eixir al carrer el dimarts passat amb la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic. Vam cridar de nou ‘No a la LOMCE’ i continuarem cridant tan fort com calga fins a aconseguir la derogació de la LOMCE. Perquè volem una educació pública, de qualitat i en valencià», i ha definit esta llei com a «discriminatòria, sectària, corcada, retrògrada, segregacionista, injusta, classista…», amb reminiscències a «períodes predemocràtics de la nostra història».

A més, Vicent Moreno ha aprofundit en la necessitat social «d’obrir els canals de comunicació del Govern espanyol amb la comunitat educativa i crear un Pacte Educatiu i una llei educativa basada en el consens i, és clar, que contribuïsca a enfortir la pluralitat lingüística dels territoris amb llengua pròpia, alhora que es confeccione un model d’escola pública basada en valors, que fomente la companyonia i la solidaritat, una escola inclusiva, laica, de respecte cap al medi ambient».

Per la seua banda, el president de Maestrat Viu, Pau Fabregat, ha agraït l’esforç de conjunt de totes les persones que han donat forma a la Festa per la Llengua: «El CRA Trescaire, l’AMPA i les associacions locals s’han implicat moltíssim per fer lluir aquesta jornada festiva i reivindicativa. Estem molt contents amb el resultat, amb el bon ambient que hi ha».

La Comissió Organitzadora de la Trobada ha organitzat activitats de diferent mena el mes previ a la Festa pel Valencià, entre les quals, Fabregat ha destacat: «Els dos concerts de La Gira amb Mascarats, Lilit i Dionís i Gargamboig i, el de hui, amb l’espectacle de Trobadorets; les tres exposicions: d’arqueologia, d’homenatge a Joan Fuster i la mostra de dibuixos que han creat les xiquetes i els xiquets amb motiu de la Trobada.

Ahir, la professora Carmen Agulló va compartir amb nosaltres la presentació del llibre’20 mestres del segle XX al País Valencià i fou tot un èxit de convocatòria, la gent s’hi va animar». De la xarrada, el president de Maestrat Viu parafraseja unes paraules que pronuncià Carmen Agulló i que, ara com ara, amb la LOMCE vigent, fan pensar: «Des de la IIa República no hem tingut cap ministre o ministra que siga mestre o mestra. Mentre els ministres d’Educació no siguen professors o professores no hi haurà res a fer».

A més, Pau Fabregat ha expressat la seua preocupació per un problema que afecta la comarca del Maestrat: «El despoblament que patim comença a ser un problema greu», per aquesta raó «li demanem a l’Administració una major sensibilitat. El CRA Trescaire cada cop té menys alumnat i una escola sense alumnes… tanca».

L’alcalde de Vilanova d’Alcolea, Francisco Oller, ha manifestat el seu agraïment a «totes les persones que han fet possible la jornada de convivència» i ha remarcat com «s’han involucrat els joves i els majors, les associacions culturals, el poble sencer». Oller ha fet una valoració molt positiva: «Recomane que tots els pobles que puguen acollir la Festa per la Llengua ho facen».

L’XIa Festa per la Llengua del Maestrat ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Vicent Marzà, l’alcaldessa de Sant Mateu i diputada a les Corts Valencianes, Anna Casalduch; el director territorial Robert Roig; el senador i regidor, Carles Mulet, l’alcalde de la Torre, Hèctor Prats; l’alcalde de Vilanova d’Alcolea, Francisco Oller, el president de la Unió de Llauradors, Ramón Mampel, la degana de la Universitat Jaume I de Castelló, Rosa Agost, els representants de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Joan Rafael Ramos, i de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, David Casanova, respectivament.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,296FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura DipVal_PMUS
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Moncofa regala notes de vida i solidaritat al concert benèfic contra el càncer

La cita és el diumenge 29 a les 13 del migdia a la plaça de la Constitució, amb totes les mesures de seguretat i amb aportació voluntària.

El nou carril bici urbà d’Almassora connectarà amb Borriana i Castelló

El consistori reserva 30.000 euros a la senyalització i abalisament de la via ciclista.

Culla estrena un mercat dominical de tòfona negra i productes locals

Naix amb l'objectiu de donar a conéixer el gran potencial culinari d'este fong i l'oferta turística del municipi entorn de la gastronomia.

Consens polític i globus violeta per a l’homenatge d’Onda a les víctimes de la violència de gènere en el 25N

Una part de la campanya d'enguany d'este municipi es centra en el fet que els joves prenguen consciència de les actituds d'assetjaments i desigualtat a què s'enfronten sense identificar-les.

La Real Senyera de 1928 de València serà restaurada integralment

L'alcalde, Joan Ribó, ha anunciat l'inici d'un estudi per a elaborar un nou facsímil de l'ensenya identitària del poble valencià.
- Advertisement -

: Valencià